Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
12. 3. 2012,
20.12

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ferrari Red Bull McLaren Sebastian Vettel Michael Schumacher

Ponedeljek, 12. 3. 2012, 20.12

8 let, 2 meseca

Jerančič: Pri Ferrariju je bil vedno kaos

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sebastian Vettel je favorit tudi v 2012, zatrjuje Franc Jerančič in temu je tako, ker je Red Bull odlično organiziran. Za razliko od Ferrarija, ki vse od odhoda Jeana Todta doživlja agonijo.

Tri dni pred prvim prostim treningom sezone 2012 formule 1 je čas, da za komentar, napoved povprašamo Slovenca, ki je v dirkanju že več desetletij. Franc Jerančič, ki je letos prevzel vodenje Lotusove karting ekipe, je bil na dirki formule 1 prvič sredi 60. let. Še dandanes vsako leto obišče vsaj nam najbližje dirke v Monzi, Monaku in na Hungaroringu. Jerančič deli mnenje, ki je v teh dneh največkrat slišano, da bosta Red Bull in McLaren tudi v 2012 glavna rivala za dirkaški in moštveni naslov. V pogovoru za Sportal je razložil, kaj je ključ za njihov uspeh – fantastična struktura moštva. In to je obenem minus Ferrarija, ekipe, ki najljubša največ slovenskim ljubiteljem tega športa.

Vettel favorit? "Absolutno"

"Red Bull ima fantastično strukturo. Imajo Adriana Neweyja, ki je, kamorkoli je prišel, naredil nemir v drugih moštvih. Bil je briljanten v Williamsu, McLarnu in je zdaj v Red Bullu. Takih ljudi, s takšno vizijo, s takšnim kompletnim znanjem ni več veliko," pove Franc Jerančič. "Vsak ve, kaj dela. Red Bull je mogoče porabil 10, 15 odstotkov kot Toyota, a ima rezultate, saj so zbrali prave ljudi." Njihova izdelana struktura se začne z mrežo dirkaških akademij, iz katere prihaja tudi svetovni prvak Sebastian Vettel in konča pri lastniku, avstrijskem milijarderju Dietrichu Mateschitzu. "S svojo mrežo, organizacijo, predvsem pa z Adrianom Neweyjem so iz nič, iz pogorišča Stewarta in Jaguarja, naredili ogromno. Prepričan sem, da je Ford več vložil kot zdaj Red Bull. Treba je bilo le pravilno nastaviti delo in pripeljati nekaj ključnih ljudi."

Je torej Newey najzaslužnejši za Red Bullove uspehe in bi lahko uspeli tudi brez Vettla? Kje je v tej enačbi najmlajši dvakratni prvak? "Dobro vprašanje. Jaz bi rad, da s Fernandom Alonsom zamenjata avtomobile. Kje bi bil Vettel v Ferrariju in kje Alonso v Red Bullu?" Pa vendarle: Jerančič ne dvomi v Vettlove kvalitete: "Vettel je voznik v rangu Alonsa in Kimija Räikkönen pred petimi leti." In Sebastian je tako najbolj varna izbira za stavo, kdo bo prvak v sezoni 2012? "Absolutno!"

"Pri Ferrariju je bil vedno kaos"

Če je struktura plus Red Bulla, je minus Ferrarija, zatrjuje Jerančič. Italijanskemu ponosu se glede na testiranja obeta še slabša sezona od lanske, ko so uspeli zmagati le enkrat. "Pri Ferrariju je takšna agonija, odkar je odšel Jean Todt. Tonejo vse globje. Alda Costo so lani odpustili, ker ni naredil nič revolucionarnega; letos so šli v razvoj bolj agresivno, pa kaže še slabše. Čeprav je bil Todt nepriljubljen, tudi nesramen, je bil sistemski človek in ljudje so delali. Formula 1 je diktatura. Ljudje so pod stalnim pritiskom in edino to da rezultate."

"Najeti je treba ljudi, ki delajo kot homogena enota. Pri Ferrariju pa je bil vedno kaos. Še ko je bil Enzo Ferrari, so drugi vodili, so novinarji vodili Ferrari. Enzo ni hodil na dirke in so mu tako drugi prišepetavali," se spominja Jerančič. "Todt je rabil dve leti, da je to ukinil. Ko pa je naredil svojo strukturo, je vse funkcioniralo. Če ne bi uspel v dveh, treh letih, bi tudi njega odžagali, a je imel podporo v Luci di Montezemolu. Dal mu je čas in rezultati so bili fenomenalni. Pravijo, da je imel srečo, a ni tako: Schumacher je bil takrat najbolj obetaven dirkač, pripeljali so najboljše inženirje in naredili fantastičen paket."

Jerančič pravi, da je kruh v formuli 1 težak, saj so v vrhu vsako sezono le tri ekipe, za vse ostale pa je gledalcem in pokroviteljem malo mar. Pa je Ferrari letos sploh lahko ob Red Bullu in McLarenu tista tretja ekipa? "Ko se piše, da je Ferrari udaril mimo z aerodinamiko, bo za Ferrari kar težka. V Maranellu bije alarm. Če v temeljih zgrešiš z aerodinamiko, rabiš ... Pravijo, da bodo pripravljeni maja, a še to je pogojno. Glavna testiranja so mimo. Če jim na prvih dirkah tekmeci uidejo, bo težko. Tudi spredaj ne bo nihče stal. Vsi gredo naprej." A če koga, se ne sme odpisati Ferrarija, še posebej pa ne dvakratnega prvaka Alonsa.

Hamilton v prednosti pred Buttnom

Red Bullu ali bolje Vettlu naj bi bila kot lani glavna tekmeca dirkača McLarna, Lewis Hamilton in Jenson Button. Naš sogovornik pravi, da je mladi Hamilton padel v past, v katero se je pred leti ujel tudi Button. "Ko je Hamilton prišel prvo leto v formulo 1, je naredil nemogoče stvari. Zdaj pa je na stari Buttnovi poti. Ta je bil izjemen talent. Ko pa je prišel v Williamsa in dobil redno pogodbo, se je povsem zgubil. Začel je uživati, kupil si je ferrarija in začenjal preganjati punce. Rabil je več kot 100 dirk, da je prišel do svoje prve zmage. In podobno je s Hamiltonom. Ko je začel zahajati v rumeni svet, se je povsem izgubil. Ti fantje mislijo, da so več vredni, kot so. Potem je težko obrniti ploščo. Nekaj se mu mora zgoditi v glavi, da se bo spet osredotočil na dirkanje. Težko bo prišel nazaj. Še bo dober dirkač, a da bi še dirkal tako kot prvo leto, ko je skoraj brez znanja naredil revolucijo, bo težko."

Pa vseeno Jerančič daje Hamiltonu prednost pred Buttonom, ki je mlajšega ekipnega kolega lani pustil za sabo. "Fantje, ki pridejo v Buttnova leta, se izredno težko borijo z mladimi dirkači, ki so bolj nabrušeni, bolj motivirani. Motivacija je glavni problem." Ko smo govorili, o Buttnu, se je Jerančič spomnil, kako je leta 2009 tak čas pravilno napovedal, da bo Jenson osvojil prvenstvo. "V enem intervjuju sem na vprašanje, kdo bi še lahko bil prvak, pa še ni bil, a bi si zaslužil, rekel: 'Mogoče Button'. Pa čeprav je bila to takrat čista znanstvena fantastika. Pa se mu je vse poklopilo. On je bil edini, ki sem ga jaz videl, da si je zaslužil, pa se mu prej ni poklopilo." Je tudi danes kak tak? "Zdaj so že skoraj vsi taki bili prvaki. Ne vidim nobenega takega, ki bi lahko ..."

Kaj pa Nico Rosberg (Mercedes)? On je od aktualnih dirkačev v formuli 1 tisti z največ odpeljanimi dirkami, a še brez zmage. "Rosberg je res mogoče eden od teh, ki bi si zaslužil. Button je iz proletarske družine, Rosberg pa je imel že v kartingu 'šleparja'. Je programiran dirkač. Že takrat je govoril tri jezike. Je daleč najbolj razgledan, kultiviran dirkač. Ni nič po očetu. Pravijo, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Pri njiju ni tako. Keke je še danes: cigare, 'gajba' piva, rad uživa. Nico je pa čista mama, čisti Nemec. Pozna se mu, da je hodil v dobre šole. Je živo nasprotje očeta, v vseh pogledih."

Kdo je ob Rosbergu še lahko skriti adut za novo sezono? Jerančič odgovori takole: "Zanimiv bo Räikkönen. Zdaj ga bodo vsi primerjali s Schumacherjem. Kako se bo znašel. Bo našel voljo ali bo spet alkoholna depresija po tretji dirki."

Schumacherja v Red Bull

V zadnjih dveh letih ni pogovora o formuli 1 brez teme o neuspelem povratku Michaela Schumacherja. Ga bomo še kdaj videli na stopničkah? "Jaz bi dal Schumacherja v Red Bull, pa da ga vidimo. Ko me sprašujejo, kaj je njemu tega treba, rečem: 'Sploh ne razumete'. Kaj bo počel človek, ko se navadi tega življenj? Tudi jaz sem po dirkah že 50 let. Tega ne moreš ugasniti. Kaj se bo doma dolgočasil z ženo, otroci ali konji? On to dela, ker ga veseli. Res me zanima, kje bi bil, če bi imel konkurenčen avto, ki bi se vklopil v njegov slog vožnje. Lani je imel med vsemi največ prehitevanj. Nikoli nisem bil njegov navijač, a ko pogledaš statistiko, moraš biti. Je pa vprašanje, kako je z motivacijo pri 40 letih. No, v preteklosti je bilo ogromno dirkačev prek 40 let, v Ameriki so še danes. Vprašanje pa je, kako si lahko danes konkurenčen tako mladim, kot je Vettel."

Omejiti trošenje in tehnologijo

Ko je beseda nanesla na ekipo Williams, tretjo najuspešnejšo vseh časov, je pogovor zašel v problematiko pretiranega trošenja in tehničnega razvoja v formuli 1. Če se zapravljanje ne omeji, če ekipa nima stabilnega pokrovitelja, se Williams ne more vrniti na vrh, pravi Jerančič, ki si želi vrnitve formule 1 k njenim koreninam. "Kaj pa ljudi briga tehnični razvoj. Aerodinamika za 300 km/h je 'sranje'. Formula 1 je bila nekoč bolj prvenstvo voznikov kot konstruktorjev. Urediti morajo, da bo dirkač spet več veljal kot konstruktor. Gotovo so inštrumenti, da se to naredi. Kdo pravi, da je GP2 slaba formula? Par sekund slabši so, a najboljša ekipa stane le dva milijona in 400 tisoč dolarjev. Pripeljati moramo le interes proizvajalcev, da bi se vrnil - Volkswagen, Peugeot. Vso tehnologijo lahko omejimo in takrat se ve, koliko kaj stane. Šov bi šel lahko naprej za bistveno manj denarja." Da bi se nekakšna omejitev proračuna, katero podpira tudi Bernie Ecclestone res zgodila, je proti predvsem Ferrari. "Brez Ferrarija pa ni formule 1. Ferrari drži v šahu celotno mednarodno organizacijo. Če ni Ferrarija, ljudje tega tekmovanja ne bodo prepoznali kot formulo 1. A Ferrari bo moral sprevideti, da mora iti ta šport nazaj v koreninam."

In še za konec: šest prvakov, veliko prehitevanj, pravijo, da bo sezona 2012 ena najbolj zanimivih v zadnjih letih. Bo temu res tako, ali so za Jerančiča še vedno nepozabne tiste iz 70., 80. "Večkrat slišim komentarje, da mi stari 'prdci' pogrešamo stare čase. Mogoče je res malo nostalgije. Če bi bili dirkalniki zelo blizu, bi lahko imeli optimalno prvenstvo. A se bojim, da je razlika v kvaliteti prevelika, da bi bila res razburljiva sezona, pa še tehničnih odstopov v zadnjih letih skoraj ni več. V primeru nepredvidenih dogodkov - varnostni avtomobili, vremenski pogoji - bi pa znala biti kakšna dirka zanimiva, predvsem ko odloča znanje voznikov in tudi ekipe," pogovor za Sportal sklene Franci Jerančič.

Ne spreglejte