Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
7. 2. 2016,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Marc Marquez Valentino Rossi MotoGP

Nedelja, 7. 2. 2016, 10.19

8 let

Po kontroverznem trčenju med Rossijem in Marquezom nov pristop do incidentov

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vodilni možje MotoGP bodo uvedli nov senat komisarjev, ki se bo na dirkah ukvarjal izključno s kontroverznimi incidenti, kot je bil lanski med Valentinom Rossijem in Marcom Marquezom.

Yamahin tovarniški dirkač Valentino Rossi in njegov Hondin tekmec Marc Marquez sta se na lanski dirki kraljevskega razreda za VN Malezije zapletla v incident, ki je sprožil številne polemike in odmeva še danes. O tem, kdo je koga provociral in kdo je koga brcnil, se še naprej krešejo mnenja. Epilog, kar se tiče svetovnega prvenstva, nam je znan: Rossi je dobil za trčenje 3 kazenske točke in ker je že prej imel eno na svojem računu, so ga na finalu v Valencii prestavili na zadnji štartni položaj. Naslov prvaka je osvojil Valentinov moštveni kolega Jorge Lorenzo.

Grand Prix komisija, ki sprejema pravila za svetovno motociklistično prvenstvo, se je na srečanju v Ženevi odločila, da bo ločila sistem direkcije dirke in komisarjev ter ustanovila nov senat. Dozdajšni direktor dirk Mike Webb bo v prihodnje sedel v senatu. In kaj bosta ti dve ločeni telesi počeli med dirkami?

Direktor dirk Mike Webb se bo preselil v senat komisarjev

Predsednik Mednarodne motocilistične zveze Vito Ippolito razloži: "Hočemo, da se direkcija dirke osredotoči na izpeljavo dirk, kar terja veliko odgovornost in ureja delikatne stvari. Hočemo, da so prosti med izpeljavo dirk in da niso več vključeni v izrekanje kazni dirkačem. To potrebuje več časa in posebno predanost. Na drugi strani bomo imeli senat treh komisarjev. V njem bo sedel sedanji direktor dirk, ki je Mike Webb in še dva komisarja, ki ju bo določila Mednarodna motocilistična zveza."

"Eden izmed njih bo verjetno stalni komisar, ker mislimo, da lahko s strukturo, s tem senatom komisarjev, ki bodo popolnoma predani obnašanju dirkačev med dirkami in treningi, dosežemo visoko raven odločitev."

Vodilni mož Mednarodne motocilistične zveze je še napovedal, da bo do prevetritve verjetno prišlo tudi na področju podeljevanja kazenskih točk. Obstoječi sistem je podoben kot ga uporabljajo v formuli 1. Dirkače lahko zaradi neprimernega obnašanja na stezi doleti nazadovanje v štartni koloni ali pa tudi prepoved dirkanja.

"Imamo širok spekter kazni. Dovolj, da pustimo, da sodnik odloči, katera kazen bi bila najbolj primerna. Zadnjih nekaj let smo uporabljali sistem kazenskih točk, a sedaj je pod drobnogledom. Moramo sprejeti končno odločitev, ali nadaljujemo njegovo uporabo ali ga spremenimo ali pa ga ukinemo."

Ne spreglejte