Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
25. 9. 2014,
18.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marc Marquez Valentino Rossi Andrea Dovizioso

Četrtek, 25. 9. 2014, 18.19

8 let

Marquez bi rad italijanski pekel zamenjal za španska nebesa

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marc Marquez bi rad po razočaranju v Misanu, ko je po padcu končal na katastrofalnem 15. mestu, v Aragonu svoje rojake s svežo zmago znova poslal v ekstazo.

Marquezu je v Misanu po polomiji in osvojeni eni sami točki v vodo padel načrt, da bi pred domačimi navijači v Aragonu, štiri dirke pred koncem sezone praznoval letošnji naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu in ubranil lanskega. Ker ima trenutno 74 točk prednosti pred moštvenim kolegom Danijem Pedroso in 75 pred Yamahinim Valentinom Rossijem, mu tudi morebitna zmaga v Aragonu in odstopa Pedrose in Rossija ne bi zadoščali, da bi drugič zapored pobasal laskavo lovoriko. Njegov naskok bi v tem primeru bil 99 točk pred Pedroso, zmanjkala bi mu torej ena sama točka. Po Aragonu bo namreč na voljo še 100 točk. Marquez bo v Aragonu lovil rekordnih 12 zmag v eni sezoni, ki si jih za zdaj še lasti Mick Doohan.

Rossi in Pedrosa v spopad za naslov svetovnega podprvaka

Obstaja pa realna možnost, da bo Marquez naslov prvaka ubranil na prihodnji dirki v japonskem Motegiju, torej tri dirke pred koncem prvenstva. Marc komaj čaka nastop pred domačo publiko in pred svojim klubom navijačev. Na svoji najbolj priljubljeni stezi v koledarju 2014 bo branil lansko zmago, ki jo je osvojil po tem, ko je v boju za prvo mesto z dotikom Pedrosi pretrgal kabel senzorja za trakcijo, zaradi česar je Dani odstopil. Pedrosa, ki je v Aragonu zmagal leta 2012, se je že sprijaznil s tem, da je letošnji boj za naslov svetovnega prvaka izgubljen in se bo raje osredotočil na Valentina Rossija, s katerim se bojujeta za naslov svetovnega podprvaka. Pet dirk pred koncem sezone ju ločuje pičla točka.

Yamaha je po zaslugi Valentina Rossija na zadnji dirki MotoGP v Misanu prekinila Hondino strašljivo serijo, ki je do Italije zmagala 12-krat zapored. Valentino je z ubijalskim ritmom uničil tako Marqueza kot tudi Lorenza, zato pred Aragonom poka od samozavesti. Rossi je v Misanu zrušil tudi dva svetovna rekorda: postal je prvi dirkač v zgodovini SP v motociklizmu, ki je svojo zmagovanje raztegnil v 18. sezono. Valentinova zadnja zmaga se je zgodila po 18 letih in 27 dnevih, odkar je prvič zmagal v karieri v SP (leta 1996 v Brnu v kategoriji do 125 kubičnih centimetrov). Rekord je ukradel prijatelju Lorisu Capirossiju (17 let in 49 dni). Rossi je tudi postavil nov rekord v zmagovanju v kraljevskem razredu: v Misanu je zmagal po 14 letih in 67 dnevih, odkar je prvič zmagal v elitni konkurenci (leta 2000 v Doningtonu).

Ducati iz dirke v dirko topi prednost japonskih rivalov

Yamaha hoče v Aragonu potrditev, da je resnično ujela in prehitela japonskega rivala Hondo in da je zdaj na vrsti, da postreže z zmagovalno serijo. Yamahi je v Misanu z ramen padlo veliko breme, saj je zgledalo, da letos sploh ne bo sposobna zmagati. Če bi se to res zgodilo, bi to bila za japonskega konstruktorja velika sramota. V Aragonu bosta Rossi in Lorenzo ne le v lovu za svojima prvima zmagama na tej španski stezi v karieri kraljevskega razreda, temveč tudi v lovu za prvo Yamahino zmago v MotoGP v Aragonu. Zadnje tri sezone je tam slavila Honda (Marquez, Pedrosa, Stoner), na prvi dirki leta 2010 pa Ducati s Stonerjem. Medtem ko je Rossi na prejšnji dirki v Misanu prvič letos zmagal, pa bo svojo prvo letošnjo lovoriko v Aragonu lovil Lorenzo. Po štirih zaporednih drugih mestih bi se še kako prilegla. In to pred domačo publiko.

V Aragonu bo poskušal Hondi in Yamahi nagajati Ducati, ki mu je v Misanu seveda vso medijsko pozornost požrl domačin Valentino Rossi, ki je zmagal po 23 dirkah suše. Andrea Dovizioso je bil na domači dirki odličen, bil je celo v boju za tretjo stopničko. Na koncu mu je zmanjkala malo več kot sekunda. Za nadaljevanje sezone pa je še bolj obetaven podatek, da je Italijan za zmagovalcem Rossijem zaostal dobrih pet sekund. Andrea Iannone pa s poltovarniškim Ducatijem 11. Fanta sta osvojila četrto in peto mesto in sta se lahko pohvalila, da sta bila boljša od Marca Marqueza.

Ne spreglejte