Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2009,
18.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 3. 2009, 18.31

8 let

Carigrad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dirka za veliko nagrado Turčije se je v koledarju formule ena prvič znašla leta 2005, veliki spektakel pa je gostilo popolnoma novo in sodobno dirkališče.

Pod načrt spektakularne, 5,378 kilometra dolge, steze se je tako kot v primerih Sepanga, Bahrajna in Šanghaja podpisal nemški arhitekt Hermann Tilke. Carigrajska steza ima 14 ovinkov (osem levih in šest desnih), dirkači pa na njenem najhitrejšem delu dosegajo hitrosti do 330 kilometrov na uro.

Nenavadna značilnost dirkališča Istanbul Park je, da se dirkači po njej podijo v smeri proti urinemu kazalcu, to pa jo uvršča med le dve takšni na koledarju F1 (še Interlagos). Kljub temu, da tehnično ni tako zahtevna kot nekatere druge Tilkejeve steze, pa z raznovrstnim izborom ovinkov, še posebej po tem, ko so bolidi F1 zaradi spremembe pravil aerodinamike izgubili nekaj podtlaka in s tem oprijema, vendarle ponuja dovolj izzivov. Dodatne težave pilotom povzročajo še nakloni, saj je steza speljana na neravnem terenu.

Očitnih priložnosti za prehitevanje ni veliko, saj v nasprotju s Sepangom in Šanghajem, ta Tilkejeva steza nima dolge štartno-ciljne ravnine, ki bi se zaključila v ostri "šikani", zato pa je veliko mest na katerih dirkač pod pritiskom ob trenutni izgubi zbranosti lahko naredi napako. Prehitevanj zato ne manjka.

Tudi za gledalce in moštva so razmere, kot na večini novih dirkališč, naravnost fantastične. Na tribunah je 130.000 sedišč, 25.000 od teh na glavni tribuni. Na vsaki strani "paddocka" pa stojita sedemnadstropna stolpa za zelo pomembne (VIP) goste.

Na krsti izvedbi VN Turčije je zmago slavil Finec Räikkönen, pred kasnejšim svetovnim prvakom Alonsom, tretje mesto pa je zasedel sedaj že nekdanji as formule ena, Kolumbijec Juan Pablo Montoya. Slednji ima s časom 1:24,770 v lasti tudi rekord kroga.

V sezoni 2006 je na najvišjo stopničko stopil Brazilec Felipe Massa (Ferrari), pred kasnejšim svetovnim prvakom Fernandom Alonsom (Renault) in upokojeno legendo Michaelom Schumacherjem (Ferrari), v sezoni 2007 je Massa uspeh ponovil, s še tretjo carigrajsko zmago v sezoni 2008 pa je postal najuspešnejši dirkač VN Turčije. Leta 2009 je zmagal Jenson Button, lani pa Lewis Hamilton.

Ne spreglejte