Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2024,
17.55

Osveženo pred

1 ura, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,33
GasGas Jorge Prado KTM Jeffrey Herlings Jan Pancar Honda Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 17.55

1 ura, 29 minut

MXGP Belgije, kvalifikacijska vožnja

Gajser se lahko boji hitrosti Prada in Herlingsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,33
Tim Gajser Lommel Honda | Tim Gajser je v Belgiji že zmagal, a nazadnje leta 2020. Jeffrey Herlings pa ima s tem proge zadnjo zmago iz sezone 2018. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je v Belgiji že zmagal, a nazadnje leta 2020. Jeffrey Herlings pa ima s tem proge zadnjo zmago iz sezone 2018.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je na kvalifikacijski vožnji na najtežji dirki v prvenstvu MXGP dokazal, da bo konkurenčen za zmagovalni balkon, se bo pa v globoki belgijski mivki težko kosal s favoritoma. Jorge Prado je vožnjo dobil pred Jeffreyjem Herlingsom, Tim je na tretjem mestu zaostal 25 sekund. Jan Pancar je bil s krogom zaostanka 24., a se že teden dni bori z vnetjem dihal in je ba antibiotikih. 

Tim Gajser Lommel Honda
Sportal Tim Gajser in Jan Pancar v mučilnici

Jorge Prado | Foto: Guliverimage Jorge Prado Foto: Guliverimage Kvalifikacijska vožnja v elitnem razredu MXGP na VN Belgije na progi z najglobljo mivko na koledarju (Lommel) je potrdila, da bomo znova spremljali troboj za zmago: Tim Gajser (Honda), Jorge Prado (GasGas) in Jeffrey Herlings (KTM). Slovenec, Španec in Nizozemec so pred zadnjimi sedmimi dirkami prvenstva tudi tekmeci za naslov prvaka. Lommel sta Tim in Jeffrey osvojila trikrat, Jorge štirikrat. 

Prado je dobil štart kvalifikacijske vožnje, Gajser je bil v prvem zavoju drugi, Herlings pa izven prve peterice. A Nizozemec se je po znova slabšem štartu v nekaj krogih prebil na tretje mesto. Sredi vožnje je zaostajal tri sekunde in pol za slovenskim motokrosistom in osem za vodilnim Špancem. A Herlings je nizal najhitrejše kroge, prehitel Gajserja in v zadnjem krogu napadel še Prada. A neuspešno. Kvalifikacijsko vožnjo in 10 točk za svetovno prvenstvo je osvojil voznik na GasGasu. Vodilni v prvenstvu Gajser je tako izgubil dve točki v primerjavi z njim in eno proti tekmecu na znamki KTM.

Drugi Slovenec v MXGP Jan Pancar (TEM JP253 KTM) je prejšnji konec tedna na VN Češke izgubil precej moči zaradi bolezni, zato je zanj belgijska mivka še dodaten izziv. Še vedno jemlje antibiotike. Na kvalifikacijski vožnji je bil 24. Čaka ga težko delo, če želi v nedeljo osvojiti nove točke za prvenstvo. Prva vožnja bo ob 14.15 in druga ob 17.10.

MXGP Belgije, kvalifikacijska vožnja:

1. Jorge Prado (GasGas)

2. Jeffrey Herlings (KTM)
3. Tim Gajser (Honda)
4. Calvin Vlaanderen (Yamaha)
5. Kevin Horgmo (Honda)
6. Brian Bogers (Fantic)
...
24. Jan Pancar (KTM)

MXGP, skupni seštevek po kvalifikacijski vožnji (13/20):

1. Tim Gajser (Honda) 671 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 637
3. Jeffrey Herlings (KTM) 617
4. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 478
5. Jeremy Seewer (Yamaha) 452
6. Glenn Coldenhoff (Fantic) 389
...
14. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 174

V MX2 je bil na kvalifikacijah najhitrejši Nizozemec Kay de Wolf (Husqvarna), tudi vodilni v skupnem seštevku sezone. Mladi Slovenec Jaka Peklaj si je želel nastopiti, a po padcu in zlomljenem prstu iz Loketa minulo nedeljo še ni bil nared.

Tjaša Fifer
Sportal Poletela kot Superman in si zlomila ključnico
Tim Gajser Loket Honda
Sportal Gajser jim sporoča: Kar naj imajo Herlingsa in Prada za favorita!
Tim Gajser Maggiora Honda
Sportal Gajser pred množico Slovencev prvič osvojil Loket
Ne spreglejte