Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
19. 8. 2011,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marija Šestak Martina Ratej Primož Kozmus Tina Šutej

Petek, 19. 8. 2011, 15.34

8 let

V Južno Korejo manj ambiciozno kot doslej

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska reprezentanca bo danes odpotovala proti Južni Koreji v Daegu, kjer se bo prihodnji teden začelo svetovno prvenstvo. Cilji veliko skromnejši kot pred dvema letoma v Berlinu.

Močno oslabljena slovenska reprezentanca – v zadnjem hipu sta udeležbo odpovedala Snežana Rodić (troskok) in Boštjan Buč (3000 m z zaprekami) – realno lahko doseže dve ali tri finalne uvrstitve. Vse, kar bi bilo več, bi bili lepo presenečenje. Na Atletski zvezi Slovenije pa imajo pred dolgo potjo, ki bo trajala več kot en dan, še celo nekoliko nižje cilje. ''Želimo eno ali dve finalni uvrstitvi. Tokrat ni cilj medalja, kot je bilo to v navadi pred odhodom na zadnja velika tekmovanja,'' je povedal predsednik AZS Peter Kukovica. ''Atletinjam in atletom želim prijetno potovanje in to, da bi se čim prej privadili na razmere, ki vladajo v Južni Koreji. Upam, da bodo ponovili svoje najboljše letošnje rezultate oziroma jih še celo izboljšali,'' pa je povedal predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner.

V Azijo sicer potuje pet atletov in pet atletinj. Devet jih bo krenilo na pot danes iz Ljubljane, medtem ko se bo mlada uspešna skakalka ob palici Tina Šutej, ki je nastopala na univerzijadi v Shenzhenu na Kitajskem in zasedla drugo mesto, reprezentanci priključila na prizorišču tekmovanja. Največ lahko v Južni Koreji pričakujemo od branilca naslova svetovnega prvaka, povratnika v atletskih arenah Primoža Kozmusa, ki bo imel tokrat nekoliko skromnejše cilje (uvrstitev v finale), metalke kopja Martine Ratej in slovenske rekorderke v troskoku Marije Šestak. Vsi trije lahko realno ciljajo na finale, tam se lahko ob dobrem nastopu znajde tudi omenjena Šutejeva in novopečeni rekorder v metu kopja Matija Krajnc. Preostali, skakalec v višino Rožle Prezelj, maratonca Primož Kobe in Anton Kosmač, skakalka v daljino Nina Kolarič in šprinterka na visokih ovirah Marina Tomič imajo nekoliko manj možnosti za visoke uvrstitve, a vseeno upajo na dobre rezultate. Da bi nastopali čim bolje, so na AZS poskrbeli, da bodo z njimi na prvenstvo potovali trenerji. Tako ne bo več nelagodja, kot je bilo na zadnjih prvenstvih, ko so nekateri ob sebi imeli strokovnjake, ki jim najbolj zaupajo, drugi pa ne.

''Priprave so potekale v skladu s pričakovanji. Oba, tako jaz kot Primož, sva povratnika, zato bova, tega se zavedava, pod drobnogledom. Treningi v zadnjem času kažejo, da je forma celo boljša od pričakovanega in lahko Primož morda doseže še več, kot sva načrtovala. To pa je bil finale in met čez 78 metrov. Vsekakor pa pričakujem, da bomo izpolnili načrte, ki smo si jih zadali,'' je strokovni pogled podal Kozmusov trener Marjan Ogorevc, ki je nasledil Kozmusovega dotedanjega trenerja Vladimirja Keva. ''Najprej se bo potrebno kvalificirati v finale. Upam, da Martini to uspe po enem metu. Zdaj nima več težav in je zagotovo sposobna metati zelo daleč. Kako daleč, bomo še videli. A če se ji v finalu 'poklopi' en pravi met, se lahko zgodi marsikaj,'' pa je pred odhodom na prvenstvo povedal trener drugega največjega upa na tem SP, rekorderke v metu kopja Ratejeve, ki je imela v tej sezoni veliko težav s poškodbami, Martin Hajnšek.

Prvenstvo v Daeguju se bo začelo 27. avgusta in bo trajalo do 4. septembra. Na njem bo nastopilo 2000 nastopajočih iz 212 držav, organizatorji pa pričakujejo, da bo nastope v živo spremljalo več kot pol milijona ljudi.

Ne spreglejte