Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
25. 1. 2013,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dani Pedrosa Honda Marc Marquez

Petek, 25. 1. 2013, 10.16

8 let

Honda: Pedrosa po naslov, Marquez na debiju na stopničke

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tovarniška Honda bo že 19. leto zapored v belo-oranžnih barvah. Lani so osvojili moštveni naslov, letos so odločeni, da tudi dirkaškega. Njihov novi prvi adut je Dani Pedrosa.

Tovarniška Hondina ekipa kraljevega razreda MotoGP je v Madridu pokazala svoj motocikel za prihajajočo sezono 2013. Napovedovali so novo barvno podobo, a bistvene razlike vendarle ni, saj ostaja v barvah glavnega pokrovitelja Repsola. Honda bo že 19. sezono zapored sodelovala z naftnim velikanom. Podpredsednik Hondina motošportnega oddelka (HRC) Šuhej Nakamoto je dejal, da je RC213V evolucija lanskega motocikla. Cilj je jasen: konstruktorski in dirkaški naslov prvaka. Lani so bili s Caseyjem Stonerjem in Danijem Pedroso najboljši le v moštvenem seštevku, letos so odločeni, da se s Pedroso zavihtijo pred Jorgeja Lorenza (Yamaha).

Če tisoč kubični motocikel ni bistveno spremenjen, pa je v sami ekipi kar nekaj novosti. Livio Suppo je postal novi vodja ekipe. Gre za nekdanjega šefa Ducatijeve tovarniške ekipe. Suppo je prvi Evropejec na tem položaju pri Hondi. Njegov največji uspeh doslej je naslov prvaka z 21-letnim Stonerjem leta 2007. Drugi novinec v moštvu pa je komaj 19-letni Marc Marquez. Aktualni prvak v razredu Moto2 je sploh prvi novinec, ki se bo že v svoji prvi sezoni v kraljevem razredu usedel na tovarniški motocikel. Imajo tudi novega tehničnega direktorja. To je Takeo Jokojama. Nova številka 1 v ekipi pa je trikratni podprvak MotoGP-ja Pedrosa.

Nakamoto verjame v Danija in Marca

"Dani je imel izjemno drugo polovico lanske sezone. Zmagal je sedem dirk, tudi deževno v Sepangu. Dani je res napredoval. Verjamemo, da bo nadaljeval z lanskimi rezultati. Verjamemo, da ima velike možnosti za naslov prvaka," o Pedrosi, ki s Hondo dirka že od leta 2006, pove Nakamoto. Veliki šef verjame tudi v Marqueza: "Marc je novinec in se mora še veliko naučiti. A vseeno verjamem, da so zanj že na prvi dirki možne stopničke."

Sedemindvajsetletni Pedrosa pravi, da se bo osredotočil le na svoje dirkanje, da se ne bo obremenjeval s tekmeci, visokimi pričakovanji šefov in pisanjem medijev, češ da mu bo ob Marquezu in Rossiju na Yamahi še težje priti do tako želenega naslova. "Veliko se pričakuje od Marqueza in Valentina, a sam dirkam že zelo dolgo in vem, kaj pričakovati od sezone. Osredotočil se bom le na sebe. Če bom na vsaki dirki pokazal svoj talent in mi bo ekipa stala ob strani, bo to dovolj za uspeh." Letošnja sezona je zanj bržkone zadnja priložnost na tovarniški Hondi.

Čeprav Nakamoto pričakuje, da bo tudi Marquez od samega začetka tako hiter in uspešen kot Pedrosa, ostaja mladi Španec trdno na realnih tleh. "Počaščen sem, da zaupajo vame, a vem, da bo potreben čas. Ne bo lahko. Do vrhunskih rezultatov je še dolga pot. Najbolj pomembno bo, da bom konstantno napredoval in bo gospod Nakamoto zadovoljen z mojim delom. Priložnost moram izkoristiti." Zanj bo glavni izziv privajanje na pnevmatike, ki so v MotoGP-ju mnogo bolj pomembne kot v Moto2.

Prva testiranja sledijo februarja, sezona pa se začne šele aprila.

Ne spreglejte