Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2024,
14.55

Osveženo pred

59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
GasGas Jorge Prado Jeffrey Herlings KTM Honda Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser Lommel motokros MXGP

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 14.55

59 minut

MXGP Belgije

Na brutalni progi muke Gajserja, Herlings pa zastrašujoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Tim Gajser Lommel Honda | Tim Gajser ima nekaj svojih navijačev tudi v Belgiji. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser ima nekaj svojih navijačev tudi v Belgiji.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Motošportni svet to nedeljo pogleduje proti Belgiji: ob klasični dirki formule 1 v Spaju tam poteka tudi dirka svetovnega prvenstva v motokrosu. In tudi Lommel je ena od dirkaških klasik. Pravijo, da je najtežja motokros dirka na svetu. Prvo vožnjo je z zastrašujočo predstavo dobil Jeffrey Herlings, Jorge Prado je bil drugi, vodilni v prvenstvu Tim Gajser pa peti. Druga vožnja sledi ob 17.10.

Tim Gajser Lommel Honda
Sportal Gajser se lahko boji hitrosti Prada in Herlingsa

Jorge Prado (GasGas) in Jeffrey Herlings (KTM) sta bila na sobotnih kvalifikacijah razred zase, 25 sekund pred tretjim Timom Gajserjem (Honda), a vodilni v letošnjem svetovnem prvenstvu je bil odločen, da dokaže, da tudi on obvlada vožnjo v mivki. Ta je iz kroga v krog globlja in z več luknjami, najpomembneje je, da se najde dober ritem. Za Tima bi bil lep rezultat že tretje mesto, saj v borbi za lovoriko šteje predvsem konstantnost in to ima slovenski as letos najboljšo. 

Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo V prvi vožnji je najbolje potegnil s štarta Prado in vodil večji del dirke. Herlings je znova slabše štartal, sredi vožnje pa še trčil z zaostalim za krog in se pri tem udaril v koleno. Še po dirki je bil besen kot ris. Tako se je moral dvakrat prebijati naprej. In se tudi je. In to na kakšen način! V zadnjih minutah je vozil tudi po štiri sekunde na krog hitreje od Španca. Po štiri sekunde! In se kar izstrelil mimo njega. Tretji je bil še en nizozemski mojster mivke Calvin Vlaanderen (Yamaha). 

Gajser v uvodnih krogih ni našel ritma, vidno se je mučil s težko progo. Vozil je celo na sedmem mestu, a se sredi vožnje prebil na peto, nato pa umiril tempo in ostal za Romainom Febvrom (Kawasaki). V cilju je bil 54 sekund za Herlingsom. Za drugega Slovenca v MXGP je mivka že zahtevnejši teren, obenem pa je Jan Pancar (TEM JP253 KTM) zaradi vnetja dihal še na antibiotikih. Bil je 21.

MXGP Belgije, 1. vožnja:

1. Jeffrey Herlings (KTM)

2. Jorge Prado (KTM)
3. Calvin Vlaanderen (Yamaha)
4. Romain Febvre (Kawasaki)
5. Tim Gajser (Honda)
6. Glenn Coldenhoff (Fantic)

21. Jan Pancar (TEM JP253 KTM)

MXGP, skupni seštevek po prvi vožnji(13/20):

1. Tim Gajser (Honda) 687 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 659
3. Jeffrey Herlings (KTM) 642
4. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 478
5. Jeremy Seewer (Yamaha) 463
6. Glenn Coldenhoff (Fantic) 404
...
15. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 174

V MX2 na dirki tudi dekle

Lotte van Drunen | Foto: Guliverimage Lotte van Drunen Foto: Guliverimage Prvo vožnjo so že odpeljali v šibkejšem razredu MX2. Napak in padcev ni manjkalo. Še najhitrejši in tudi vodilni v svetovnem prvenstvu Kay de Wolf (Husqvarna) je v cilju dejal, da je bila proga brutalna. Drugi je bil Rick Elzinga (Yamaha), tretji pa Camden McLellan (Triumph), potem ko je v zadnjem krogu padel Gajserjev ekipni kolega Ferruchio Zanchi (Honda). Ta je dolgo dirkal na drugem mestu, a bil na koncu sedmi. Na štartu pa je bila tudi Lotte van Drunen (Yamaha) in je v konkurenci 24 voznikov končala na 21. mestu. Dekleta imajo sicer svoje svetovno prvenstvo, 16-letna Van Drunenova pa vodi po petih dirkah. Redko se zgodi, da bi katera od deklet vozila v moški konkurenci.

Tjaša Fifer
Sportal Poletela kot Superman in si zlomila ključnico
Tim Gajser Lommel Honda
Sportal Tim Gajser in Jan Pancar v mučilnici
Tim Gajser Loket Honda
Sportal Gajser jim sporoča: Kar naj imajo Herlingsa in Prada za favorita!
Tim Gajser Maggiora Honda
Sportal Gajser pred množico Slovencev prvič osvojil Loket
Ne spreglejte