Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 11. 2020,
16.13

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser motokros

Nedelja, 8. 11. 2020, 16.13

3 leta, 5 mesecev

motokros, vn trentina

Fantastični Gajser novo zmago posvetil mehaniku Nicu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Tim Gajser | Tim Gajser se je na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru povzpel tudi na zadnji tekmi sezone. | Foto Grega Valančič/Sportida

Tim Gajser se je na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru povzpel tudi na zadnji tekmi sezone.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski dirkač Tim Gajser, svetovni prvak v motokrosu v elitnem razredu MXGP, je sezono 2020 končal z zmago. Na zadnji dirki v italijanski Pietramurati je zmagal, potem ko je bil drugi v prvi vožnji in najhitrejši v drugi. Zmagal je petič letos in tako le še potrdil premoč v razredu MXGP v tej nenavadni in naporni koronski sezoni.

Tim Gajser
Sportal Slovenski fenomen, ki mu je mar za druge #video

Slovenski as Tim Gajser je že v sredo na drugi od treh dirk na tem prizorišču potrdil naslov prvaka in ubranil lansko lovoriko. Danes je tako lahko nastopil sproščeno, v prvi vožnji je moral priznati premoč le Francozu Romainu Febvreju. V drugi pa je zmagal pred Francozom in tako v seštevku dirke dosegel novo zmago, peto v tej sezoni, s katero je na najlepši način zaokrožil tretji naslov prvaka v najmočnejšem razredu. Gajser in Febvre sta imela po 47 točk, tretji je bil danes Francoz Gautier Paulin (38).

Gajser na prvem mestu seštevka sezone ni bil ogrožen, danes pa sta o drugem v SP odločala Švicar Jeremy Seewer in Italijan Antonio Caroli, boljši je bil Švicar, ki je na koncu zbral 618 točk, Italijan - drugo vožnjo je po padcu zaradi tehničnih težav končal predčasno - pa je tretji v sezoni s 599. Novi in stari prvak Gajser je sezono končal s 720 točkami.

Najlepše je zmagati na zadnji dirki

"Užival sem, najlepše je zmagati na zadnji dirki, še posebej potem, ko sem že osvojil SP. Hvala vsem, v ekipi je bilo zelo čustveno v zadnjih dneh. Tole zmago posvečam svojemu mehaniku Nicu, ki se po sezoni poslavlja od ekipe," je Gajser pospremil zadnjo letošnjo zmago.

Gajser bo letošnjo sezono pomnil po odličnih rezultatih in dejstvu, da je najboljši na svetu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Gajser bo letošnjo sezono pomnil po odličnih rezultatih in dejstvu, da je najboljši na svetu. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Presrečen sem. Čudovito je, bila je nenavadna sezona, veliko je bilo novega za vse nas, a na koncu smo bili na vrhu. Hvala vsem v ekipi, hvala tudi navijačem, čeprav jih tokrat ni bilo tu, vem, da me vedno podpirajo," pa je Gajser na hitro ocenil še sezono 2020. In seveda v svojem slogu že danes dodal: "Komaj čakam, da naslednje leto spet začnem dirkati."

Svetovni prvak je tako potegnil črto pod sezono, v kateri so mu tekmeci spet gledali v hrbet. Začel ni najbolje, do zadnje tretjine namreč še ni bil v vodstvu seštevka, čeprav je v celotni sezoni dobil kar 15 posamičnih voženj, daleč največ med vsemi. A temelj za končni uspeh sta bili tudi izjemna trdnost in odlična fizična pripravljenost. Ko so med tekmeci na veliko kosile poškodbe, je namreč Gajser ostal cel in zdrav ter se na odločilen del sezone podal v odlični formi.

Dokončno se je odprlo 4. oktobra v Mantovi. To je bil datum, ko je letos dosegel prvo zmago. Danes, mesec in štiri dni pozneje, ima na računu peto zmago v sezoni in že štiri dni tudi lovoriko ter zlato številko najboljšega na svetu. Tri zmage je dosegel v Italiji (poleg te mantovske še dve v Pietramurati), dve, verjetno ključni, pa v Belgiji. Pred tremi tedni je v Lommelu na nekoč zanj ne najljubšem mivkastem terenu dvakrat zmagal in dobil zagon za slavje.

Pancarju 14 točk

Jan Pancar se je od sezone poslovil s 13. mestom. | Foto: STA , Jan Pancar se je od sezone poslovil s 13. mestom. Foto: STA , V razredu MX2 je sezono danes uspešno končal tudi slovenski dirkač Jan Pancar. V obeh vožnjah je končal na 14. mestu, skupno pa mu je to prineslo 13. mesto na dirki in zadnjih 14 točk v sezoni. Zmagal je Britanec Ben Watson pred svetovnim prvakom Francozom Tomom Viallejem, tretji je bil njegov rojak Maxime Renaux.

Skupno je v šibkejšem razredu na vrhu seštevka sezone 2020 končal Vialle s 759 točkami, podprvak je Belgijec Jago Geerts (danes je bil po odstopu v drugi vožnji 12.) s 679, tretji pa Renaux s 581. Pancar je letošnjo sezono končal na skupno 20. mestu, zbral pa je 115 točk.

Izidi:

MXGP:
1. vožnja: 1. Romain Fevbre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Jeremy Seewer (Švi);
2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Fevbre (Fra), 3. Gautier Paulin (Fra);

Skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 47, 2. Romain Fevbre (Fra) 47, 3. Gautier Paulin (Fra) 38;
Skupno v SP, končni vrstni red (18): 1. Tim Gajser (Slo) 720, 2. Jeremy Seewer (Švi) 618, 3. Antonio Cairoli (Ita) 599, 4. Romain Fevbre (Fra) 572, 5. Gautier Paulin (Fra) 505;

MX2:
Skupno na dirki:
1. Ben Watson (VBr) 45, 2. Tom Vialle (Fra) 41, 3. Maxime Renaux (Fra) 40 ... 13. Jan Pancar (Slo) 14;
Skupno v SP, končni vrstni red (18): 1. Tom Vialle (Fra) 759, 2. Jago Geerts (Bel) 679, 3. Maxime Renaux (Fra) 581, 4. Jed Beaton (Avs) 564, 5. Ben Watson (VBr) 551 ... 20. Jan Pancar (Slo) 115

Preberite še:

Tim Gajser
Sportal Gajser kot prvak sproščeno na zadnjo dirko sezone
Tim Gajser
Sportal Tim Gajser v izjemnem slogu spet postal svetovni prvak!
Ne spreglejte