Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
2. 4. 2012,
18.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sauber Bernie Ecclestone

Ponedeljek, 2. 4. 2012, 18.59

8 let

Sauber podpira proračunsko kapico

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V formuli 1 se dogovarja o novi komercialni pogodbi. Sauber je prvi, ki je javno podprl t. i. "budget cap". "Potrebujemo točno določeno proračunsko kapico," pove Monisha Kaltenborn.

V zakulisju formule 1 Bernie Ecclestone, FIA in ekipe usklajujejo novo pogodbo Concorde, ki določuje komercialno plat elitnega dirkaškega tekmovanja. Kako si razdeliti denarno pogačo od prodaje televizijskh pravic, tokrat ni glavna ovira na pogajanjih, temveč nadaljne nižanje stroškov moštev oziroma uvedba t. i. "budget capa" (recimo temu po slovensko proračunska kapica). Pred minulo VN Malezije je Ecclestone sporočil, da je večina moštev dala ustno soglasje novi pogodbi Concorde, česar pa ekipe kasneje niso komentirale. Ni treba dvakrat ugibati, da je Ferrari, pa morda še kakšna od večjih ekip, proti proračunski kapici, manjše pa bi jo podprle. Prva je to javno storila direktorica Sauberja, Monisha Kaltenborn.

"Začelo se je z dogovorom o omejevanju porabe sredstev na določenih področjih, kar je bil pomemben korak, a je daleč od tistega, kar potrebujemo. To je treba nadgraditi in moje mnenje je, da res potrebujemo točno določeno proračunsko kapico. Znotraj te pa bi vsaka ekipa delala po svoje, saj ima vsaka svoje moči in slabosti. Mi imamo na primer dobro infrastrukturo in vetrovnik, ostali pa druge prednosti. Mi bi na ta način gotovo pridobili. Formula 1 bi na ta način postala bolj zanimiva, saj bi to pomenilo različne strategije in pristope pri poslovnem delu tega športa," razlaga Monisha Kaltenborn, ženska z najvišjo funkcijo v formuli 1.

Zdajšnja pogodba Concorde poteče po letošnji sezoni. Kaltenbornova je prepričana, da lahko prvi korak do "budget capa" uvedejo že za 2013. "Že naslednjo sezono bi lahko naredili pomemben korak k finančnemu omejevanju ekip. Ker zdajđšnja pogodba poteče po tej sezoni, bi bil to pravi čas, da začnemo pisati nova pravila." Tako bi manjše ekipe dobile bolj enakovredne pogoje za kosanje z najbogatejšimi. "Koliko časa je še potrebnega, da štiri velike ekipe dojamejo, da smo manjše enako pomembne za formulo 1."

Ne spreglejte