Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 1. 2022,
14.15

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Simon Marčič Matthias Walkner Reli Dakar 2022 Dakar

Torek, 11. 1. 2022, 14.15

2 leti, 3 mesece

Dakar 2022, 9. etapa

Izenačeno kot že dolgo ne, Marčič uživa, kolikor dopušča telo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Matthias Walkner | Matthias Walkner je prevzel vodstvo med motociklisti. | Foto Guliverimage

Matthias Walkner je prevzel vodstvo med motociklisti.

Foto: Guliverimage

Pred zadnjimi tremi etapami Dakarja 2022 med motoristi vodi Matthias Walkner (KTM), med avtomobilisti pa Katarec Naser Al Atijah (Toyota). Edini Slovenec na dirki, motorist Simon Marčič (Husqvarna), v razredu original ostaja na osmem mestu.

Simon Marčič Dakar 2022
Sportal Trdoživ, a utrujen: Telo se mi podira, verjetno je kriv covid-19 #video

Pri motoristih je deveto od 12 etap dobil Čilenec Jose Ignacio Cornejo (Honda) pred Argentincem Kevinom Benavidesom (KTM) in Američanom Rickyjem Brabcem (Honda). Avstrijec Matthias Walkner je bil četrti z dvema minutama zaostanka, skupno pa je zdaj na prvem mestu. Do zdaj prvi Britanec Sam Sunderland (GasGas) je bil na torkovi etapi šele 14. Izgubil je osem minut in je tako dve minuti za Avstrijcem. Ta je sicer zmagovalec Dakarja iz leta 2018,  letos pa je sploh prvič prišel v skupnem vodstvu.

Prvih šest motoristov je v razmaku manj kot 11 minut. Tako izenačenega Dakarja že dolgo ni bilo. Na devetih etapah smo videli sedem različnih zmagovalcev, samo Daniel Sanders (GasGas) in Joan Barreda (Honda) sta dobila po dve etapi. Barreda je trenutno šesti, Sanders pa je medtem odstopil.

Marčič v razredu original ostaja osmi

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič Slovenski dirkač Simon Marčič je bil na deveti etapi 52., skupno pa je na 56. mestu z nekaj manj kot devetimi urami zaostanka. V razredu original je 491 kilometrov devete etape odpeljal v treh urah in devetih minutah in osvojil deseto mesto. Ostaja na osmem mestu skupne razvrstitve voznikov brez ekipe. Za vodilnim Litovcem Arunasom Gelazninkasom (KTM) zaostaja pet ur in 46 minut.

"Počutil sem se dobro in to kaže tudi rezultat. Dobra vožnja in zabaven dan na sipinah," je po uživanju na sipinah zapisal Marčič. V prvem tednu dirke jih je kar malo pogrešal, saj je poročal, da je bilo več kamnite puščave kot peščene.

Al Atijah vse bliže zmagi

Pri avtomobilistih je torkovo etapo dobil Južnoafričan Giniel de Villiers, premoč ekipe Toyota sta potrdila še drugi Južnoafričan Henk Lategan in tretji Katarec Naser Al Atijah. Zadnji je vse bližje novi zmagi na tem reliju. Ta bi bila zanj že četrta. Spet je namreč premagal najresnejšega tekmeca, nekdanjega svetovnega prvaka v reliju Sebastiena Loeba (Bahrain Raid). Francoz je bil tokrat peti, skupno pa na drugem mestu zaostaja 39 minut. Je pa Loeb edini še z manj kot uro za katarskim tekmecem. Loeb na Dakarju nastopa petič, drugo mesto je do zdaj njegov najboljši rezultat.

Simon Marčič Dakar
Sportal Etapna zmaga za hibridni audi, Marčič drži osmo mesto
Ne spreglejte