Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
28. 9. 2012,
11.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dani Pedrosa Jorge Lorenzo Valentino Rossi

Petek, 28. 9. 2012, 11.23

7 let, 12 mesecev

Prerivanje med Pedroso in Lorenzom je Rossijeva priložnost!

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dani Pedrosa se lahko vrne v resen boj za naslov svetovnega prvaka v MotoGP samo v primeru, če bo njegov glavni rival Jorge Lorenzo na preostalih petih dirkah sezone vsaj enkrat odstopil.

Čeprav je na voljo še 125 točk, razlika med njima pa je 38 točk, so možnosti Danija Pedrose, da bi letos osvojil naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu pravzaprav minimalne. Upanje v veliki preobrat mu lahko vrne samo Lorenzo sam in to z vsaj enim odstopom in enim četrtim mestom. Če bi se to res zgodilo in če bi Pedrosa na vseh preostalih petih dirkah zmagal, bi bila dirkača po odpeljanih 18 dirkah po točkah poravnana, a bi bil prvak Dani, saj bi imel večje število zmag (8:6). A takšen scenarij je zelo malo verjeten, vendar ne nemogoč. Pedrosa je v šampionski formi in se je v zadnjem času prelevil v 'mašino' za zmagovanje. Ker je njegov zmagoviti stampedo v Misanu ustavila velika smola, bo v Aragonu z novo zmago skušal potrditi svojo kvaliteto.

Najbolj pa morajo Pedroso skrbeti konstantno dobri rezultati Lorenza v letošnji sezoni – Jorge je na vseh dirkah, ki jih je končal, stopil na stopničke. Njegov najslabši rezultat je drugo mesto, če odmislimo ničlo v Assnu, ki je bila posledica torpediranja Alvara Bautiste. Yamahin dirkač ima pet dirk pred koncem sezone tako veliko prednost, da mu do konca sezone sploh ni treba več zmagati, pa je še zmeraj prvak. Lahko si privošči takšen luksuz, da je kljub petim zaporednim zmagam Pedrose samo drugi in bo laskava lovorika njegova. Na ramenih torej nosi bistveno manjše breme kot Pedrosa in bo posledično na dirkah pod manjšim pritiskom in bo lahko bolj sproščeno dirkal.

Pričakujemo lahko, da se bo še bolj oklenil svoje dirkaške filozofije: prvi cilj na vsaki dirki so stopničke, če se ponudi priložnost za zmago, pa jo pograbi. Upamo lahko, da Pedroso smola v Misanu ni tako psihološko dotolkla, da se je že predal v boju za naslov svetovnega prvaka. In da bo prav v Aragonu uspešno začel misijo velike vrnitve. Lepo bi bilo, če bi bil letošnji prvak odločen na zadnji dirki v Valencii. In to med dvema Špancema.

VN Aragona bo potrdila ali ovrgla napredek tovarniškega Ducatija. Valentino Rossi je na prejšnji dirki v Misanu dosegel najboljši rezultat na suhi stezi – drugo mesto – in za zmagovalcem zaostal nekaj več kot 4 sekunde. Na štirinajsti dirki sezone bo preizkusil povsem svežo nihajno vilico, ki je prinesla pozitivne rezultate na testiranjih takoj po italijanski dirki. Morebiti bo prav ona ključ do prve zmage v sezoni in z Ducatijem sploh. Če bo Rossi konkurenčen, bi lahko na dirki izkoristil trenutno situacijo v prvenstvu, kjer gre za veliko prerivanje med Jorgejem Lorenzon in Danijem Pedroso. Španca bosta pazila drug na drugega in prav v tem se skriva Rossijeva priložnost. Če bo denimo Lorenzo pred Pedoso ali tik za njim, mu bo v bistvu še koristilo, če bo Valentino zmagal, saj bo tako ukradel točke Daniju.

Rossi pa bi lahko pomagal tudi Pedrosi, če bi se vrinil med njega in Lorenza. Enako velja za Hondinega poltovarniškega dirkača Alvara Bautista, ki je v Misanu prvič v karieri v MotoGP stopil na stopničke. Honda bi mu bila izjemno hvaležna, če bo Lorenzu izpulil kakšno točko. Fant je tudi izjemno motiviran, saj si skuša z vrhunskimi rezultati rezervirati edini preostali MotoGP prototip v kraljevskem razredu za prihodnjo sezono, katerega je Honda zaupala njegovemu sedanjemu delodajalcu Faustu Gresiniju.

Ne spreglejte