Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 3. 2023,
17.30

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Ferrari Red Bull Racing Sergio Perez Max Verstappen Aston Martin Fernando Alonso Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton George Russell VN Bahrajna Formula 1

Četrtek, 2. 3. 2023, 17.30

1 leto, 2 meseca

Napoved VN Bahrajna

"Red Bull bo v svoji ligi." Ampak ... Kdaj je nazadnje zmagal v Bahrajnu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Bahrajn Max Verstappen | Max Verstappen, dvakratni prvak, je prvi favorit VN Bahrajna, na kateri pa še ni zmagal. | Foto Guliver Image

Max Verstappen, dvakratni prvak, je prvi favorit VN Bahrajna, na kateri pa še ni zmagal.

Foto: Guliver Image

Z veliko nagrado Bahrajna se začenja prvenstvo formule 1 2023. Če je verjeti besedam Georga Russella, sta favorita za nedeljsko zmago samo dva: Max Verstappen in Sergio Perez (oba Red Bull). A aktualni prvak na dirkališču Sakhir ni še nikoli zmagal. Kandidat za presenečenje uvodne dirke je Fernando Alonso.

testiranja Max Verstappen Red Bull
Sportal Pogrešali bomo nemško legendo, vrnitev odpisanega in spektakla v Vegasu

Fernando Alonso | Foto: AP / Guliverimage Fernando Alonso Foto: AP / Guliverimage Svetovno prvenstvo formule 1 se je dolga leta tradicionalno začenjalo z VN Avstralije (zadnjič 2019), zdaj je gostitelj uvodne velike nagrade Bahrajn, kjer so pretekli teden potekala tudi testiranja. Najhitrejši je bil Sergio Perez (Red Bull). V vlogi branilca naslova 74. sezono tega tekmovanja začenja Max Verstappen, ki pa v Bahrajnu ni še nikoli zmagal. Pravzaprav ima tudi Red Bull na dirkališču Sakhir samo dve zmagi, ki jim ju je pred desetletjem pridirkal Sebastian Vettel. Ta je nazadnje dirkal za Aston Martin, po koncu lanske sezone pa je sklenil bogato kariero. Prav Aston Martin bi utegnil biti presenečenje uvodnih dirk, njihov novi adut pa je 41-letni Fernando Alonso.

Spored VN Bahrajna:

Petek, 3. 3.:

12.30 – 1. trening
16.00 – 2. trening

Sobota, 4. 3.:
12.30 – 3. trening
16.00 – kvalifikacije

Nedelja, 5. 3.:
16.00 – dirka

V Bahrajnu najuspešnejša Hamilton in Ferrari

 Lewis Hamilton | Foto: AP / Guliverimage Lewis Hamilton Foto: AP / Guliverimage Na štartu uvodne dirke bo tudi drugi voznik Aston Martina, Lance Stroll. Po operaciji poškodovanega zapestja (nesreča s kolesom pred dvema tednoma) je v dovolj dobrem stanju, da bo lahko dirkal. Nekateri ugibajo, da je novi dirkalnik Aston Martina celo tretji najhitrejši, samo za Red Bullom in Ferrarijem. Torej tudi pred Mercedesom. Sedemkratni prvak Lewis Hamilton je sicer s petimi zmagami najuspešnejši dirkač v Bahrajnu. Med ekipami pa ima tu največ zmag Ferrari. Sedmo je ponosu Italije lani pridirkal Charles Leclerc. A je nato zmagal samo še dvakrat in prvenstvo 2022 končal na drugem mestu, 144 točk za Verstappnom. Večina pričakuje, da bosta tudi letos to tekmeca za najbolj prestižno lovoriko v svetu avtomotošporta.

Zadnjih pet zmagovalcev VN Bahrajna:

2022 – Charles Leclerc (Ferrari)
2021 – Lewis Hamilton (Mercedes)
2020 – Lewis Hamilton (Mercedes)
2019 – Lewis Hamilton (Mercedes)
2018 – Sebastian Vettel (Ferrari)
Max Verstappen Red Bull
Sportal Prvaki se ne bojijo samo Ferrarija in Mercedesa

Leclerc: Naslednji korak je, da smo prvaki

George Russell | Foto: AP / Guliverimage George Russell Foto: AP / Guliverimage Dirkači so v četrtek popoldne v Sakhirju opravili prvi del svoje naloge, odgovarjanje na novinarska vprašanja. George Russell, ki je na predzadnji dirki lanske sezone prvič zmagal (edina Mercedesova zmaga sezone), je ocenil trenutno razmerje moči: "Testiranja so bila uspešna, veliko smo izvedeli. Spoznali smo, da je Red Bull zelo, zelo močan. A mi imamo občutek, da je še veliko prostora za napredek. Je pa pred nami zagotovo zelo zahteven konec tedna. Prav je, da povemo, da bo Red Bull ta konec tedna v svoji ligi. Mislim, da bo lep boj za drugo mesto med Ferrarijem in Aston Martinom." A mladi Britanec vseeno dodaja, da je Mercedes W14 veliko boljši od predhodnika W13. "In zato ni razloga, da ne bi dosegli več zmag."

Če si v Mercedesu o naslovu prvaka ne upajo razmišljati, pa za Ferrari šteje le to. Leclerc najbolje ve, da prva dirka še ne bo odločilna (lani jo je dobil). "Kar zadeva razmerje moči, imam svojo idejo, ki pa je podatki inženirjev ne podpirajo. Menim, da ima Red Bull malo prednosti. A to še ničesar ne pomeni. To je šele prva dirka. Sezona je dolga. Kot sem že večkrat poudaril: lani smo bili drugi v dirkaškem in konstruktorskem seštevku, naslednji korak torej je, da smo prvaki. To je naš cilj."

Charles Leclerc se sicer strinja, da ima Verstappen najbrž najhitrejši dirkalnik, a sezona je dolga, dodaja. | Foto: AP / Guliverimage Charles Leclerc se sicer strinja, da ima Verstappen najbrž najhitrejši dirkalnik, a sezona je dolga, dodaja. Foto: AP / Guliverimage

Norris: Nismo v tako groznem položaju

Lando Norris | Foto: AP / Guliverimage Lando Norris Foto: AP / Guliverimage Kakšno je razmerje moči med preostalimi šestimi ekipami, si nihče ne upa napovedati. Morda sta celo nekoč velikana formule 1, McLaren in Williams, najpočasnejša. Lando Norris in Oscar Piastri sta z McLarnom na testiranjih odpeljala le 312 krogov, najmanj med vsemi. "Mislim, da nismo v tako groznem položaju. Mogoče res nismo tako močni, kot bi si želeli, a zagotovo nismo tako slabi, kot ljudje mislijo," je pred začetkom prvega od 23 dirkaških koncev tedna hitel razlagati Norris.

Piastri bo eden od dveh, ki bosta v nedeljo odpeljala prvo dirko v formuli 1. Drugi je Logan Sargeant (Williams). Novinec je še Nyck de Vries (Alpha Tauri), ki pa je lani v Monzi nastopil za Williams in bil deveti. "Dvanajst let je, odkar sem začel dirkati. In vse sem naredil, da bi prišel do sem. Da si lahko rečem, da sem dirkač formule 1 in se pripravljam za prvo dirko, je res poseben občutek," je ponosno razlagal 21-letni Avstralec. Za Piastrija pravijo, da je naslednji Verstappen. Tako ni čudno, da so bili v Alpinu tako besni, ko jim ga je McLaren speljal. Pa še v njegov razvoj so vložili pet milijonov evrov.

testiranja Red Bull Sergio Perez
Sportal Red Bull sekundo hitrejši kot lani, vsi opozarjajo na Alonsa
Ne spreglejte