Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
3. 5. 2014,
20.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ayrton Senna Michael Schumacher Bernie Ecclestone

Sobota, 3. 5. 2014, 20.17

7 let, 12 mesecev

Ayrton Senna je bil v Braziliji večji kot Pele (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogomet je v Braziliji z naskokom šport števika 1 in ima status religije, trikratni svetovni prvak formule 1 Ayrton Senna pa je imel v domovini status športnega boga.

Ko je dirkal Ayrton Senna, se je življenje v Braziliji praktično ustavilo. Vsi so hoteli videti svojega rojaka na delu. V revnih četrtih brazilskih mest so vse leto zbirali denar, da so si lahko kupili televizijo, ki jim je omogočila spremljanje Senne na poti okoli sveta, ko je osvajal zmage in naslove prvaka formule 1. Zanj so trepetali na 161 velikih nagradah, rajali po 41 dirkah, v ekstazo pa popadali trikrat (1988, 1990, 1991), ko je osvojil naslov svetovnega prvaka.

''V Braziliji je bil Ayrton večji kot Pele. Ko je Pele dosegel svojo veličino, ni bilo toliko ljudi, ki bi imeli TV. Vsako nedeljo so ljudje pričakovali, da bo Ayrton zmagal, in to je bilo v času TV-ere. On je bil edina gotovost za nekaj dobrega v deželi,'' je za Daily Mail povedala Betise Assumpcao Head, ki je bila Sennova tiskovna predstavnica.

Senna je v Imolo 1994 prišel ekstremno napet

Ayrton Senna je leta 1994 prišel v Imolo, kjer se je smrtno ponesrečil, bolj napet kot sicer. Po prestopu od McLarna k Williamsu si je veliko obetal, saj je v prejšnjih dveh sezonah Williams z Nigllom Mansslom in Alainom Prostom suvereno pobral naslov prvaka. A po dveh dirkah je za Michaelom Schumacherjem zaostajal že za dve zmagi.

Brazilec je sumil, da Benetton, katerega šef je bil kontroverzni Flavio Briatore, še zmeraj uporablja sistem elektronike proti zdrsu koles, ki so ga prepovedali. Schumacherjev Benetton se je namreč obnašal, kot da bi se peljal po tirih, medtem ko je moral Senna svojega williamsa po stezi loviti kot kakšno podivjano kozo.

Po smrti Ratzenbergerja je Ayrton bojkotiral kvalifikacije

Ayrton je bil v soboto hudo prizadet, ko je v Williamsovi garaži po TV-ju videl nesrečo na kvalifikacijah, v kateri se je smrtno ponesrečil Avstrijec Roland Ratzenberger in to le dan po tem, ko je njegov rojak Rubens Barrichello čudežno preživel hudo trčenje. Senna se je tresel, jokal, deloval je povsem izgubljeno. Kmalu zatem se je usedel v varnostni avto in si skupaj z odgovornimi možmi za varnost šel osebno pogledat kraj Avstrijčeve nesreče, za kar je bil grajan s strani FIA. Ko so se kvalifikacije nadaljevale, Senna ni hotel oditi na stezo. Njegova tiskovna predstavnica mu je sporočila, da bo diskvalificiran, če ne bo dirkal. A grožnja ga ni premaknila. Nekaj minut pozneje so dirkačem sporočili, da jim ni treba dirkati. Pravila so spremenili, ker bi sicer preostanek kvalifikacij potekal brez Senne.

Kariera F1 se je končala v ovinku Tamburello

Senna je v soboto po telefonu poklical punco Adriane Galisteu, ki ga je čakala v njegovi hiši na Portugalskem, in ji povedal, da v nedeljo ne bo dirkal. A po večerji s prijatelji in po pogovoru z Williamsovim šefom Frankom si je očitno premislil. V nedeljo je bil v štartni koloni, na najboljšem štartnem položaju, ob njem pa Michael Schumacher. Za njima je prišlo do trčenja med JJ Lehtom in Patrickom Lamyjem. Odpadlo kolo, ki je poletelo med množico, je poškodovalo osem gledalcev in policista. Senna je nato pet krogov vodil kolono dirkalnikov za varnostnim avtomobilom. Ko se je varnostni avto umaknil, je pospešil pred Schumacherjem in obdržal vodstvo. V naslednjem krogu je zaradi tehnične okvare trčil v zid v ovinku Tamburello in za zmeraj obmiroval.

''Vse, kar smo videli po TV-ju, je bila megla prahu, potem modro-bel dirkalnik in rumeno čelado. Pomislila sem, da bo jezen, ko se bo vrnil v garažo, da bo vse preklel, da bo kritiziral motor, dirkalnik, gume. Rekla sem si: 'Moraš mu iti naproti in ga pomiriti'. Ko sem po TV-ju videla, da mu je šel glavni zdravnik f1 Sid Watkins pomagat, sem vedela, da ne more sam stopiti iz dirkalnika. A niti za sekundo nisem pomislila, da je mrtev. Potem se je Ayrtonova glava premaknila. Nekdo je rekel: Živ je,'' je doživljanje prvih trenutkov po Sennovi nesreči razkrila Ayrtona tiskovna predstavnica.

Ecclestone je Leonardu dejal, da je njegov brat Ayrton mrtev

Betise Assumpcao Head je odhitela k šefu formule 1 Bernieju Ecclestonu, da bi izvedela resnico o zdravstvenem stanju Ayrtona. ''Bernie me je prosil, da bi rad govoril z Ayrtonovim bratom Leonardom, ki je bil tako bled, da je bil videti kot voščena lutka. Bernieju sem dejala, da Leonardo ne razume angleško, zato mi je namignil, da naj se mu pridružim. Ecclestone je nato Leonardu dejal: ''Mrtev je.'' Ecclestone pa resnice o Sennovi smrti ni razkril dirkačem, ki so ostali na dirki. Zato je moral zmagovalec Schumacher poslušati očitke, da se je veselil na zmagovalnem odru, čeprav je bil Ayrton mrtev.

Ayrtona Senno, ki po trčenju ni več prišel k zavesti, so za mrtvega proglasili v nedeljo zvečer v bolnišnici v Bologni. Betise je Sennovo krsto pospremila domov v Brazilijo, kjer je svojega junaka na zadnji poti v Sao Paolu pričakalo okoli pol milijona ljudi. Brazilski predsednik je takrat razglasil tridnevno žalovanje. Šlo je za nacionalno tragedijo. Sennova družina je dala Ecclestonu jasno vedeti, da ni zaželen na pogrebu, ker ni uporabil svojega vpliva, da bi dirko odpovedali.

''Leta sem sanjala o Ayrtonu. V veliko pogledih ga pogrešam,'' je še povedala Sennova tiskovna predstavnica, ki je pred kratkim obiskala kraj nesreče v Imoli, kamor se ne bo nikoli več vrnila.

Ne spreglejte