Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
5. 11. 2012,
22.42

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN Abu Dabija Lotus Sebastian Vettel McLaren

Ponedeljek, 5. 11. 2012, 22.42

4 leta, 9 mesecev

25 let po Senni 80. zmaga Lotusa v režiji Räikkönena

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kimi Räikkönen je s svojo prvo zmago po treh letih postal osmi zmagovalec v sezoni, Lotus pa šesta ekipa z zmago v 2012. Sledi še več zanimivih številk po VN Abu Dabija.

Kimi Räikkönen je postal osmi zmagovalec v letošnjem prvenstvu. Toliko jih je bilo v eni sezoni nazadnje leta 2003. Finec je v svoji karieri zbral 19 zmag in to že s tremi moštvi (McLaren, Ferrari in Lotus). S tremi ekipami sta od aktualnih voznikov slavila tudi Jenson Button (Honda, Brawn in McLaren) ter Fernando Alonso (Renault, McLaren in Ferrari). Z največ moštvi je zmagovalec legendarni Stirling Moss - s petimi (Mercedes, Maserati, Vanwall, Cooper in Lotus).

Lotus je šesta ekipa z zmago v sezoni 2013. To se je nazadnje zgodilo pred 29 leti. Za ekipo z legendarnim imenom Lotus je to 80. zmago v formuli 1, a prva za "moderni" Lotus, ki je lani "nastal" iz Renaulta. Ti pa so nazadnje slavili na VN Japonske 2008 (Alonso). Lotus Colina Chapmana je kot zadnji prvi skozi cilj v Detroitu leta 1987 pripeljal Ayrton Senna.

Vettel šesti, ki je iz boksov prišel na stopničke

Sebastian Vettel (Red Bull) ni prvi, ki mu je uspelo po štartu iz boksov priti na zmagovalni balkon. To je uspelo tudi Jarnu Trulliju (tretji na VN Avstraliji 2009), Rubensu Barrichellu (tretji v Kanadi 2005), Räikkönenu (tretji v Avstraliji 2003), Niglu Mansllu (drugi v Franciji 1989) in Alainu Prostu (drugi v Južni Afriki leta 1984).

Drugič v sezoni dirkača, ki sta štartala iz prve vrste, nista videla cilja. Torej Lewis Hamilton (McLaren) in Mark Webber (Red Bull). To se je zgodilo tudi v Singapurju, ko je ob Hamiltonu odstopil še Pastor Maldonado (Williams). Za primerjavo: v sezoni 2000 se je trikrat zgodilo, da sta odstopila oba voznika iz prve vrste.

McLaren presegel Ferrarija

Vettel se je na stopničke uvrstil petinštiridesetič (kot Carlos Reutemann).

McLaren je do točk prišel na 56. dirki zapored, kar je nov rekord (dosedanji je bil 55 Ferrarija).

Williams je drugič letos do točk prišel z obema voznikoma.

Hamiltona ni bilo na stopničkah že pet velikih nagrad, že tretjič letos ga je na cedilu pustil dirkalnik. Je pa z vodstvom v prvem delu dirke prekinil Vettlov niz 205 krogov v vodstvu. V soboto je Britanec osvojil svoj 25. "pole positon". Tako je izenačil dosežek Mike Häkkinena. <

b>Mercedes je četrtič zapored ostal brez ene same točke, Nico Rosberg pa je še tretjič na zadnjih štirih dirkah doživel nesrečo.

Ne spreglejte