Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
14. 4. 2012,
8.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN Kitajske Mercedes McLaren Michael Schumacher Nico Rosberg Sebastian Vettel

Sobota, 14. 4. 2012, 8.20

7 let, 12 mesecev

Mercedesa v prvi vrsti, Vettel le 11.!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nico Rosberg in Michael Schumacher sta Mercedesu pridirkala prvo štartno vrsto! Drugi Lewis Hamilton (McLaren) bo po kazni štartal kot sedmi. Sebastian Vettel (Red Bull) je bil le 11.

Zgodovinski dosežek na kvalifikacijah v Šanghaju. Nico Rosberg (Mercedes) je postal osmi Nemec v zgodovini formule 1 s "pole positionom". Ta je namreč njegov prvi, prav tako pa tudi prvi za tovarniško ekipo Mercedesa, odkar so se leta 2010 vrnili v formulo 1 oziroma prvi po prvem štartnem mestu Argentinca Juana Manuela Fangia leta 1955 na VN Italije.

Še več: v prvi štartni vrsti bosta na nedeljski VN Kitajske obe srebrni puščici. Michael Schumacher se je po šestih letih vrnil med najboljše, vrnil na novinarsko konferenco najboljše trojice. A pozor: Mercedes ima zaradi f-zračnika prednost na kvalifikacijah (na dirki pa ga lahko uporablja le ob prehitevanjih na najdaljši ravnini), obenem pa imajo letos ob nedeljah težave z obrabo pnevmatik. Drugi čas kvalifikacij je z zaostankom pol sekunde za Rosbergom sicer dosegel Lewis Hamilton (McLaren), a bo zaradi menjave menjalnika dirko začel s sedmega mesta.

V zadnjih minutah kvalifikacij se je nad Šanghajem povsem stemnilo, steza je postajala vse hladnejša in tako se Jenson Button (McLaren), ki je veljal za prvega favorita za "pole", ni niti približal Rosbergu, ki je pretkano hiter krog odpeljal takoj na začetku finalnega dela kvalifikacij. Z zaostankom sekunde je Button dosegel le šesti čas in bo tako štartal kot peti. V drugi vrsti bosta presenetljivo hiter Kamui Kobajaši (Sauber) in povratnik v formulo 1 Kimi Räikkőnen (Lotus). Da je Sauber res zelo dober, je z osmim dosežkom potrdil Sergio Perez. Bil je desetinko pred Fernando Alonsom (Ferrari), ki je z devetim mestom rešil nekaj italijanske časti.

"Vse se je izteklo odlično. Lahko le rečem, da se počutim super. Veselim se že dirke in prvega štartnega mesta," je po kvalifikacijah sijal Nico Rosberg. "Steza se je hladila. Hiter krog sem odpeljal v pravem trenutku. Vse se mi je poklopilo. Odpeljal sem krog brez napake." Nič manj vesel ni bil Michael Schumacher, ki pa se je čudil veliki prednosti ekipnega kolega: "Razlika je velika, kar je za vse veliko presenečenje. Je pa Nico res dober dirkač za kvalifikacije. Vesel sem za njegov prvi 'pole' v karieri."

Sekunda med prvim in 16.!

Drugi del kvalifikacij je ponudil najbolj tesen razplet v sezoni. Med prvim in 11. je bilo le dobre tri desetinke razlike! Najhitrejši je bil Webber (1:35,700), 11. pa njegov ekipni kolega in branilec naslova Sebastian Vettel (Red Bull). Aktualni prvak je brez uvrstitve med 10 ostal prvič po 42 velikih nagradah (po Braziliji 2009). Izven prve deseterice je ostal tudi Felipe Massa (Ferrari). Na 13. in 14. mestu sta sledila dirkača Williamsa, nato pa voznika Force Indie (Nico Hülkenberg je na 16. mestu zaostal le sekundo!) pred 17. Danielom Ricciardom (Toro Rosso).

Z 1:36,198 je prvi del kvalifikacij dobil Perez, drugi pa je bil Alonso, a tisti najboljši v zadnjih minutah niso dirkali. Dirkači Caterhama, Marussie in Hispanie ostajajo nekonkurenčni za preboj med 17. To ni uspelo niti novincu Jeanu-Ericu Vergnu (Toro Rosso), ki je 17. mestom zaostal osem desetink.

Dirka se v nedeljo začne ob 9.00 po srednjeevropskem času, na Sportalu jo bomo spremljali v živo.

Ne spreglejte