Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2017,
23.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sebastien Loeb Reli Dakar 2017

Petek, 13. 1. 2017, 23.32

6 let, 6 mesecev

Reli Dakar

Predzadnja etapa Goncalvesu in Loebu, Marčič še lep čas v bolniški oskrbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sebastien Loeb | Foto Reuters

Foto: Reuters

Portugalec Paulo Goncalves med motociklisti in Francoz Sebastien Loeb med avtomobilisti sta zmagovalca predzadnje etape vzdržljivostnega relija Dakar, ki se je končala danes v Riu Cuartu. V skupnem seštevku pa sta najbližje skupni zmagi Britanec Sam Sunderland in Loebov rojak Stephane Peterhansel.

Današnjo etapo so prvi končali motoristi. Portugalec Paulo Goncalves je dosegel prvo etapno zmago na letošnji izvedbi Dakarja, med Chilecitom in Rio Cuartom je 288 km hitrostne preizkušnje končal pred Špancem Joanom Barredo Bortom in Francozom Adrienom Van Beverenom. V skupnem seštevku pa je še korak do prve zmage naredil Britanec Sam Sunderland, saj ima pred sobotno zadnjo etapo že več kot 33 minut naskoka pred Avstrijcem Matthiasom Walknerjem.

Loeb je dosegel četrto etapno zmago na letošnji dirki, potem ko je za 292 km potreboval tri ure in 21 minut. A v skupnem seštevku se vrstni red ni bistveno spremenil, saj je vodilni Peterhansel danes izgubil le 18 sekund, tako da ima pred sobotno zadnjo etapo s ciljem v Buenos Airesu še vedno več kot pet minut in pol naskoka, tako da ima 13. zmago na Dakarju skorajda že v žepu.

Marčič z odprtim zlomom golenice in mečnice

Dakar 2016 se je za edinega slovenskega predstavnika Simona Marčiča končal nesrečno. V tretjem poskusu na eni najtežjih vzdržjivostnih preizkušenj na svetu bo drugič ostal brez cilja, spet pa je v bolnišnici. Tokrat bo v bolniški oskrbi ostal kar nekaj časa, saj jo je v četrtek grdo skupil v trčenju z enim vodilnih v avtomobilskem delu tekmovanja Peterhanslom.

Marčiča so odpeljali v bolnišnico, prve informacije prirediteljev so govorile o odprtem zlomu golenice in mečnice. Prek Facebooka je nato tudi slovenski dirkač sporočil, da bo z letošnjega Dakarja odnesel spominek v obliki odprtega zloma golenice in mečnice. V kratkem pa ga čaka še selitev v bolnišnico v Buenos Aires. Obenem se je zahvalil vsem za izraženo podporo.

Simon Marčič bo še lep čas v bolniški oskrbi. | Foto: David Stropnik Simon Marčič bo še lep čas v bolniški oskrbi. Foto: David Stropnik

Peterhansel: Težko se je bilo osredotočiti na dirko

Medtem ko je Slovenec dirko končal v bolnišnici, se je eden najboljših in najizkušenejših dirkačev na reliju Dakar v četrtek pozno zvečer spet pomaknil na vrh skupnega seštevka. Peterhanslu so namreč, kot dopuščajo pravila, čas, ki ga je izgubil ob čakanju na pomoč Marčiču, pozneje odšteli, tako da je bil njegov čas 14 minut in 13 sekund boljši kot tisti, ki ga je dosegel ob prečkanju ciljne črte.

"Dan je bil res naporen, vsi smo bili nekoliko izgubljeni," je po za Marčiča usodni etapi dejal Peterhansel, ki je imel pred začetkom petkove etape v skupnem seštevku pet minut in 50 sekund naskoka. Opisal je tudi, kako je prišlo do nesreče: "Ko me je motorist zagledal, je zavrl in padel, jaz pa sem ga zadel. Videl sem, da ima zlomljeno nogo, a je bil pri zavesti. S sovoznikom sva se odločila, da počakava na zdravniško pomoč in helikopter. A pozneje se je bilo težko spet osredotočiti na dirko," je dejal Francoz.

Ne spreglejte