Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
10.20

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

MXGP Tim Gajser Tim Gajser

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 10.20

7 let, 9 mesecev

Gajser dal Slovencem, po kar so prišli

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Vodilni dirkač elitne svetovne motokros kategorije MXGP Tim Gajser je marsikateremu Slovencu polepšal nedeljo. Romanje v Mantovo v Italiji se je izkazalo za zadetek v polno.

Oboževalci Tima Gajserja, ki tekmuje s tovarniško Hondo, so si mojstra motokrosa na delu letos v živo ogledali že pred Mantovo. To je bilo 15. maja v Pietramurati v Italiji, ki je gostila VN Trentina. Takrat se slovenski šampion domačemu občinstvu – večina navijačev je bila Slovencev – ni predstavil v svoji najboljši izvedbi. Na obeh dirkah je zmogel četrto mesto, a se je v skupnem seštevku vseeno zavihtel na zmagovalni oder.

Navijači mu niso zamerili velike napake na drugi dirki, ki ga je stala zmago, zato so se mu poklonili z aplavzom. Dober mesec pozneje – 26. junija – se jim je Gajser na drugi "domači dirki" v Mantovi v Italiji, ki je štela za VN Lombardije, oddolžil kot pravi kavalir. Podaril jim je dve vrhunski predstavi, ki sta mu prinesli dve zmagi. Za drugo je sam dejal, da je bila njegova najtežja v letošnji sezoni, skupna zmaga pa je pomenila, da so Timovi sledilci lahko prisluhnili Zdravljici. Romanje v Mantovo je bilo vredno vsakega zapravljenega evra.

Tim v vlogi kontrolorja in neizprosnega borca

Gajser na prvi dirki ni imel veliko dela: opravljal je predvsem vlogo kontrolorja tekmecev in na koncu slavil s prednostjo štirih sekund. Na drugi dirki mu je zelo nagajal domačin Antonio Cairoli s KTM, ki je bil na svoji zemlji zelo hiter že maja v Peietramurati (eno prvo mesto, eno drugo mesto in skupna zmaga), a ostalo je samo pri nagajanju. Tim je Italijanu v zadnjem delu dirke pokazal, kdo je gospodar MXGP, in si v Mantovi prilastil vse, kar je bilo na pladnju.  

Gajser je v žep pospravil dva velika zlatnika, ki bosta morda po koncu sezone risala ločnico med svetovnim prvakom in preostalimi. Tim je namreč maksimalno izkoristil odsotnost Yamahinega zvezdnika, aktualnega prvaka Romaina Febvra, ki se je poškodoval v Angliji in bil prisiljen preskočiti štiri dirke zapored. Na smolo Francoza je Gajser zmagal na vseh teh štirih dirkah in mu zbežal na razdaljo 124 točk. S tem je položil temeljni kamen za naslov svetovnega prvaka MXGP.

Febvre še ima matematične možnosti

Čeprav je do konca sezone še 12 dirk in na voljo še 300 točk, pa bo Febvre zelo težko nadomestil ta gromozanski zaostanek. A dokler obstajajo matematične možnosti, se bo Romain zagotovo boril na vso moč. Francoz ima zdaj skoraj mesec dni časa, da popolnoma pozdravi poškodbo glave in desnega sredinca ter se v optimalnem fizičnem in psihičnem stanju vrne 24. julija, ko bo Loket na Češkem gostil trinajsto postajo svetovnega prvenstva.

Gajser odhaja na dopust kot absolutni gospodar prvega dela sezone. Čaka ga še šest prizorišč, v daljavi pa se mu že svetlika krona svetovnega prvaka MXGP. In to že v njegovi debitantski sezoni. V Mantovi je bil mož beseda in ni taktiziral, čeprav bi zaradi velike prednosti lahko. Na drugi dirki se je spustil v oster boj s Cairolijem, v katerem je tvegal tudi poškodbo, s čimer bi lahko ogrozil tudi svoj boj za naslov svetovnega prvaka. A to je Tim, ki ne pozna polovičarstva.

Najprej evropski četverček, nato še skok čez Atlantik

Čeprav je Cairoli po Mantovi postal Gajserjev prvi izzivalec za naslov svetovnega prvaka – razlika je 92 točk –, se bo Tim po dopustu zagotovo osredotočil na Febvra, ki se bo vrnil. Če bo Francoz spet tisti pravi, bo Gajserjev največji rival na dirkah za zmago. In kaj še Gajserja čaka na poti na MXGP Olimp? Najprej potovanje po Evropi – Češka, Belgija, Švica, Nizozemska.

Za konec sezone pa še skok čez Atlantik in septembrski dvojček v ZDA (Charlotte in Glen Helen). Če sklepamo po Timovi formi, pa na naslov svetovnega prvaka ne bo treba tako kot lani čakati do finala. Slovenija bi lahko ponorela že 28. avgusta, ko bo na sporedu VN Nizozemske.

Ne spreglejte