Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
15. 1. 2016,
21.08

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mumm Mercedes Toto Wolff

Petek, 15. 1. 2016, 21.08

5 let, 7 mesecev

Dobavitelj šampanjca noče dati več kot 5 mio evrov. Mercedes ustvaril 2,77 milijarde.

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dolgoletni sponzor šampanjca na zmagovalnem odru formule 1 Mumm ne bo podaljšal poslovnega partnerstva. Dirkači se bodo v prihodnje škropili z drugačno penino.

Lastnik Mumma Pernod Ricard je za privilegij škropljenja dirkačev formule 1 na zmagovalnih stopničkah izvršnemu direktorju formule 1 Bernieju Ecclestonu vsako leto odštel nič manj kot pet milijonov evrov, a to Britancu ni več dovolj, je poročala spletna stran thedrinksbusiness.com.

"V našem poslanstvu nenehnih inovacij, razburljivosti in premikanja meja smo izbrali odkrivati novo priložnost – formulo E, električno motoršportno dirkanje – ki je resnično revolucionarno, ustreza vrednotam naše znamke in je naravna evolucija avtomobilskega dirkanja," je alternativo za formulo 1 razkril Pernod Ricard.

Nov dobavitelj šampanjcev za formulo 1 naj bi postal Moet et Chandon, ki pa bo očitno moral vsako leto plačati več kot predhodnik.

Da bi zapustil formulo 1, pa ni niti pomislil Mercedes. Nemški konstruktor še naprej ostaja trdno zavezan športu. Mercedes je v zadnjem času vsako leto v ekipo formulo 1 vložil okoli 300 milijonov evrov, a mu ni žal niti za cent. S popolno prevlado v zadnjih dveh sezonah je prišel tudi do velikega izplena. Velike investicije so se bogato obrestovale.

Schumacherjevo premoženje je ocenjeno na 644 do 736 milijonov evrov

"Imamo zelo natančne številke. V zadnji sezoni smo ustvarili 2,77 milijarde evrov v oglaševalski vrednosti, kar pomeni, da je to vsota, ki bi jo morali investirati v televizijsko in tiskano oglaševanje, če bi hoteli doseči podoben rezultat naše predanosti formuli 1," je za tirolski Tageszeitung razkril eden izmed Mercedesovih šefov Toto Wolff.

Mercedes pa ostaja v športu tudi zaradi tega, ker je to v njegovi DNK: "Videli smo Toyoto in BMW, mnoga moštva pridejo in gredo. A z nami je drugače. Prvi Mercedes, ki je bil kdajkoli skonstruiran, je bil dirkalnik. Motoršport je v naši DNK in tudi težki časi tega ne bodo spremenili."

Da Mercedes ostane v formuli 1, je tudi v osebnem interesu Tota Wolffa. Ne le zaradi tega, ker je zaposlen pri nemškem konstruktorju, temveč tudi zato, ker ima delnice tako v Mercedesu kot tudi v Williamsu. Avstrijec se vsako leto vzpenja po lestvici najbogatejših mož formule 1.

Na zadnji lestvici najbogatejših ljudi, živečih v Švici, ki jo je objavil švicarski poslovni magazin Bilanz, še naprej primat drži izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone. Britanec, ki dela v Londonu, ima zaradi davčnih razlogov uradno rezidenco v švicarskem Gstaadu. Njegovo premoženje ocenjujejo na 2,3 do 2,7 milijarde evrov.

Bogastvo sedemkratnega svetovnega prvaka formule 1 Michaela Schumacherja, ki po hudih poškodbah glave okreva v Glandu ob Ženevskem jezeru, naj bi bilo vredno med 644 in 736 milijoni evrov.

Na tretjem mestu najdemo Mercedesovega šefa Toto Wolffa. Avstrijec z ženo Susie živi v švicarskem kantonu Thurgau, s svojimi investicijami pa naj bi priplezal do bogastva, vrednega 368 milijonov evrov.

V Švici živita tudi dirkača formule 1 Kimi Raikkonen in Sebastian Vettel. Po poročanju Bilanza je njuno premoženje vredno med 92 in 138 milijoni evrov.

Ne spreglejte