Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2015,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sauber

Sreda, 11. 3. 2015, 10.58

8 let

Nizozemski dirkač dobil sodno bitko, Sauber se je pritožil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nizozemski dirkač Giedo van der Garde je dobil prvi polčas pravne bitke s svojim nekdanjim moštvom formule 1 Sauber. Sodišče je namreč odločilo, da mu mora ekipa v nedeljo zagotoviti mesto na dirki.

Nova sezona formule 1 se še ni niti začela, pa je elitno avtomobilistično tekmovanje že poskrbelo za nevsakdanji zaplet. Namesto moštev in pokroviteljev z mošnjički bodo v prihodnosti o tem, kdo bo vozil dirkalnike formule 1, morda odločala tudi sodišča. Sodno pot je začrtal Giedo van der Garde.

Nizozemec je nekoč zgledno sodeloval s švicarsko ekipo, saj je bil njen testni voznik. Potem so se stvari zapletle, strani nista več v dobrih odnosih, van der Garde pa je prepričan, da mu po obljubljenem vozniškem sedežu ta tudi dejansko pripada. Željo po nastopu v formuli 1 pa je, ko v pogovorih z moštvom ni bil uspešen, naslovil še na sodišče.

Razplet naj bi bil znan le dan pred prvimi treningi

Na prvi stopnji je zmagal, saj je mednarodno športno razsodišče Cas v Lozani razsodilo, da mora ostati v ekipi. A se ni zadovoljil zgolj z mestom v ekipi, odšel je še na avstralsko zvezno sodišče v Melbournu, ki je prav tako odločilo v njegov prid. Teoretično mora zdaj dobiti tudi vozniški sedež že za prihajajočo prvo dirko v Melbournu, a se je Sauber na odločitev sodišča seveda pritožil. Vse skupaj naj bi se razpletlo v četrtek, le dan pred prvimi treningi, ko naj bi sodišče določilo še o pritožbi.

Afera Seatgate

Van der Garde je trdil, da mu je moštvo lani zagotovilo, da bo imel tudi v tej sezoni mesto v ekipi, nato pa kot dirkača zaposlilo Šveda Marcusa Ericssona in novinca v formuli 1 Brazilca Felipeja Nasra.

V formuli 1 imajo tako novo afero, ki so jo že šaljivo poimenovali Seatgate oziroma afera s sedežem. Sauber bi na dirki raje imel Brazilca Felipeja Nasra, ki prinaša polno sponzorsko malho, nenastopanje Nizozemca pa utemeljuje tudi s tem, da njihov nekdanji testni voznik nima izkušenj z letošnjim dirkalnikom in bi lahko bil njegov nastop tudi nevaren za tekmece na stezi. Ta argument je sicer mogoče tudi izpodbijati, saj ima van der Garde že nekaj tekmovalnih izkušenj v formuli 1 (leta 2013 je za Caterham odpeljal 19 dirk), medtem ko Nasr še nikoli ni vozil na dirki v tem tekmovanju.

"Zelo sem vesel. Rad bi že začel delati z ekipo in voziti," je bil odziv dirkača po zmagi na sodišču. Njegovega navdušenja pa pri Sauberju ne delijo. Takoj po razsodbi so vložili pritožbo, vodja moštva Monisha Kaltenborn je poudarila, da so razočarani in da bo "imela odločitev sodišča nepopravljive posledice na začetek sezone".

V ozadju je (seveda) denar

V ozadju je seveda tudi ali predvsem denar. Z Nasrom in drugim voznikom Švedom Ericssonom prihajajo v ekipo milijoni njunih pokroviteljev, ki so nujno potrebni za preživetje majhnega zasebnega moštva v svetu formule 1. Zato ni mogoče pričakovati, da bo ekipa prostovoljno popustila in sedež namenila Nizozemcu.

Ne spreglejte