Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Robert Renner

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 16.39

8 let

"Zdaj me svetovni rekorder Lavillenie že pozdravi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Robert Renner je na 15. svetovnem prvenstvu v atletiki v Pekingu delil 13. mesto, v svojem prvem nastopu na velikem članskem tekmovanju pa je navdušil predvsem v kvalifikacijah.

"Nekaj sem še pridobil z uvrstitvijo v finale SP. Pozdravi me tudi svetovni rekorder in olimpijski zmagovalec Francoz Renauld Lavillenie, pred kvalifikacijami me še ni," je dejal Renner. S svojo predstavo v finalu ni bil zadovoljen, čeprav se je zavedal, da je bila tokratna začetna višina le 20 centimetrov pod njegovim državnim rekordom, tretja predvidena na 5,80 m pa je na številnih velikih tekmah v preteklosti že prinašala odličja.

Pričakoval je, da mu bo steklo "Začetna višina je bila 20 cm pod mojim osebnim rekordom, ki sem ga dosegel dva dni nazaj. Zato sem šel na ogrevanju na polno. Tekmo sem lepo začel na 5,50 m, kjer se je letvica tudi malo zatresla. Pričakoval sem, da mi bo nato steklo. Na 5,65 m pa sem letvico trikrat podrl in niti enkrat nisem bil blizu uspeha. Pričakoval sem več, moram priznati. Veter ni tako močno pihal kot v kvalifikacijah, vendar pogoji niso bili slabi. Imel sem težave v prvem in drugem delu, v kvalifikacijah pa le v drugem delu in sem to lažje odpravil. Tu pa sem imel dva problema in obeh nisem mogel popraviti, zato mi ni uspelo."

Za uvrstitev v finale je opravil štiri kvalifikacijske skoke brez poprave do vključno zadnje višine 5,70 m, ko so ta del nastopa končali, in delil prvo mesto. "V kvalifikacijah sem imel veliko željo, da pridem naprej. Tudi za finale sem imel veliko željo, velik osebni cilj in načrte, ker sem to rabil, vendar ni bilo pravega adrenalina, pa tudi ti fantje so ta čas še malo premočni zame."

Natančneje svojih osebnih ciljev ni opredelil. "S trenerjem Milanom Kranjcem sva pred tekmo govorila, da je tu lepa priložnost, ker 5,80 metra običajno ne preskoči veliko tekmovalcev. Že če bi 5,65 m zmogel v prvem poskusu, bi se lahko zelo visoko uvrstil. V kvalifikacijah sem dosegel izjemen rezultat, 5,70 m, tudi precej prek letvice sem bil. Željo v finalu sem imel, zato sem kar malo razočaran. Ciljal sem na kar visoka mesta, kar je logično po uvrstitvi v finale."

Cilji in motivacija so zrasli Nekdanji mladinski svetovni prvak, letos zlat na EP za mlajše člane, si želi v prihodnosti veliko tudi med člani. "Zdaj imam velike cilje in motivacijo. Vem, kaj moram in kaj bom storil v pripravah na novo sezono, da bom še boljši. Že s tem izidom, ki sem ga dosegel v kvalifikacijah na SP, bi na začetku prihodnje sezone prišel tudi na tekme diamantne lige. Zdaj mi gre odlično in nisem v času SP niti pomislil, da mi je šlo prejšnji dve sezoni veliko slabše. Sedaj mi je ponovno steklo, kar me zelo veseli, in gledam naprej."

Renner bo začel vaditi z daljšimi palicami že v pripravah na novo sezono. "Tu sem imel 4,90 m dolge palice, pozimi bom šel na petmetrske. Želim, da bi palico prijel 10 cm višje, kar pri isti trdoti orodja pomeni tudi 10 cm višji rezultat, če sta skoka izvedena enako. Delati bom moral na tehniki, tudi na hitrosti in moči. Če bi zdaj začel uporabljati 30 cm daljše palice, torej take, ki jih uporablja Lavillenie, bi imel težave že teči z njimi, kaj šele skočiti. Tudi vsi ostali finalisti so imeli bistveno daljše palice od mene, imam pa višji podprijem. Kljub slednjemu je kar mali čudež to, kar sem dosegel na SP, saj sem glede na palic, ki jih sedaj uporabljam, prišel do maksimuma."

Član celjskega Kladivarja je že na SP nastopil z doslej najtršimi palicami, katerih dolžina sicer ni omejena. "Že v kvalifikacije sem šel z najtršo palico, s katero sem kdajkoli skakal, danes pa še z eno stopnjo tršo. Zaradi višje energije, ki se ob tem med upogibom razvije, je tako možno skočiti višje. Pomemben pa je nadzor nad palico med zaletom, tudi hitrost in moč, kjer imam še precej rezerve. Prehod na daljše palice je na tej ravni kar velik, občutki so drugačni. Palice so težje, nanje se sicer že navajam na treningih zaleta. Z njimi pa še ne skačem, ker jih moram veliko bolje nadzirati med tekom," je del tehničnih skrivnosti svoje discipline razkril Renner.

Ne spreglejte