Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 8. 2015,
16.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Robert Renner

Sobota, 22. 8. 2015, 16.58

7 let, 12 mesecev

Z rekordom je že ob krstnem nastopu poletel v finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Robert Renner se je na 15. svetovnem prvenstvu v atletiki v Pekingu s slovenskim rekordom v skoku s palico uvrstil v finale, za kar je na svoji prvi veliki članski tekmi potreboval vsega štiri skoke.

V kvalifikacijah je preskočil 5,70 metra in se z olimpijsko normo neposredno uvrstil v ponedeljkov finale.

S še šestimi skakalci je delil prvo mesto, med njimi je bil tudi prvi favorit in svetovni rekorder Renauld Lavillenie iz Francije. Višino za finale pa je preskočilo kar 16 tekmovalcev.

"Bil sem zelo samozavesten. Že samo ogrevanje je bilo zelo dobro in je lepo potekalo. Začel sem na višini 5,40 m, kar je moja daleč največja začetna višina doslej. Uspelo mi je. Očitno mi velike tekme ležijo in komaj čakam na finale. Vsako mesto, ki ga bom tam pridobil, bo veliko vredno, skušal pa bom kar najbolj napredovati. Uvrstil sem se med najboljše na svetu," je bil vesel letošnji evropski prvak za mlajše člane.

Renner je prejšnji državni rekord postavil 2. avgusta letos z zmago na balkanskem prvenstvu v romunskem mestu Pitesti, tokrat pa je šel še pet cm višje. "Na 5,70 metra je bilo malo drugače, ker sem pred tem sodil, da bi bilo lahko 5,65 m že dovolj za finale. Ker pa sem se že v preteklosti uštel na podoben način, sem vedel, da se moram tokrat zelo zbrati. Uspelo mi je in zelo sem vesel, da sem dosegel tak izid. S tem sem dosegel vse cilje, ki sem si jih letos zadal, in ti niso bili majhni."

Doživel je tudi nastop na izjemnem stadionu Ptičje gnezdo, tako poimenovanem zaradi posebne konstrukcije, ki ga obdaja. "To je največji štadion, na katerem sem bil. Vzdušje na večerni tekmi pred tako številnimi gledalci me je še bolj motiviralo. Že v kvalifikacijah je izpadla kopica dobitnikov medalj iz preteklosti. Vsega skupaj se res ne da opisati. Odličen razplet, štirje skoki in še olimpijska norma."

Zelo dobro je izkoristil veter v hrbet

Takoj po skoku pa olimpijske igre v Riu naslednje leto niso šle skozi njegove misli. "Ko sem preskočil 5,70 m nisem razmišljal o tem. Vedel se, da sem imel še nekaj centimetrov prostora med telesom in letvico. Imam še rezerve, poskušal bom dodati to še v finalu. Zelo dobro sem izkoristil veter v hrbet, kar mi zelo leži, uporabil sem tudi najtrše palice doslej in na zadnji višini prikazal najboljši skok v karieri."

Renner se je doslej že izkazal v svetovnih mladinskih konkurencah. Leta 2011 je osvojil svetovni naslov za mlajše mladince, v prejšnjih dveh letih pa je imel obilo težav in nekateri so ga že odpisali kot možnega vrhunskega članskega tekmovalca. "Na mladinskih tekmah je bistveno slabša konkurenca, bom moral za članske medalje še počakati nekaj let. Toda to, da sem se po dveh letih težav letos vrnil, je izjemno. Pridobil sem na samozavesti, skačem z veseljem in pridobil sem občutke, kar je v moji disciplini izjemno pomembno," je sklenil Renner.

Ne spreglejte