Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
30. 5. 2015,
20.53

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Reli Saturnus

Sobota, 30. 5. 2015, 20.53

3 leta, 11 mesecev

Reli Saturnus: Solze sreče v cilju, Rok Turk do velike zmage s peugeotom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rok Turk in sovoznica Blanka Kacin sta s peugeotom 208 R5 zanesljivo zmagala na letošnjem reliju Saturnus, ki so ga gostile ceste v okolici Velenja. Na stopničkah še hrvaški in slovenski prvak.

Solze sreče v cilju po krstni zmagi

Rok Turk je iz rok že vsaj dvakrat izpustil svojo prvo zmago za državno prvenstvo, toda zdaj je do nje prišel ravno v trenutku, ko se je za najprestižnejši reli Saturnus uspel dogovoriti za najem vrhunskega peugeota 208 R5. Zadovoljstvo pri Turku in njegovi sovoznici Blanki Kacin je bilo v cilju nepopisno, saj sta do zmage pripeljala zelo suvereno. Le v prvih hitrostnih preizkušnjah – Turka je na prvi preizkušnji zavrtelo, dve napaki pa si je privoščil tudi na sobotni preizkušnji pri Vinski gori – je še nekoliko tipal povsem nov dirkalnik, v nadaljevanju pa zanesljivo držal prednost pred najbližjimi zasledovalci.

"Iz mojega peugeota 208 R2 z dvokolesnim pogonom sem bil navajen zelo agresivne vožnje, ta pa za ta dirkalnik ni bila prava. Opomin sem dobil že v enem izmed prvih ovinkov v petek zvečer, pozneje sem moral voziti bistveno mirneje in bolj tekoče. V soboto zjutraj smo začeli s starimi gumami, saj sem hotel najprej ujeti ritem z dirkalnikom, nato pa začeti stopnjevati hitrost vožnje. Če izvzamem manjše srečanje z drevesom – pri prestavljanju navzdol se je malo zataknil menjalnik, zato nisem dovolj hitro zaviral – je bil cel reli za nas resnično odličen," se je smejalo Turku, ki je od skupno 16 hitrostnih preizkušnjah najboljši čas postavil na desetih.

"Resnično je bilo težko zdržati celo dirko. Vsi so veliko pričakovali od naju, bila sva favorita, toda vse do cilja se nisva smela zmesti," je v cilju dodala Turkova sovoznica Blanka Kacin, ki so jo po zadnji hitrostni preizkušnji premagale solze.

Državni prvak Humar se je moral zadovoljiti s tretjim mestom

Turk je imel v cilju 40,5 sekund prednosti pred hrvaškim voznikom Jurajem Šebaljem (mitsubishi lancer EVO9) in minuto ter 45 sekund pred aktualnim slovenskim prvakom Aleksom Humarjem (renault clio R3T). Humar je po prvih štirih hitrostnih preizkušnjah še vodil, pozneje pa z dvokolesno gnanim cliom ni mogel loviti razpoloženih Turka in Šebalja.

"Z vožnjo sem vsekakor zadovoljen, saj je šlo na vso moč. Ceste so bile zelo drseče in tudi popeskane, tako da tokrat z dvokolesnim pogonom ni šlo višje. Skozi cel reli sem vozil enakomerno in brez večjih napak, čeprav se seveda kakšen bolj kritičen trenutek vedno najde," je dejal slovenski državni prvak, ki pa je bil med dvokolesno gnanimi dirkalniki razred zase. Madžara Zoltana Bessenyeya (renault clio R3T) je ugnal za debele tri minute. Humarjev tokratni sovoznik Enej Ložnar je v preteklosti desetletje zapiske bral prav Turku, zato je bila zanimiva njegova ocena o načinu vožnje obeh najhitrejših Slovencev z letošnjega Saturnusa.

"Aleks vozi precej bolj agresivno, Rok pa več stavi na tekočo vožnjo. To sem opazil že na popisu proge, še bolj pa med dirko. Oba imata torej skoraj povsem različen pristop," je povedal Ložnar.

Peljhanu petminutna kazen, Trček vozil brez zavor

Humar si je z drugim mestom v slovenskem državnem prvenstvu privozil obliž na odstop na uvodnem reliju v Mariboru. Tamkajšnji zmagovalec Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO9) si je že v petek zvečer, ko je prehitro zapeljal iz servisne cone, prislužil kar pet kazenskih minut pribitka. Idrijčan je bil tako izločen iz boja za najvišja mesta, a je bil v razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva še vedno tretji. V skupnem seštevku po dveh odpeljanih relijih Peljhan torej zanesljivo vodi.

Veliko težav z zavorami je imel tudi drugouvrščeni z mariborskega relija Jani Trček (mitsubishi lancer EVO9), ki je bil v cilju med Slovenci četrti. Kaj pa ostali? Aljoši Novaku (peugeot 207 S2000) je motor odpovedal že v petek pred uradnim štartom relija, zaradi zablokiranih zavor je moral že v petek odstopiti tudi Friderik Vajnhandl (renault clio R3), po zdrsu s ceste je veliko časa izgubil tudi Grega Premrl (citroen DS3 R3T), med tistimi nesrečnimi vozniki, ki niso videli cilja relija, pa je bil po okvari lopute za plin tudi Tim Novak (škoda fabia R2). V diviziji II je tako ponovno slavil Matjaž Mihevc (peugeot 208 R2).

Reli Saturnus v Velenju najbrž tudi prihodnje leto

Tudi v diviziji I je zahtevna trasa terjala precejšen davek, z vsemi ovinki pa se je najbolje boril Martin Mlinar (MG ZR 105), ki je imel v cilju lepo prednost pred Matejem Požarjem (VW polo) in Rokom Jerkičem, najhitrejšim voznikom v pokalu Yugo. Mlinar je bil med Slovenci odličen peti, s tem pa je potrdil visoko uvrstitev z relija v Mariboru. Ker je zaradi tehnične okvare odstopil tamkajšnji zmagovalec < b>Jan Mrak (MG ZR 105), je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku tega razreda.

Letošnji reli Saturnus-Velenje se je sicer pričakovano izkazal za zelo zahtevnega, saj so organizatorji skoraj vse hitrostne preizkušnje izpeljali v enem dnevu. Sobotnih 150 dirkaških kilometrov je tako zahtevalo precej velik davek. Organizatorji so s strani FIA opazovalke dobili precej pozitivne vtise, prihodnje leto – če bodo Velenjčani le sprejeli dogovor o gostiteljstvu Saturnusa z nacionalno zvezo za avtošport AŠ2005 - pa bodo morali reliju dodati še vsaj 20 tekmovalnih kilometrov in prireditev v celoti razširiti na dva dneva.

Ne spreglejte