Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
1. 7. 2012,
9.06

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Silverstone

Nedelja, 1. 7. 2012, 9.06

4 leta, 9 mesecev

Nekoč vojaško letališče, 1950 kraj prve dirke F1

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Silverstone je bilo med drugo svetovno vojno vzletišče bombnikov RAF. Po vojni so vzletne steze povezali v dirkalno stezo in leta 1950 organizirali prvo dirko formule 1.

Druga svetovna vojna je prekinila razvijajoč avtomotošport. V Veliki Britaniji pa je dala tudi temelje za njegovo ponovno rojstvo. Leta 1943 so pri vasici Silverstone severno od Londona odprli vojaško letališče. Pet velikih hangarjev, dvokilometrska glavna vzletna steza, dve manjši, ki sta križali glavno. Naložba, ki je kraljevino stala prek milijon funtov.

Po vojni je objekt začel samevati, nekaj dirkaških entuziastov iz Royal Automobile Club je tako pomislilo, da bi lahko iz njega naredili dirkališče. Drugega niti niso imeli: Donington je bil skladišče vojaške opreme, Brooklands so prodali, Brands Hatch so šele začenjali graditi. Tako je letalsko ministrstvo leta 1948 avtomobilskemu klubu v najem predalo letališče Silverstone.

Povezali vzletni stezi, za varnost bale sena

Bližnji kmet James Wilson Brown, ki je delal za RAF, je dobil nalogo, da v vsega dveh mesecih iz letališča naredi dirkalno stezo. Vzletni stezi in cesto ob hangarjih so tako povezali v nekajkilometrski dirkaški poligon. Z balami sena in nekaj vrvmi so poskrbeli za osnovno varnost.

Oktobra 1948 se je tako zgodila prva dirka - RAF Grand Prix. Nastopilo je 23 dirkačev, z Maseratijem pa je zmagal Luigi Volloresi. Za krog je potreboval dobri dve minuti in 50 sekund in dosegel povprečno hitrost 116 kilometrov na uro. Nagrada je bila 500 funtov. Ker je bila zvezdasta steza prenevarna, so jo že leto kasneje spremenili (opustili so dirkanje po vzletnih stezah). Drugo dirko je s Ferrarijem osvojil Alberto Ascari.

Prva dirka prvega prvenstva F1 v Silverstonu

Leta 1950 se je nova era avtomotošporta začela pisati prav v Silverstonu. Ta je bil 13. maja prizorišče prve dirke prve sezone tekmovanja imenovanega formula 1. Da je šlo za res poseben dogodek priča podatek, da sta VN obiskala kralj George VI in kraljica Elizabetha. To je bilo prvič in zadnjič, da je kraljevi par prišel na britansko VN. Na štiri in polkilometrski stezi so skozi legendarne zavoje Woodcote, Copse, Maggots, Becketts, Chapel, Stowe, Club in Abbey dominirali dirkači italijanske Alfe Romeo (Ferrari ni sodeloval). Najboljši je bil Guiseppe Farina (odpeljal je tudi najhitrejši krog na dirki - 1:50,6), sledila sta mu Luigi Fagioli in britanski voznik Reg Parnell. Z britanskim dirkalnim avtomobilom ERA je bil na šestem mestu najboljši Bob Gerard, a je za prvimi tremi zaostal za tri kroge.

Od leta 1952 uradno pravo dirkališče

Drugo uradno dirko prvenstva formule 1 v Silverstonu je leta 1951 dobil Bik iz Pampe - Froilan Gonzalez. Premagal je rojaka Juana Manuela Fangia, kar je pomenilo prvo zmago Ferrarija v dveh sezonah formule 1. Konec leta je avtomobilskemu klubu potekla najemna pogodba, a so se dogovorili za nakup in odtlej je Silverstone v lasti Britanskega kluba dirkačev (BRDC). Z Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA) so se dogovorili za standarden termin VN - v juliju. V nekaj letih je VN postala eden glavnih britanskih športnih dogodkov - tako pomemben kot finale pokala FA, konjske dirke Grand National in teniški turnir v Wimbledonu. Steza je doživela še osem sprememb, v zadnjih nekaj letih pa so modernizirali tudi objekte. Tako je Bernie Ecclestone z BRDC podpisal pogodbo za organizacijo dirk za naslednjih 17 sezon.

VN VB 2012 bo v Silverstonu naslednji konec tedna.

Ne spreglejte