Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
8. 4. 2012,
18.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maverick Vinales

Nedelja, 8. 4. 2012, 18.58

8 let

Lorenzo v Katarju razbil Hondin dvojček

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jorge Lorenzo je na razburljivi uverturi v letošnje sezono kraljevskega razreda prelisičil Hondin dvojček Dani Pedrosa - Casey Stoner in postal prvi zmagovalec nove ere 1000-kubičnih motorjev.

Španec je po štartu uspešno odbil izjemen napad Hondinega Danija Pedrose, ki se je kot raketa iz sedme štartne pozicije izstrelil povsem v ospredje. V tretjem krogu je na sceno stopil branilec naslova svetovnega prvaka Casey Stoner in po seriji neuspešnih prehitevalnih manevrov končno ugnal moštvenega kolega Pedroso. Le krog kasneje je bil njegova žrtve vodilni Jorge Lorenzo. Avstralec je takoj dvignil ritem in edinima resnima konkurentoma za zmago zbežal na razdaljo dveh sekund. Vse je kazalo na to, da Hondin prvi zvezdnik nadzoruje situacijo na stezi in na obzorju se mu je že risala peta zmaga v Katarju v karieri. A v čistem finišu je prišlo do velikega preobrata. Stoner je nenadoma popustil in dopustil, da sta se mu Lorenzo in Pedrosa prisesala na njegov motocikel. Ko je Jorge že iskal idealno mesto za napad na Stonerja, ga je presenetil Dani in švignil mimo njega. A Pedrosina sreča je bil kratkega veka, saj je šokirani Lorenzo kmalu zatem odgovoril s protinapadom in si vzel nazaj svoje drugo mesto. Njegova naslednja tarča je bil vodilni Stoner. Avstralec je moral Špancu priznati premoč tri kroge pred koncem dirke.

Caseyjevo bolečino je le nekaj trenutkov kasneje še povečal moštveni kolega Pedrosa, ki ga je potisnil na tretjo stopničko. Dani se je sicer v čistem finišu podal še v lov za najhitrejšim Lorenzom, a mu je na koncu zmanjkalo časa, da bi svojemu rojaku preprečil zmago. Jorge je v Katarju zmagal prvič v karieri. Lorenzu je uspel veliki met že na prvi dirki, odkar se je vrnil po resni poškodbi roke, ki jo je utrpel lanskega oktobra na Phillip Islandu in zaradi katere je moral izpustiti poslednje tri dirke 2011 (Avstralija, Malezija, Valencia) ter posledično izgubil vse možnosti v boju za naslov svetovnega prvaka.

Yamahin zasebnik Cal Crutchlow je s četrtim mestom dosegel najboljši rezultat v karieri kraljevskega razreda in v internem boju ugnal Andrea Doviziosa, ki je v Katarju debitiral za Yamaho. Najboljši Ducatijev voznik je bil Nicky Hayden, ki je zmogel šesto mesto. Valentino Rossi je otvoritveno dirko sezone zaključil na deseti poziciji in z zaostankom več kot 33 sekund. Še večjo polomijo je doživel Lorenzov moštveni kolega Ben Spies, ki je s četrte štartne pozicije strmoglavil na enajsto. In če bi bil le malo več kot sekundo počasnejši, bi ga prehitel nekdanji moštveni kolega in sedanji CRT-jev dirkač Colin Edwards z drugoligaškim motorjem, Suter-BMW-jem.

V srednji kategoriji Moto2 je zmaga pripadla Marcu Marquezu, prvo dirko v novoustanovljenem razredu Moto3 pa je dobil Maverick Vinales.

Ne spreglejte