Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2022,
22.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Natisni članek

Brazilija Ayrton Senna Lewis Hamilton Formula 1

Ponedeljek, 7. 11. 2022, 22.00

1 leto, 5 mesecev

Lewis Hamilton

Postal častni državljan Brazilije in se poklonil Senni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Lewis Hamilton Brazilec | Lewis Hamilton s častnim brazilskim državljanstvom | Foto Reuters

Lewis Hamilton s častnim brazilskim državljanstvom

Foto: Reuters

Konec tedna se sezona formule 1 nadaljuje z VN Brazilije, Lewis Hamilton pa je iz Las Vegasa že v ponedeljek pripotoval v to južnoameriško državo, saj je prejel častno brazilsko državljanstvo. Lani je tretjič zmagal v Interlagosu, pogosto poudarja, da se je začel z dirkanjem ukvarjati prav zaradi pokojnega Ayrtona Senne.

Lewis Hamilton
Sportal Želi si še več zmag, a tudi spremeniti svet na boljše

Sedemkratni svetovni prvak v formuli 1 Lewis Hamilton bo imel odslej poleg britanskega še častno brazilsko državljanstvo. Potem ko je tamkajšnji kongres že junija sprejel odločitev o dodelitvi častnega državljanstva, so zdaj na posebni slovesnosti na zasedanju spodnjega doma kongresa izpeljali še uradni protokol. V Braziliji so bili navdušeni nad tem, da je to državo opisal kot "enega od svojih najljubših krajev na svetu", njegov vzornik v otroštvu pa je bil brazilski dirkaški junak Ayrton Senna.

"To čast bi rad posvetil Ayrtonu Senni, Ayrtonovi družini, prijateljem in navijačem. Ko sem imel pet let, sem ga prvič videl dirkati. In takrat sem vedel, da želim postati svetovni prvak kot on," je v brazilskem kongresu ob navdušenju zbranih dejal 37-letni dirkač formule 1, ki je s 103. zmagami najuspešnejši v zgodovini. Govoril je še, da moramo skupaj delati za dobro v svetu: "Skupaj lahko veliko naredimo, a moramo biti povezani, pozitivni in osredotočeni na svoje cilje. Odgovora ne ne sprejmimo, nikoli ne obupajmo."

Lewis Hamilton in Arthur Lira | Foto: Reuters Lewis Hamilton in Arthur Lira Foto: Reuters Postopek sprejemanja posebnega zakona za podelitev častnega državljanstva Brazilije Hamiltonu je sprožil kongresnik Andre Figueiredo v znak priznanja njegove predanosti državi po lanski zmagi na dirki v Interlagosu, ko je na zmagovalni oder prišel odet tudi v brazilsko zastavo. "Zdaj lahko končno rečem, da sem eden od vas," je še dejal Hamilton. "Vse življenje je bila Brazilija v mojem srcu, je kot drugi dom," je dejal dirkač, ki mu je odlikovanje podelil predsednik spodnjega doma parlamenta Artur Lira, ta je Hamiltona označil za "Brazilca po srcu".

F1 vegas Hamilton
Sportal "Ta dirka bo najboljša dirka vseh časov" #video
Ne spreglejte