Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
14. 4. 2012,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

VN Kitajske Michael Schumacher Mercedes Nico Rosberg

Sobota, 14. 4. 2012, 10.52

8 let

Schumacher: Vprašanje, če lahko zadržimo prvi dve mesti

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nico Rosberg in Michael Schumacher bosta VN Kitajske začela iz prve vrste, a: "Vprašanje je, če lahko zadržimo prvi dve mesti." Težava: obraba pnevmatik. Adut za presenečenje: Kamui Kobajaši.

Na svoji 111. veliki nagradi formule 1 bo 27-letni Nico Rosberg (Mercedes) prvič štartal s prvega mesta. A kljub izjemnemu kvalifikacijskemu krogu ostaja Nemec pred tretjo preizkušnjo sezone (štart v nedeljo ob 9.00 po srednjeevropskem času) previden. "Jasno je, da ne dirkah nismo tako hitri kot na kvalifikacijah, a napredujemo. Nocoj bomo trdo delali, da naredimo vse, da bomo tudi na dirki konkurenčni." Mercedes ima letos na dirkah težave z obrabo Pirellijevih pnevmatik, so pa tokrat privarčevali en komplet. Obenem pa se za razliko od kvalifikacij sistema DRS, na katerem ima Mercedes še inovativen f-zračnik, na dirki ne sme uporabljati celoten krog. "Težko je reči, kaj se bo zgodilo v nedeljo. Počakajmo, pa bomo vidli." Po uvodnih dveh dirkah je Rosberg brez ene same točke.

Edino Mercedesovo točko letos je pred tremi tedni osvojil Michael Schumacher, ki bo prvič po šestih letih štartal iz prve vrste (v bogati karieri ima 68 "pole positionov" in 91 zmag). "Naša ekipa bo v nedeljo začela iz prve vrste, kar je odlično. Na prvih dveh dirkah sem imel veliko smole. Upam, da bo tokrat drugače in bom prišel do dobrega rezultata. Vprašanje pa je, če lahko zadržimo prvi dve mesti. Imamo visoko obrabo pnevmatik, a morda nam le uspe prva normalna dirka v sezoni." Zmage ne upa napovedati niti šef ekipe, Ross Brawn: "Na kvalifikacijah nam je uspel izjemen dosežek, a zdaj moramo sestaviti dobro dirko." Brawn je še posebej pohvalil mlajšega od nemške dvojice: "Odpeljal je izjemen krog. Na prvih dveh dirkah ni bil najboljši, danes pa je dokazal, kaj zna. Njegov srednji sektor je bil naravnost neverjeten."

Vettel: Dirka bo dolga

V prvi vrsti VN Kitajske sta torej dva Nemca, a nobenemu ni ime Sebastian Vettel (Red Bull). Saj komaj verjamemo. Branilec naslova, ki je lani dobil 15 kvalifikacijskih treningov, je bil prvič po 42 VN izven prve deseterice. "Jasno je, da nisem zadovoljen z uvrstitvijo. S krogi v drugem delu kvalifikacij sem bil sicer kar zadovoljen, a enostavno nisem bil dovolj hiter," je poklapano razlagal šele 11. na kvalifikacijah. A razlike so bile res majhne: v drugem delu kvalifikacij je bil le dobre tri desetinke za najhitrejšim.

Prvak ne obžaluje, da ta konec tedna dirka s starejšo različico izpušnega sistema, pa čeprav je bil Mark Webber (Red Bull) z novejšo v tretji vrsti. "Štartati bom torej moral z 11. mesta. Bomo videli, kaj bo na dirki. Vsekakor bo težko, a nič ni nemogoče. Čaka nas veliko dela, a dirka bo zelo dolga, kar nam daje veliko možnosti."

Kobajaši: Nisem sanjač

Če je pred tremi tedni z drugim mestom na VN Malezije presenetil Sergio Perez (Sauber), ima tokrat s tretjega štartnega mesta še lepšo priložnost za izjemen rezultat njegov ekipni kolega Kamui Kobajaši: "Zelo sem vesel. Ekipa je opravila izjemno delo. Govorili smo, da se moramo izboljšati na kvalifikacijah in smo se. Tretje mesto mi daje lepe možnosti, a nisem sanjač in zato cilj ostaja enak: osvojiti čim več točk." Za razliko od Mercedesa Sauber na dirki deluje bolje, še posebej pnevmatike na njihovem dirkalniku, tako da morebitna zmaga Japonca ne bi bila tolikšno presenečenje.

Ne spreglejte