Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
6. 9. 2014,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fernando Alonso Ferrari

Sobota, 6. 9. 2014, 13.12

8 let

Je Alonso od 1. septembra tisti, ki Ferrari drži v šahu?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dvakratni svetovni prvak f1 Fernando Alonso naj bi imel v pogodbi s Ferrarijem klavzulo, ki mu omogoča predčasen odhod, če bo 1. septembra 2014 za vodilnim dirkačem zaostajal več kot 25 točk.

In ker je bila 1. septembra med Špancem in prvim Nicom Rosbergom razlika 99 točk, je torej Fernando Alonso postal prost igralec na tržnici formule 1, je zapisal ugledni komentator športa pri nemški reviji Auto Motor und Sport Michael Schmidt, ki se sklicuje na svoje vire pri Ferrariju. Šef Ferrarijeve ekipe Marco Mattiacci je to kategorično zanikal in še enkrat poudaril, da tudi v prvenstvu 2015 računa na obstoječi dirkaški tandem Fernando Alonso – Kimi Räikkonen.

Če se bo Alonso odločil, da zamenja moštvo, bo, kot vse kaže, imel kar nekaj možnosti za nadaljevanje kariere. A Fernando očitno čaka, kaj bosta storila Sebastian Vettel in Lewis Hamilton. Če bi Nemec prestopil k McLarnu, bi sprostil sedež pri Red Bullu in kot zamenjava bi vskočil Alonso. Lahko pa bi se Alonso Vettlu pridružil pri McLarnu, če McLaren ne bi podaljšal niti z Jensonom Buttonom niti s Kevinom Magnussenom. Če bi Hamilton zapustil Mercedes, bi se sprostil sedež pri Mercedesu, ki bi ga lahko zasedel Alonso.

Alonso naj bi za tri leta zahteval 150 milijonov USD

Britanski časnik Telegraph je poročal, da se je šef McLarna Ron Dennis že pogovarjal z Alonsom, s katerim se 2007 razšla nič kaj prijateljsko, in da mu je ponudil 32 milijonov ameriških dolarjev letne plače (24,71 milijona evrov). Alonso je Britancu odgovoril prek španskega časnika Marce: "Ne, Dennis me ni poklical. To je 100-odstotno."

Fernanda so začeli z Red Bullom povezovati po VN Belgije, ko so ga v Spaju zalotili, da je s svojim menedžerjem obiskal Red Bullov motorhome. Špančeva uradna razlaga dogodka je bila ta, da ga je Red Bullov inženir Paul Monaghan, s katerim sta sodelovala pri Renaultu, prosil, naj podpiše majico za njegovega sina. Seveda nihče takšni zgodbici ni verjel. "Ponosen sem, da se najboljša moštva zanimajo zame. To pomeni, da cenijo to, kar delam," pa je Alonso za španske medije priznal, da mu govorice o njegovi selitvi k McLarnu, Red Bullu in Mercedesu godijo.

Alonso, ki ima s Ferrarijem pogodbo do konca sezone 2016, naj bi za triletno podaljšanje zahteval nič manj kot 150 milijonov ameriških dolarjev (115,85 milijona evrov oziroma 38,62 milijona evrov letne plače), je poročal italijanski Autosprint. To bi pomenilo, da mu moral italijanski konstruktor plačo skoraj podvojiti in bi postal najbolje plačani dirkač f1 vseh časov. Tako bi presegel tudi legendo f1 Michaela Schumacherja. Ko bi se mu predvidena pogodba iztekla – 2019, bi bil star že 38 let. Takrat bi bilo njegove kariere praktično konec.

Alonso se torej pogaja za svojo zadnjo pogodbo, zato bo skušal iztržiti maksimalno kar se bo dalo. In se bo morebiti odločil za tistega, ki bo dal več in ne za tistega, ki mu bo dal stroj za zmagovanje in mu omogočil tretji naslov svetovnega prvaka. "Če je številka resnična ali ne, nima nobene zveze s trenutnim položajem na tržišču. Na sceni je veliko mladih dirkačev, kot so Ricciardo, Bottas in Kvjat, ki dirkajo za milijon ali dva. Prepričan sem, da se bodo plače dirkačev znižale," je številko 150 milijonov dolarjev pokomentiral Mercedesov šef Toto Wolff.

Trikratni svetovni prvak f1: ''Fernando je edini genij v formuli 1''

Sin Enza Ferrarija, ki je ustanovil Ferrari, Piero Ferrari si želi, da bi Alonso svojo kariero končal pri Ferrariju. "Ne spremljam pogovorov na tržišču. Nisem odgovoren za pogajanja, lahko govorim le o tem, koliko je kateri dirkač vreden. Še zmeraj mislim, da je Fernando pravi človek za naše upe. Mi pa moramo njemu in Kimiju dati konkurenčen dirkalnik. Ena največjih norosti moderne f1 je pravilo, da morajo avgusta ekipe zapreti svoje tovarne. Oče se obrača v grobu. Sovražno je bil razpoložen, ko je moral zapustiti delovno mesto. Sredi avgusta je bil zmeraj v svoji pisarni. Danes je vse prepovedano: testiranja sredi sezone, razvoj motorja je zamrznjen," se je Ferrarijevemu insajderju Leu Turriniju potožil Piero Ferrari.

Alonsa pa ne ceni le Ferrarijev sin, temveč tudi trikratni svetovni prvak f1 Jackie Stewart. 75-letni Škot je za špansko Marco dejal: "Mentalno je najboljši Alonso, najhitrejši pa Hamilton. Rosberg je definitivno eden izmed najhitrejših, bolj konstanten, na isti ravni je Vettel. To so najboljši. Imamo 22 dirkačev, morebiti je šest od njih zares dobrih, trije še posebej, a le en je genij. Če bi moral izbrati najbolj kompletnega dirkača, bi rekel, da je to Alonso. Mislim, da je Fernando pri svojih 33 letih na vrhuncu kariere. Ne vem, če bo zamenjal moštvo. A mislim, da bo v roku osmih tednov sprejel odločitev."

V Ferrarijevo gnezdo bi se lahko vrnil Ross Brawn

In kaj pravi Fernando Alonso? Za španske medije je razložil svoj trenutni položaj: "Čeprav je tudi letos naslov prvaka izgubljen, ne nameravam zapustiti Ferrari. Nikoli nisem obžaloval, da sem se pridružil Ferrariju. To je najuglednejše moštvo v formuli 1. Los Angeles Lakers in Real Madrid tudi vedno ne zmagujeta, a je pomembno, da sta zmeraj zraven."

Morebiti bo Alonso do konca svoje kariere res ostal pri Ferrariju, če se bodo zgodili napovedani tektonski premiki pri moštvu iz Maranella. Italijanski mediji namreč poročajo, da naj bi bil predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo tik pred odstopom in da naj bi prevzel vodenje letalskega prevoznika Alitalia. Vajeti Ferrarija naj bi prevzel Marco Mattiacci, šef ekipe formule 1 pa naj bi postal Ross Brawn. Zamenjave na vodilnih položajih naj bi se zgodile prav kmalu.

Ne spreglejte