Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2021,
14.33

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Reli Dakar 2021 Simon Marčič

Ponedeljek, 4. 1. 2021, 14.33

3 leta, 3 mesece

Reli Dakar, 2. etapa

Barreda in Al-Attiyah najhitrejša v drugi etapi Dakarja, Marčič 50.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Simon Marčič | Simon Marčič je bil v drugi etapi 50. | Foto Denis Janežič

Simon Marčič je bil v drugi etapi 50.

Foto: Denis Janežič

Španec Joan Barreda na hondi in Katarec Nasser Al-Attiyah s toyoto sta bila najhitrejša v drugi etapi relija Dakar v Savdski Arabiji. Edini slovenski predstavnik Simon Marčič je bil v etapi 50. Barreda je prevzel vodstvo med motociklisti, medtem ko je med avtomobilisti prvi 13-kratni zmagovalec relija Dakar Francoz Stephane Peterhansel z minijem.

Barreda je bil v drugi etapi od Džede do Biše s 457 kilometri hitrostnih preizkušenj (skupaj 685 km) za tri minute in 55 sekund hitrejši od lanskega zmagovalca, Američana Rickyja Brabeca (honda) ter šest minut in dve sekundi od Čilenca Pabla Quintanille (husqvarna). Pred tem vodilni Avstralec Toby Price je bil tokrat le 28. in je v skupnem seštevku padel na 16. mesto.

Marčič pridobi eno mesto v skupnem seštevku

Edini slovenski predstavnik Simon Marčič (husqvarna) je zasedel 50. mesto z zaostankom ene ure, 31 minut in 20 sekund.

S tem je v skupnem seštevku pridobil eno mesto in je zdaj 49. V kategoriji originals je trenutno sedmi. V skupnem seštevku ima med motociklisti 37-letni Španec šest minut in 23 sekund prednosti pred Brabecem, še štirinajst sekund več z BMW zaostaja Južnoafričan Ross Branch (yamaha). Marčič za vodilnim zaostaja dve uri, 32 minut in 57 sekund.

"Za nami je druga etapa, ki je bila zelo dolga in selektivna, pa tudi navigacijsko zahtevna. Sam sem se dobro znašel, čeprav so se nekateri vodilni izgubljali. Potem pa se mi je 80 km pred ciljem zgodil padec, najbrž najbolj brutalen, odkar nastopam na reliju. Na srečo mi ni nič, morda bom potreboval le malo pomoči fizioterapevta. Presrečen sem, da se je izteklo, kot se je," je današnjo etapo opisal edini slovenski udeleženec Marčič.

Peterhansel prevzel vodstvo med avtomobilisti

Med avtomobilisti je bil trikratni zmagovalec relija Dakar Al-Attiyah dve minuti in 35 sekund hitrejši od skupno 13-kratnega zmagovalca Peterhansla. Slednji je prevzel vodstvo, potem ko je po prvi etapi vodilni Carlos Sainz zasedel tretje mesto in v etapi zaostal za devet minut in 17 sekund.

Peterhansel ima pred torkovo tretjo etapo okoli Vadi Ad-Davasirja (630 km, 403 km HP) šest minut in 37 sekund prednosti pred Sainzem ter devet minut in 14 sekund pred zmagovalcem današnje etape. Francoz Sebastien Loeb, večkratni svetovni prvak v reliju, je skupno sedmi (+ 36:40).

Toby Price
Sportal Priceu prva etapa Dakarja med motociklisti, Marčič 50.
Ne spreglejte