Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
15. 5. 2015,
12.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Michelin Pirelli

Petek, 15. 5. 2015, 12.59

8 let

"Danes gume dirkačem F1 ne dopuščajo, da bi pokazali svoj talent"

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoski proizvajalec gum Michelin je potrdil zanimanje za vrnitev v formulo 1, a bodo morali biti izpolnjeni določeni pogoji.

Michelin, ki se je od formule 1 poslovil po koncu sezone 2006, bi se lahko podal v boj s Pirellijem za ekskluzivno pravico dobavljanja gum moštvom formule 1. Pirelliju pogodba s formulo 1 poteče po koncu prvenstva 2016. Za leto 2017 in naprej dobavitelj pnevmatik še ni izbran.

"Pripravljeni smo na vrnitev, a pod določenimi pogoji. Formula 1 mora spremeniti tehnična pravila. Guma mora spet postati tehnični objekt, namesto da je orodje za spektakularno predstavo," je bil za italijanski Autosprint Michelinov jasen motošportni direktor Pascal Couasnon.

Čeprav se za leto 2017 obetajo spremembe na tehničnem področju, pa je Michelin že dal konkretno pobudo za gumarski del: "Hočemo 18-palčne gume, ki jih uporabljamo v Formuli E in kmalu jih bomo tudi v drugih dirkaških serijah. Če bosta Bernie Ecclestone in FIA sprejela naše pobude, potem imamo močno voljo za vrnitev. Če pa bodo stvari ostale takšne, kot so, nismo zainteresirani."

18-palčne gume zgledajo grozno, pravi Bernie Ecclestone.

Michelin ne zahteva več gumarske vojne z neposrednem tekmecem in bi bil zadovoljen tudi s tem, da bi bil edini dobavitelj gum moštvom F1: "Gume za F1 bi morale imeti stabilno dirkaško predstavo in raven oprijema. Ni normalno, da dirkači po nekaj krogih rečejo, da morajo zmanjšati ritem, ker hočejo ohraniti gume. Tega ne bi smelo biti. Danes dirkači formule 1 ne morejo pokazati potenciala, ker jim gume tega ne dopuščajo. To se dogaja, ko je samo en proizvajalec gum in ni motivacije za izboljšave. A če bi obstajala tehnično zanimiva pravila, potem bi morali razvijati svoj najboljši produkt, četudi bi bili edini dobavitelj."

Izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone se je ekspresno odzval na Michelinovo pobudo o izjemno vzdržljivi gumi in francoskemu proizvajalcu odgovoril prek Autosporta: "Michelin bi naredil gumo trdo kot skala, ki bi jo lahko dali na dirkalnik januarja in jo odstranili decembra, ker se noče znajti v položaju, ko bi lahko bil deležen kritik. Michelin bi rad vse tiste stvari, ki jih mi nočemo in so v nasprotju z vsemi stvarmi, ki jih je imel Pirelli pogum narediti, ko smo ga prosili. To je privedlo do nekaj noro dobrih dirk. Če bi imeli gumo trdo kot skalo, bi na to lahko pozabili."

Ecclestone tudi ni navdušen nad Michelinovim navijanjem za 18-palčno gumo: "Teh gum ne maram. Grozno so videti. Našim avtomobilom hočemo povrniti agresivni videz, da bodo videti kot dirkalniki. Pirelli je zmeraj naredil tisto, kar smo ga prosili. In če bomo imeli 18-palčno platišče, lahko to storijo. V tem trenutku nam ni treba spreminjati gum, ker se dobro obnašajo." Pirelli naj bi Ecclestonu in FIA že predlagal, da bi povečali širino zadnjih gum z zdajšnjih 375 milimetrov na 425 milimetrov, ki so jih v formuli 1 nazadnje uporabljali leta 1992.

Ne spreglejte