Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
15. 7. 2016,
21.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

MotoGP Yamaha Jorge Lorenzo

Petek, 15. 7. 2016, 21.23

6 let, 6 mesecev

"Otekla roka je v redu, yamaha pa zanič"

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Branilec naslova svetovnega prvaka MotoGP Jorge Lorenzo pred dirko za VN Nemčije sploh ni zaskrbljen zaradi otekle leve roke, temveč zaradi katastrofalne predstave svoje yamahe.

Jorge Lorenzo je imel na prvem prostem treningu za VN Nemčije pri padcu v enajstem ovinku steze v Sachenrginu, ki so mu nadeli ime slap, veliko srečo, da se ni huje poškodoval, s čimer bi ogrozil svoj boj za naslov svetovnega prvaka MotoGP. Na drugem treningu je bil katastrofalen 16., z debelo sekundo zaostanka.

"Dobro se počutim. Nimam nobenih poškodb, nobenih zlomljenih kosti in lahko normalno dirkam. Asfalt je bil zelo hladen in v enajsti ovinek sem prišel malo hitreje kot v prejšnjem krogu. Morda sem imel malo drugačen naklon motorja in potem mi je zablokiralo prednje kolo. Bil sem počasnejši kot lani, a razmere in gume niso bile iste," je usodni trenutek za crash.net razložil Jorge Lorenzo.

V petek v istem ovinku na tleh kar pet dirkačev

V petek je kar pet dirkačev položilo svoje motorje v enajstem ovinku. Gre za enega najbolj zahtevnih ovinkov v koledarju, ker je zelo hiter desni ovinek, ki pelje navzdol, pred njim pa je serija levih ovinkov. Gumarski dobavitelj je dal dirkačem na voljo dve novi asimetrični prednji gumi, z mehkejšo zmesjo na desni strani gume.

"Verjamem, da so za te razmere – še posebej zjutraj, popoldan je bilo malo bolj vroče –, četudi gre za mehkejšo različico, gumi še zmeraj pretrdi. Šel sem 20 km/h počasneje kot lani in z manjšim naklonom, pa sem vseeno padel. V drugih ovinkih je problem manjši, a še vedno moraš biti previden. Še posebej zjutraj."

Tudi Rossi katastrofalno, čeprav ni padel

S stezo v Nemčiji pa ni imel problemov samo Lorenzo, ampak prav vsi Yamahini dirkači. Poltovarniški dirkač Pol Espargaro je bil enajsti  (+1,239), njegov moštveni kolega Bradley Smith dvanajsti, Lorenzov kolega v garaži Valentino Rossi pa 14.

Lorenza in njegove Yamahine kolege čaka jutri veliko dela. | Foto: Lorenza in njegove Yamahine kolege čaka jutri veliko dela.

Ker v drugem delu kvalifikacij neposredno napreduje samo deset dirkačev, se bodo morali Yamahini potruditi na jutrišnjem tretjem prostem treningu, če se bodo hoteli na kvalifikacijah boriti za najboljše štartne položaje. Za dva, ki bi jima spodletelo, bosta imela popravni izpit v prvem delu kvalifikacij.

"Prepričan sem, da bi bil jutri konkurenčen, če bi bili v Le Mansu ali Mugellu. A kombinacija nekaterih faktorjev me je upočasnila. Danes smo videli, da so se vse Yamahe mučile v teh razmerah. Niti ena izmed Yamah ni bila med deseterico. Sam sem se mučil še malo bolj, ker nisem imel oprijema in po jutranjem padcu je bilo težko dirkati do skrajnosti in zaupati motorju."

Yamaha je nekonkurenčna na vseh področjih

"V tem trenutku nismo konkurenčni na nobenem področju. Niti na zaviranju, niti sredi ovinka, pa tudi na pospeševanju nimamo oprijema. Zato smo 1,5 sekunde počasnejši".

Morda bo yamaham lažje jutri, ko so napovedane višje temperature. A jih lahko skrbi podatek, da  v nedeljo, ko bo dirka, obstaja možnost dežja.

Ne spreglejte