SiolNET. Sportal Atletika
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger
diamantna liga

Tina Šutej v olimpijski Pariz po novo visoko uvrstitev

0,07

termometer

Tina Šutej | Tina Šutej bo v petek zvečer v Parizu lovila novo visoko uvrstitev v diamantni ligi. | Foto: Reuters
Tina Šutej bo v petek zvečer v Parizu lovila novo visoko uvrstitev v diamantni ligi. Foto: Reuters

Tina Šutej, slovenska rekorderka v skoku s palico, bo zastopala slovensko atletiko v petek zvečer na diamantni ligi v Parizu. Na obeh prejšnjih tekmah te najvišje serije tekmovanj v sezoni je zasedla drugo mesto, pred njo je bila obakrat le Američanka Katie Moon, aktualna olimpijska in svetovna prvakinja.

Tina Šutej Sportal Tina Šutej druga v Firencah, Maruša Mišmaš Zrimšek izboljšala slovenski rekord

Tina Šutej je prejšnji petek v Firencah preskočila s 4,71 metra, prav toliko je zmogla tudi Moon, vendar v manj poskusih. "Še včeraj nisem bila prepričana, če bom lahko nastopila, saj sem imela kar hude bolečine v hrbtu. Razširila se je na ramo, tako da sem veliko časa preživela pri fizioterapevtu. Na lestvici od 1 do 10 me je bolelo za deset, pa so mi pomagali, da se je stanje izboljšalo. Bolelo me je tudi danes, a na to med tekmo nisem mislila, želela sem si le dobrih skokov," je po tekmi v Italiji povedala Šutej.

Po sedemurni vožnji je že naslednji dan nastopila na ekipnem državnem prvenstvu v Slovenj Gradcu. Za zmago je preskočila 4,60 metra. Čeprav je sprva napovedala, da bo skočila le enkrat, pa je opravila skoraj celotno tekmo. V prvih poskusih je preskočila 4,20, 4,40, 4,50 in 4,60 metra, na 4,70 m pa potem ni več skakala.

Tina Šutej Sportal Tina Šutej prek 4,60 m v Slovenj Gradcu, zmagi Massu in Kladivarju

Prvo tekmo v poletni sezoni je imela v Dohi 5. maja in je nadaljevala uspešne predstave iz dvoranske sezone, kjer je piko na i postavila s srebrom na evropskem prvenstvu v Istanbulu. V začetku maja je štiriintridesetletna članica celjskega Kladivarja tako v katarski prestolnici s 4,76 m izenačila slovenski rekord na prostem; 4,76 metra je skočila 11. septembra 2021 v Ljubljani. Absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi.

Tina Šutej | Foto: Reuters Foto: Reuters

Moon, tedaj z dekliškim priimkom Nageotte, je v Parizu doslej tekmovala le enkrat in na tekmovanje nima najboljših spominov, saj je zasedla šesto mesto. A je odtlej tekmovalka, ki prihaja iz ameriške zvezne države Ohio, osvojila zlato olimpijsko medaljo v Tokiu, lani je bila na domačih tleh v Eugenu svetovna prvakinja, prav tako leta 2022 pa je v Beogradu postala svetovna dvoranska podprvakinja.

Poleg Tine Šutej, ki pridno zbira medalje na največjih tekmovanjih v zadnjih nekaj letih, bo verjetno njena najhujša tekmica rojakinja Sandi Morris. Ta je bila pred Moon na dvoranskem SP v srbski prestolnici in s tem ponovila uspeh iz leta 2018, ima pa med drugim še tri srebrne medalje s SP na prostem in prav tako srebro iz olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Morris je poleg tega zmagala petkrat v šestih nastopih na diamantni ligi v Parizu.

Diamantni miting v francoski prestolnici bo organizatorjem služil tudi za pomembno pripravo pred olimpijskimi igrami naslednje leto, četudi tekma ne bo na Stade de France, kjer se bodo merili za olimpijske medalje. Stadion Charlety bo gostil 18.000 gledalcev.

Kristjan Čeh Sportal Na spektaklu v Firencah tudi 15 olimpijskih zmagovalcev in dve Slovenki
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin