Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2020,
16.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Natisni članek

MXGP motokros Tim Gajser Tim Gajser

Nedelja, 1. 11. 2020, 16.00

3 leta, 5 mesecev

pietramurata, mxgp

Gajser drugi v Pietramurati, v SP pa še vedno trdno prvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Tim Gajser | Tim Gajser si še ni zagotovil novega naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP. | Foto Honda Racing

Tim Gajser si še ni zagotovil novega naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP.

Foto: Honda Racing

Slovenski motokrosist Tim Gajser je osvojil drugo mesto na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP v italijanski Pietramurati. Gajser je zmagal v prvi vožnji in bil četrti v drugi. Zmagal je Italijan Antonio Cairoli, ki je tako zaostanek za Gajserjem v SP zmanjšal za eno točko, a branilec naslova ima še vedno 73 točk prednosti.

Branilec naslova se je zavedal, da bi lahko ob idealnem razpletu že danes postal prvak tudi za sezono 2020. A za kaj takega bi moral sam odpeljati še eno odlično dirko, njegov najhujši tekmec Cairoli pa na domačem terenu slabo. Razpletlo se je pričakovano, tako da boj za naslov še ni odločen.

Gajser je vseeno lahko zadovoljen

A Gajser je tudi s tem lahko zadovoljen, saj je prednost ostala skoraj enaka, do konca pa sta zdaj še dve dirki oziroma največ 100 točk, kar pomeni, da mu bo naslov za koronsko sezono le ob neverjetno slabem scenariju še spolzel iz rok.

Gajser je v Italijo prišel s 74 točkami prednosti v seštevku, zdaj pa jih ima še 73 (626-553), tretji je Švicar Jeremy Seewer, ki je današnjo dirko končal na petem mestu, s 535.

To pa so tudi vsi, ki še lahko teoretično računajo na skupno zmago. Francoz Romain Febvre (487) in Španec Jorge Prado, ki je po okužbi z novim koronavirusom moral izpustiti tudi današnjo tekmo, s 476 točkami namreč zaostajata preveč, da bi še lahko prišla zraven.

Po prvi vožnji v odličnem položaju

Danes se je za Gajserja prva polovica dirke iztekla odlično, druga pa malo slabše. V prvi vožnji je po odličnem startu prepričljivo premagal Cairolija in Seewerja in začasno prednost povečal na 77 točk. "Odlično. Spet mi je uspel dober start, le na koncu sem imel malo težav s tekmeci, ki so zaostajali za krog. Lahko sem zadovoljen," je prvo polovico ocenil Gajser.

V drugi vožnji pa se mu je zataknilo po slabšem startu, ko se je moral prebijati iz ozadja. Prišel je še do četrtega mesta, pred njim so končali danes zelo dobro razpoloženi belgijski veteran Clement Desalle (dosegel je sploh prvo letošnjo zmago v posamični vožnji), Cairoli in Francoz Gautier Paulin.

Skupno na dirki je tako slavil Cairoli (44) pred Gajserjem (43) in Desallom (40).

Slab štart in nekaj težkih trenutkov

"Na splošno sem zadovoljen z dirko. Prva vožnja je bila skoraj popolna, dobil sem 'holeshot' in potem takoj naredil razliko. Uspelo mi je v vsakem krogu povečati naskok in nadzirati vse. V drugi sem zamudil na startu in potem imel nekaj težkih trenutkov v prvem krogu. Hotel sem vse jemati mirno, nisem preveč hitel, da ne bi naredil napake. Na koncu je bilo četrto mesto dovolj za skupno drugo, če bi prišel na tretje, bi lahko zmagal, toda ni šlo," je današnjo dirko za spletno stran svoje ekipe opisal Gajser.

"V prvi vožnji je Tim še enkrat pokazal, da je najboljši na svetu. V drugi pa se je pokazalo, kako težko se je na tej stezi prebijati naprej, če imaš slab start. Čeprav ni skupne zmage na dirki, je bil dan odličen. Zdaj Tim potrebuje le še 27 točk na preostalih dveh dirkah. Komaj čakamo sredo," je dejal vodja ekipe Marcus Pereira de Freitas.

Nove točke za Pancarja

V razredu MX2 je bil v Pietramurati uspešen tudi slovenski predstavnik Jan Pancar, ki je bil 13. v prvi in 18. v drugi vožnji, skupno pa 17. z 11 novimi točkami za SP.

Zmagal je Belgijec Jago Geerts pred Dancem Thomasom Kjerom Olsenom in Francozom Tomom Viallejem. Tak razplet tudi pomeni, da naslov prvaka še ni oddan, saj je Geerts zmanjšal zaostanek za vodilnim Viallejem (693-620), razlika pa je enaka kot med prvima v MXGP. Pancar je 20. z 99 točkami.

Pietramurata je zadnja postaja letošnje sezone. Po današnji dirki za VN Trentina bosta tu še dirki za VN Pietramurate 4. novembra in VN Garde Trentina 8. novembra.

Izidi:

MXGP:

- 1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Jeremy Seewer (Švi);

- 2. vožnja: 1. Clement Desalle (Bel), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Gautier Paulin (Fra), 4. Tim Gajser (Slo);

- skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 44, 2. Tim Gajser (Slo) 43, 3. Clement Desalle (Bel) 40;

- skupno v SP (16): 1. Tim Gajser (Slo) 626, 2. Antonio Cairoli (Ita) 553, 3. Jeremy Seewer (Švi) 535;

MX2:

- skupno na dirki: 1. Jago Geerts (Bel) 43, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan) 43, 3. Tom Vialle (Fra) 42 ... 17. Jan Pancar (Slo) 11;

- skupno v SP (16): 1. Tom Vialle (Fra) 693, 2. Jago Geerts (Bel) 620, 3. Maxime Renaux (Fra) 505 ... 20. Jan Pancar (Slo) 99.

Preberite še:

Sportal Slovenski šampion pred novim mejnikom, a z napako
Tim Gajser Imola
Sportal Stoodstotni Gajser z novo zmago še bližje ubranitvi naslova prvaka!
Ne spreglejte