Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
2. 10. 2015,
20.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Red Bull Ferrari

Petek, 2. 10. 2015, 20.18

8 let

Mercedes in Ferrari s tremi dirkači? Morda že v prihodnji sezoni

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če bo Dietrich Mateschitz umaknil svoji moštvi Red Bull in Toro Rosso iz formule 1, bo morda v prihodnji sezoni vsako moštvo tekmovalo s tremi dirkači.

Trenutno je v formuli 1 deset moštev z 20 dirkači. Če bi Dietrich Mateschitz izstopil iz formule 1, bi to pomenilo, da bi se karavana najprej zmanjšala na 16 dirkačev, saj ima v lasti Red Bull in Toro Rosso. Nato pa se s štartom prihodnje sezone povečala na 18 dirkačev, ker prihaja novinec, ameriški Haas.

Izstop Mateschitzevih moštev iz formule 1 se zdi vse bolj realen, saj Red Bull po ločitvi z Renaultom nikakor ne more dobiti konkurenčnega motorja za prihodnjo sezono in naprej. Očitno Mateschitza ne mora ustaviti niti pogodba, ki sta jo z izvšnim direktorjem formule 1 Berniejem Ecclestonom podpisala Red Bull in Toro Rosso in se športu zavezala do leta 2020.

Dietrich Mateschitz tokrat misli resno, opozarja Bernie Ecclestone

''No, dobro, kot bi Bernie Ecclestone rekel: okoliščine so se spremenile in okoliščine so zdaj zelo drugačne,'' je omenjeno pogodbo pokomentiral šef Red Bullove ekipe f1 Christian Horner.

Dejstvo je, da niti Red Bull niti Toro Rosso nimata motorja za prihodnjo sezono, saj je pogonske sklope obema dobavljal Renault. Do začetka predsezonskih testiranj za prvenstvo 2016 pa je manj kot pet mesecev. Moštvi še sploh ne vesta, kateri motor bosta vgradili v svoje dirkalnike. Od tega je odvisno tudi, kako bodo skonstruirali zadnji del dirkalnika.

Nad trenutnimi razmerami je zaskrbljen tudi izvršni direktor Bernie Ecclestone, ki je za The Times opozoril, da Mateschitz tokrat misli resno: ''Dietrich ima verjetno dovolj vsega, kar se zdaj dogaja. Naredil sem vse, kar sem lahko, da bi Red Bull ostal z nami. A stvari se morajo hitro poklopiti. On misli resno, ko pravi, da bo izstopil iz formule 1, če se položaj ne bo izboljšal.''

Zadnji boleč udarec je Red Bull prejel, ko je Mercedes potrdil, da bo prihodnjo sezono začel dobavljati motorje palčku Manorju. Red Bullu jih noče dati, ker se boji, da bo postal spet njegov glavni tekmec za naslov svetovnega prvaka. Red Bull tudi ni prišel daleč na pogajanjih s Ferrarijem. Italijani podobno razmišljajo kot Nemci in so Red Bullu ponudili lanski motor. Tega pa Red Bull seveda noče sprejeti, saj bi bil nekonkurenčen.

Daniel Ricciardo, Danil Kvjat, Max Verstappen in Carlos Sainz mlajši v negotovosti

''Naš položaj je drugačen kot Ferrarijev, McLarnov ali Williamsov. Za nas mora biti šport tržno zanimiv. Če hočemo to zagotoviti, se nam ne sme omejiti dostopa do najboljših orodij,'' je povedal Red Bullov šef Christian Horner. V Red Bullovi hiši niso živčni le šefi moštev, temveč tudi dirkači, saj bi lahko ostali brez sedežev za prihodnjo sezono. In to kar štirje: Daniel Ricciardo, Danil Kvjat, Max Verstappen in Carlos Sainz mlajši.

Če bo Mateschitz pomahal formuli 1 v slovo, bo morda uresnična ideja o moštvih s tremi dirkači. Namesto 18 bi jih tako dobili 27. To bi pomenilo povsem polno štartno-ciljno ravnino, kot se spodobi, več akcije, več nepredvidljivosti. In kdo bi pokril stroške za tretji dirkalnik? Velika moštva bi jih plačala sama, manjšim pa bi jih pokril Bernie Ecclestone iz proračuna formule 1. Šlo naj bi za 25 milijonov evrov.

Da Mercedes že razmišlja o konstruiranju tretjega dirkalnika, je potrdil njegov šef Toto Wolff: ''Če bi ekipa zapustila formulo 1 – o tem smo imeli razpravo pred časom, ko je šlo za Lotus – bi bili tretji dirkalniki rešitev za zapolnitev vrzeli. Zame osebno je to ideja, ki me vznemirja. Jaz bi raje videl v športu Red Bull kot pa tretje dirkalnike in kolono 27 dirkalnikov ter nekaj vznemirljivih mladih dirkačev v njih.''

Ne spreglejte