Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
10. 5. 2013,
6.46

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sonja Roman Doha

Petek, 10. 5. 2013, 6.46

7 let, 11 mesecev

Zanimivi obračuni na uvodu diamantne lige v Dohi

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z mitingom v Dohi se začenja letošnja diamantna liga, katero sestavlja 14 najmočnejših atletskih mitingov na svetu. Na uvodu bo nastopila tudi Slovenka Sonja Roman, a le v vlogi narekovalke tempa.

Sonja Roman bo sezono začela v družbi najboljših tekačic na svetu. V Dohi bo zadolžena za narekovanje tempa v prvih dveh krogih teka na 1500 metrov. Njena naloga je 800 metrov preteči v času 2:07. "Za začetek sezone mi odgovarja, da nastopim kot narekovalka tempa, v sezoni pa tega ne bom več počela," je pred odhodom v Katar povedala Romanova, ki je na mitingu v Dohi pred leti že nastopila. Glavni favoritinji za zmago sta Etiopijka Genzebe Dibaba in naturalizirana Švedinja Abeba Aregawi, ki je letos prepričljivo zmagala na evropskem dvoranskem prvenstvu.

V kakšni formi je David Rudisha?

Za mnoge bo to prvi nastop v letošnji sezoni, ko se razkrijejo marsikatere neznanke. V teku na 800 metrov bo nastopil prvi zvezdnik mitinga, Kenijec David Rudisha. Olimpijski prvak letos še ni tekel, zanimivo pa bo videti, kako hiter je Kenijec, ki je v Londonu postavil nov svetovni rekord.

Ob njem bodo še trije londonski finalisti, najbolj nevarna pa mu bosta Etiopijec Mohammed Aman, ki ga je edini v zadnjih letih premagal, ter mladi Kenijec Timothy Kitum, ki je na igrah v Londonu osvojil bron.

V teku na 100 metrov bo lansko zmago branil Američan Justin Gatlin, ob odsotnosti Usaina Bolta in Yohana Blakea pa sta favorita še Michael Rodgers in Nesta Carter. Kenijsko-etiopski obračun se obeta v zadnji disciplini večera, moškem teku na 3000 metrov. Yenew Alamirew in Augustine Choge se lahko pohvalita z osebnima rekordoma pod 7:30,00, a je konkurenca v tej disciplini tako izenačena, da je možno marsikaj.

Katarski navijači si največ obetajo od moškega skoka v višino, kjer bo nastopil njihov ljubljenec Mutaz Essa Barshim. Od vseh nastopajočih ima najboljši osebni rekord (239 cm). Zanimivo bo tudi v suvanju krogle, kjer se bosta pomerila najboljša v letošnji sezoni Američana Reese Hoffa in Ryan Whiting.

Felixova po 11. zmago

Ameriška šprinterka Allyson Felix je v Dohi slavila že desetkrat. Tokrat bo imela izjemno težko nalogo v teku na 400 metrov. Pomerila se bo s svetovno prvakinjo Amantle Montsho, ki je lani osvojila tudi končno zmago diamantne lige v tej disciplini.

Na pol krajši razdalji bo prva favoritinja olimpijska prvakinja, Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce. Interni obračun najboljših Američank bo potekal v teku na 100 metrov z ovirami. Iz Združenih držav prihaja kar šest od osmih tekmovalk na štartni listi. Za zmago na 3000 metrov z zaprekami se bodo udarile Etiopijke in Kenijke z Milcah Chemos na čelu. Od tehničnih disciplin bodo imela dekleta na sporedu le met diska in skok v daljino.

Ne spreglejte