Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
10. 4. 2022,
16.10

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Natisni članek

Daniel Ricciardo McLaren Mercedes-AMG F1 George Russell Red Bull Racing Ferrari Sergio Perez Max Verstappen Charles Leclerc Formula 1

Nedelja, 10. 4. 2022, 16.10

2 leti

Odzivi po VN Avstralije

Ferrari kot pred desetletjem, Verstappen: "To je nesprejemljivo!"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Melbourne Leclerc | Charles Leclerc je na prvih treh dirkah od možnih 78 točk osvojil kar 71 točk. | Foto Guliver Image

Charles Leclerc je na prvih treh dirkah od možnih 78 točk osvojil kar 71 točk.

Foto: Guliver Image

Dirkač Ferrarija že deset let ni imel tolikšne prednosti v prvenstvu formule 1, kot jo ima po tretji dirki letošnjega Charles Leclerc. Aktualni prvak Max Verstappen po drugem odstopu zaostaja že 46 točk in zato pravi: "To je nesprejemljivo."

Melbourne Leclerc Verstappen
Sportal Popolna dirka za Leclerca, Verstappen drugič z odpovedjo motorja

Charles Leclerc | Foto: AP / Guliverimage Charles Leclerc Foto: AP / Guliverimage VN Avstralije, tretja dirka sezone formule 1, je imela več kot le enega zmagovalca, pa tudi poraženca. Charles Leclerc (Ferrari) je bil pravzaprav zgolj v enem zavoju pod pritiskom Maxa Verstappna (Red Bull), sicer je dosegel svojo najlažjo zmago v karieri. Kot je dejal sam: "Prvič sem lahko nadzoroval svojo prednost." Po dveh zmagah in enem drugem mestu se zdaj že lahko spogleduje z bitko za naslov prvaka. Po vsega treh dirkah ima kar 34 točk prednosti pred prvim zasledovalcem in to je George Russell (Mercedes) v za zmage nekonkurenčni srebrni puščici. "Imamo zelo hiter in zanesljiv dirkalnik. Če bo šlo tako naprej, se bomo res lahko spogledovali z naslovom."

Charles Leclerc je dosegel tako imenovani dirkaški grand slam: zmaga, najboljši startni položaj, najhitrejši krog na dirki in vodstvo od starta do cilja. To je s Ferrarijem nazadnje uspelo Fernandu Alonsu leta 2010. Že deset let pa ni noben Ferrarijev voznik v prvenstvu vodil za več kot 25 točk (Alonso leta 2012, a ni osvojil naslova prvaka). Prednosti 34 točk v celotnem lanskem prvenstvu ni imel noben dirkač.

Russell: To je noro!

George Russell | Foto: AP / Guliverimage George Russell Foto: AP / Guliverimage In prav Russell in njegov Mercedes sta prav tako med "zmagovalci" tretje dirke oziroma uvoda v sezono. Bil je tretji, prvič z Mercedesom, na stopničkah. Pa je Mercedes vsaj sekundo na krog počasnejši od Ferrarija in Red Bulla. "Ta konec tedna smo imeli peti najhitrejši dirkalnik, za Red Bullom in Ferrarijem, pa tudi za McLarnom in Alpinom. Pa smo na stopničkah in na drugem mestu v prvenstvu. To je noro!" je bil nad razpletom kar nekoliko šokiran Russell. "Imel sem nekaj sreče s postankom ob varnostnem avtomobilu, a tudi to je del športa." Tako je prehitel ekipnega kolega Lewisa Hamiltona, ki je tako končal na četrtem mestu.

Zadovoljni so lahko še pri McLarnu. Na prvih dveh dirkah so bili hitrejši le od Williamsa, tokrat pa peto mesto Landa Norrisa in šesto Daniela Ricciarda. "Sprejmemo! Tako najlažje povzamem dirko. Po Bahrajnu sem bil optimističen, saj sem vedel, da lahko spreobrnemo potek sezone. Nisem si pa mislil, da se bo to zgodilo tako hitro," je z nasmeškom pripovedoval Ricciardo. Zanimivo, kako se je razmerje moči postavilo na glavo: na prvih dveh dirkah v deseterici Haas in Alfa Romeo, zdaj pa McLaren in Alpine.

Skupni seštevek po tretji dirki:

1. Charles Leclerc (Ferrari) 71

2. George Russell (Mercedes) 37
3. Carlos Sainz (Ferrari) 33
4. Sergio Perez (Red Bull) 30
5. Lewis Hamilton (Mercedes) 28
6. Max Verstappen (Red Bull) 25
7. Esteban Ocon (Alpine) 20
8. Lando Norris (McLaren) 16

1. Ferrari 104
2. Merceds 65
3. Red Bull 55
4. McLaren 24
5. Alpine 22
6. Alfa Romeo 13

Verstappen: Kilometre zadaj smo

Max Verstappen | Foto: AP / Guliverimage Max Verstappen Foto: AP / Guliverimage Poraženci VN Avstralije pa Verstappen in njegova ekipa Red Bull. Sergio Perez je z drugim mestom sicer rešil nekaj točk, a njegove besede povedo veliko: "Ferrari je bil super močan. Niti za trenutek jim nisem bil kos. To je prva dirka, ko so korak pred nami." Za Leclercom je zaostal 20 sekund.

Še Verstappen, ki je dirkal na drugem mestu, mu ni bil blizu kot na prvih dveh dirkah. Pred prvim postankom je zaostajal devet sekund. Ob koncu dirke pa je aktualni svetovni prvak še drugič v sezoni odstopil zaradi okvare na pogonskem sklopu. Po treh dirkah tako za Leclercom zaostaja že 46 točk. "Kilometre zadaj smo. O borbi za naslov prvaka ta trenutek sploh ne želim razmišljati. Zdaj je bolj pomembno, da sploh končamo dirko. Na splošno je bil slab dan. Nisem bil dovolj hiter. Samo pazil sem na pnevmatike. Osvojil bi vsaj drugo mesto. Charlesa niti za hip nisem mogel resno ogroziti. A na koncu nismo niti končali dirke. To je nesprejemljivo."

Med poražence zagotovo lahko štejemo še Carlosa Sainza, ki v drugem Ferrariju zdaj za ekipnim kolegom zaostaja že 38 točk. Tudi Fernando Alonso (Alpine) si je po dobrih treningih in prvih dveh delih kvalifikacij obetal prvo šesterico, a ostal brez ene same točke.

Ne spreglejte