Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
18. 8. 2024,
17.50

Osveženo pred

12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,78
Antonio Cairoli Ducati Yamaha Kawasaki Glenn Coldenhoff Romain Febvre GasGas Jeffrey Herlings KTM Jan Pancar Honda Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Natisni članek

Nedelja, 18. 8. 2024, 17.50

12 minut

MXGP Nizozemske

Metek zasenčil Prada in Gajserja, ki je zadržal rdečo tablico

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,78
Tim Gajser Nizozemska Honda | Tim Gajser je bil na sobotni kvalifikacijski vožnji peti. Letos jo je dobil sedemkrat. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je bil na sobotni kvalifikacijski vožnji peti. Letos jo je dobil sedemkrat.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Petkratni svetovni prvak Tim Gajser je na dirki na peščeni podlagi v Arnhemu, kjer sta bila favorita Jeffrey Herlings in Jorge Prado, omejil škodo in zadržal rdečo tablico vodilnega v svetovnem prvenstvu MXGP. Herlings je zmagal s 50 točkami, Prado je bil drugi s 44, Gajser pa tretji z 38. Špancem je tako ta konec tedna nadoknadil samo osem točk in zdaj za slovenskim asom zaostaja za devet. Jan Pancar je na VN Nizozemske s petimi točkami osvojil 20. mesto. Povratnik iz upokojitve Antonio Cairoli je na debiju z Ducatijevim motorjem osvojil 18. mesto, saj je v drugi vožnji odstopil.

Tim Gajser Nizozemska Honda
Sportal Gajser peti na kvalifikacijah, v nedeljo lahko izgubi rdečo tablico

Jorge Prado | Foto: Guliverimage Jorge Prado Foto: Guliverimage Slovenska voznika v elitnem razredu MXGP je na VN Nizozemske čakala težka naloga. Proga v Arnemu je mivkasta, zato se hitro ustvarijo luknje in grbine, nato še kanali in nevarnost padca preži v vsakem zavoju, na vsakem skoku. Tako se jima sobotna kvalifikacijska vožnja ni izšla. Tim Gajser (Honda) je slabše štartal, a se je z devetega prebil na peto mesto, Jan Pancar (TEM JP253 KTM) pa je po padcu na štartu končal na 22. mestu. Gajserjeva prednost v skupnem seštevku prvenstva se je tako zmanjšala s 17 na vsega 15 točk pred Jorgejem Pradom (GasGas). Po Arnhemu sledijo samo še štiri velike nagrade (12 voženj), zato zdaj res šteje vsaka točka.

Prado pobegnil tekmecem

Antonio Cairoli | Foto: Guliverimage Antonio Cairoli Foto: Guliverimage Tako kot v soboto je tudi v prvi vožnji najbolje potegnil Glenn Coldenhoff (Fantic), na drugem mestu pa mu je v prvi zavoj sledil Prado. Gajserja in Herlingsa, ki sta bila na notranji liniji, so zaprli in bila sta na šestem oziroma 10. mestu. Dobro je z zunanje strani štartne vrste potegnil Pancar in bil 13. Prado je že v drugem krogu povedel in se začel oddaljevati tekmecem. Takrat se je Gajser že prebil na drugo mesto, Herlings pa na sedmo. Pancar je izgubil pet mest, po slabšem štartu ga je prehitel tudi Antonio Cairoli (Ducati). Devetkratni svetovni prvak se je vrnil za to dirko iz tekmovalne upokojitve, da svetu pokaže, kako so zadnje leto razvijali nov Ducatijev 450-kubični kros motor.

Herlings v drugi polovici vožnje kot metek

Sredi vožnje je imel Prado že deset sekund prednosti pred tretjim Gajserjem in 20 pred sedmim Herlingsom, nato pa je Nizozemec dokazal, zakaj mu pravijo metek. Začel je leteti po svoji ljubi mivkasti podlagi. Kar švignil je mimo Tima, nato z agresivnim manevrom mimo Glenna in v 30. minuti vožnje na prvo mesto mimo Jorgeja. Gajser prvi trojici, ki je tako zelo suverena na peščeni podlagi, ni mogel slediti. Vožnjo je končal 13 sekund z njimi. S krogom zaostanka je bil Pancar 20. Cairoli je bil petnajsti, 10. pa lanski prvak MX2 Jago Geerts (Yamaha), ki se je vrnil na dirke po težki poškodbi.

MXGP Nizozemske:

1. Jeffrey Herlings (KTM) 50 točk
2. Jorge Prado (GasGas) 44 točk
3. Tim Gajser (Honda) 38
3. Glenn Coldenhoff (Fantic) 38
5. Romain Febvre (Kawasaki) 32
6. Jeremy Seewer (Kawasaki) 30
...
20. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 5

MXGP, skupni seštevek (16/20):

1. Tim Gajser (Honda) 801 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 792
3. Jeffrey Herlings (KTM) 766
4. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 550
5. Jeremy Seewer (Yamaha) 547
6. Glenn Coldenhoff (Fantic) 495
...
14. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 207

Dotik med Gajserjem in Pradom

Tim Gajser | Foto: Guliverimage Tim Gajser Foto: Guliverimage Coldenhoff je dobil štart tudi v drugi vožnji, a tokrat je dobro potegnil tudi Gajser in bil na drugem mestu. Sledila pa sta jima Herlings in Prado. Najhitrejši štirje na tej progi torej na prvih štirih mestih že od prvega zavoja. In takoj so naredili razliko do ostalih. Cairoli je bil po prvem krogu 11., Pancar pa 20.

Sledil je dramatičen tretji krog. Gajser in Prado sta na enem od skokov celo rahlo zadela z zadnjima gumama. Velika sreča, da ni prišlo do pravega trčenja in padca obeh! Jorge je šel zavoj pozneje za kratko naprej, a mu je Tim takoj vrnil udarec. Dirkala sta na limitu in nato en za drugim prehitela Coldenhoffa. Gajser je bil v vodstvu. Naslednji krogi so bili bolj mirni, a Tim, Prado in Herlings so bili v razmiku dobrih treh sekund. 

Herlings dobil "grand prix" s 50 točkami, Gajser tretji

Jeffrey Herlings | Foto: Guliverimage Jeffrey Herlings Foto: Guliverimage Sredi vožnje sta na vse bolj luknjasti progi začela Timova tekmeca dirkati bolj agresivno in sta ga prehitela. Gajser je imel bolj miren, bolj previden ritem, ni želel tvegati padca. Herlings je pa kot v drugi vožnji spet preklopil v višjo prestavo, prehitel še Prada in se odpeljal do zmage v vožnji in zmage na veliki nagradi s 50 točkami. To je njegova 107. zmaga v svetovnem prvenstvu, s čimer je še prestavil rekord.

Zdelo se je, da bo Tim varno pripeljal v cilj druge vožnje na tretjem mestu, nakar ga je v 30. minuti na grbini na enem od skokov vrglo z motorja. Pobral se je brez poškodbe in uspel za las zadržati tretje mesto pred Coldenhoffom in Febvrom. Za en sam meter je na ciljnem skoku premagal Glenna. V zadnjem krogu sta za krog prehitela 17. Pancarja. Gajser je tako "grand prix" končal z 38 točkami na tretjem mestu, saj je bil v drugi vožnji pred Coldenhoffom, ki je prav tako zbral 38 točk. Pancar je bil s petimi točkami 20., na 18. pa je šestimi končal Cairoli, ki druge vožnje ni dokončal (očitno težava z motorjem).

Šesta zmaga sezone za Lucasa Coenana

V šibkejšem razredu MX2 je po štartu povedla trojica tovarniških voznikov znamke KTM, a ni trajalo dolgo, da sta se na prvem in drugem mestu znašla najboljša voznika sezone Nizozemec Kay de Wolf in Belgijec Lucas Coenen (oba Husqvarna). V zadnjem krogu se je Coenen vodilnemu približal na vsega sekundo, a mu je za prehitevanje zmanjkalo časa. Tretji Liam Everts (KTM) je v zadnjih krogih popustil in zaostal kar 38 sekund.

Lucas Coenen | Foto: Guliverimage Lucas Coenen Foto: Guliverimage V drugi vožnji je bil razred zase Lucas Coenen, ki je tako z 47 točkami dobil VN Nizozemske, kar je njegova šesta zmaga sezone. De Wolf je naprej slabo štartal, nato še padel, v zadnjih dveh krogih pa zaradi težav z motorjem močno upočasnil in z drugega nazadoval na četrto mesto. V cilju je bil kar 46 sekund za ekipnim tekmecem. De Wolf je bil tako z 42 točkami drugi, tretji pa s 40 točkami lanski prvak Andrea Adamo (KTM), ki je drugo vožnjo končal na drugem mestu in bil zelo zadovoljen. Pred zadnjimi štirimi dirkami je Lucas Coenen zdaj 44 točk za De Wolfom.

Sezona se že naslednji konec tedna nadaljuje na trdi podlagi v Frauenfeldu v Švici.

Tim Gajser Švedska Honda
Sportal Dirka sezone za Gajserja: Nazadnje mi ni šlo po načrtih
Mantova Antonio Cairoli
Sportal Tim, Jorge in Jeffrey, pozor! Vrača se legenda!
Tim Gajser Švedska Honda
Sportal Prado osmič zmagal, Gajser drugi, med najboljšimi desetimi tudi Pancar
Ne spreglejte