Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 5. 2021,
15.09

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Jerez Moto GP Jack Miller Pedro Acosta moto3

Nedelja, 2. 5. 2021, 15.09

2 leti, 12 mesecev

motogp, Velika nagrada Španije

Miller slavil v Jerezu, Bagnaia novi vodilni v SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Jack Miller | Jack Miller je zmagovalec dirke v Jerezu. | Foto Guliverimage

Jack Miller je zmagovalec dirke v Jerezu.

Foto: Guliverimage

Avstralec Jack Miller (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v španskem Jerezu. V elitnem razredu motoGP je bil drugi njegov moštveni sotekmovalec Italijan Francesco Bagnaia, tretji pa njegov rojak Franco Morbidelli (Yamaha SRT).

Doslej vodilni v SP Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), ki je začel z najboljšega startnega položaja, je po dobrem začetku in vodstvu še sredi dirke v nadaljevanju močno popustil in končal šele na 13. mestu.

Današnja dirka je imela dva dela, po prvi polovici se je zdelo, da bo Francoz neulovljiv in da bo po Dohi in Katarju slavil tretjič v nizu. Začetek sicer za voznika Yamahe ni bil najboljši, saj je po startu padel na četrto mesto, toda potreboval je le nekaj krogov, da je bil spet v vodstvu, v četrtem krogu pa je prehitel tudi Millerja.

Do 11. kroga je bilo za Yamaho in Quartararoja vse v redu, potem pa so se začele težave. Francoz je začel vidno popuščati, izgubil je ritem in tekmeci so bili v le nekaj krogih tik za njim. Prvi je krizo vodilnega v seštevku izkoristil prav Miller, ki se je tako vrnil na prvi položaj, kmalu zatem pa še Bagnaia in Ducati je imel osem krogov pred koncem trdno dvojno vodstvo.

Poplava čustev

V ekipi rdečih do konca niso več delali napak, tako da je Miller varno pripeljal do cilja na prvem mestu in slavil drugič v karieri. Quartararo pa je izgubljal iz kroga v krog in razočaran končal daleč zadaj.

"V meni je prava poplava čustev. Nisem verjel, da se bom lahko še vrnil, ko me je Fabio prehitel, a potem sem se mu približal in izkoristil svojo priložnost. Po tistem sem šel samo še na polno. To je bilo najdaljših sedem krogov v moji karieri. Le žal mi je, da tu ni mojih staršev, a vem, da bodo doma v Avstraliji znali proslaviti," je po zmagi dejal presrečni Miller."

Tudi Bagnaia ni imel razlogov za slabo voljo. Zmaga mu je sicer ušla, toda ker je Quartararo tako zdrsnil navzdol, je prišlo tudi do menjave v seštevku.

Jack Miller | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Italijanska ekipa je v Jerezu slavila prvič po letu 2006

"Presrečen sem. Dobro taktiko smo imeli, vdel sem, da bom imel verjetno nekaj težav z gumami, kar se je tudi zgodilo. A na koncu se je super končalo, dosegli smo dvojno zmago, jaz pa sem na tem zahtevnem dirkališču za Ducati prišel do prvega mesta skupno," je bil zadovoljen tudi drugi Ducatijev dirkač. Italijanska ekipa je v Jerezu slavila prvič po letu 2006.

Deveti je bil povratnik po poškodbi, nekdanji svetovni prvak Španec Marc Marquez (Honda), ki je na treningu konec tedna doživel nov padec. Pred njim pa so bili še Japonec Takaaki Nakagami (Honda LCR), svetovni prvak Španec Joan Mir s Suzukijem, njegova rojaka Aleix Espargaro (Aprilia) in drugi tovarniški dirkač Yamahe Maverick Vinales in Francoz Johann Zarco (Pramac Ducati). Deseterico je zaokrožil njegov moštveni sotekmovalec, rojak Pol Espargaro.

Spet je bil razočaran veteran Valentino Rossi, nekdanji prvi dirkač Yamahe in zdaj član podružničnega moštva SRT je s 17. mestom še tretjič v sezoni ostal brez točk.

V seštevku sezone je na vrh skočil Bagnaia, ki ima 66 točk, dve več kot Quartararo. Tretji je Vinales s 50.

16-letni Španec Acosta z zmago na četrti dirki znova na stopničkah

Šestnajstletni Španec Pedro Acosta (KTM) je zmagal na veliki nagradi Španije v Jerezu v motociklističnem razredu moto3 ter je še na četrti dirki SP, na katerih je nastopil, kot prvi novinec doslej stopil na zmagovalni oder. Na VN Katarje je bil drugi, zmagal pa je tudi na VN Dohe in Portugalske.

16-letni Španec Pedro Acosta (KTM) je zmagovalec velike nagrade Španije v Jerezu v motociklističnem razredu moto3. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko 16-letni Španec Pedro Acosta (KTM) je zmagovalec velike nagrade Španije v Jerezu v motociklističnem razredu moto3. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V Jerezu je bil drugi Italijan Romano Fenati (Husqvarna) z 0,417 sekunde zaostanka, tretji pa Španec Jeremy Alcoba (Honda, +0,527).

Acosta ima v skupnem seštevku SP 95 točk in prepričljivo vodi, Italijana Niccolo Antonelli (KTM) in Andrea Migno (Honda) imata na drugem in tretjem mestu 44 in 42 točk.

Dvojna italijanska zmaga v moto2 na VN Španije

Če je v razredu moto3 zmagal Španec, se je v razredu moto2 zmage veselil Italijan Fabio Di Giannantonio. Drugi je bil njegov rojak Marco Bezzecchi z 1,722 sekunde zaostanka, tretji je Britanec Sam Lowes Kalex, ki je zaostal 2,229 sekunde.

Vsi trije so vozniki Kalexa, tako kot tudi četrtouvrščeni Avstralec Remy Gardner, ki z 69 točkami vodi v svetovnem prvenstvu. Tri manj jih ima na drugem mestu Španec Raul Fernandez (Kalex), ki je bil tokrat peti.

MotoGP (25 krogov, 110,575 km):

1. Jack Miller (Avs/Ducati)          41:05,602
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)      + 1,912
3. Franco Morbidelli (Ita/Yamaha)        2,516
4. Takaaki Nakagami (Jap/Honda LCE)      3,206
5. Joan Mir (Špa/Suzuki)                 4,256
6. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)         5,164
...

SP skupno (4):

1. Francesco Bagnaia    (Ita/Ducati)        66
2. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)         64
3. Maverick Vinales    (Špa/Yamaha)        50
4. Joan Mir (Špa/Suzuki)                 49
5. Johann Zarco (Fra/Ducati Pramac)      48
6. Jack Miller (Avs/Ducati)              39
...


Moto2:

1. Fabio Di Giannantonio (Ita/Kalex) 39:07,396
2. Marco Bezzecchi (Ita/Kalex)         + 1,722
3. Sam Lowes (VBr/Kalex)                 2,229
...

SP skupno (4):

1. Remy Gardner (Avs/Kalex)              69
2. Sam Lowes (VBr/Kalex)                 66
3. Raul Fernandez (Špa/Kalex)            63
...


Moto3:

1. Pedro Acosta (Špa/KTM)            39:22,266
2. Romano Fenati (Ita/Husqvarna)       + 0,417
3. Jeremy Alcoba (Špa/Honda)             0,527
...

SP skupno (4):

1. Pedro Acosta (Špa/KTM)                95
2. Niccolo Antonelli (Ita/KTM)           44
3. Andrea Migno (Ita/Honda)              42
...

Ne spreglejte