Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 8. 2021,
11.45

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

26

Natisni članek

Kristina Cimanovska atletika Belorusija Tokio 2020

Ponedeljek, 2. 8. 2021, 11.45

2 leti, 8 mesecev

belorusinja bo zaprosila za azil

Drama Kristine Cimanovske: prejela humanitarni vizum, mož zapustil Belorusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

26

Krystsina Tsimanouskaya | Beloruska atletinja Kristina Cimanovska naj bi zaprosila za azil na Poljskem. | Foto Guliverimage

Beloruska atletinja Kristina Cimanovska naj bi zaprosila za azil na Poljskem.

Foto: Guliverimage

Beloruska atletinja Kristina Cimanovska, ki jo je beloruski olimpijski komite v nedeljo izključil z olimpijskih iger in želel "poslati" v domovino, je noč v Tokiu preživela pod zaščito japonskih oblasti. Danes je zaprosila za azil na Poljskem in prejela humanitarni vizum. Za zdaj ostaja pod zaščito na poljski ambasadi v Tokiu, v kratkem pa naj bi v spremstvu japonske policije odletela na novo lokacijo. 24-letnica je izrazila skrb za varnost svoje družine, njej mož je že zapustil domovino in odpotoval v Ukrajino.

Kristina Cimanovska
Sportal Belorusinja Kristina Cimanovska se ne želi vrniti domov

Tiskovni predstavnik japonske vlade Katsunobu Kato je danes dejal, da je beloruska tekačica "izrazila namen, da bo zaprosila za azil". V primer so vključili tudi Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). 

Atletinji sta vizum pripravljeni ponuditi Češka in Poljska, poroča britanski BBC. Češki zunanji minister Jakub Kulhanek je v nedeljo pojasnil, da ji ponujajo vizum za vstop na Češko, kjer bi lahko nato vložila prošnjo za mednarodno zaščito. "Naše veleposlaništvo v Tokiu je pripravljeno pomagati," je dodal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. Oglasil se je tudi slovenski premier Janez Janša, ki je v nedeljo tvitnil, da je Cimanovska dobrodošla v Sloveniji.

Poljaki so ji ponudili humanitarni vizum

24-letnica se boji za varnost svoje družine, njen soprog je že zapustil Belorusijo. | Foto: Reuters 24-letnica se boji za varnost svoje družine, njen soprog je že zapustil Belorusijo. Foto: Reuters Po poročanju Reutersa se je Cimanovska danes popoldne po japonskem času zglasila na poljski ambasadi v Tokiu, kamor je prišla v "neoznačenem" srebrnem kombiju in v poslopje vstopila z dvema uradnikoma. Po informacijah člana lokalne beloruske skupnosti je zaprosila za azil na Poljskem. 

Poljski konzularni uradniki informacije niso želeli komentirati, je pa namestnik poljskega ministra za zunanje zadeve Marcin Przydacz na družbenem omrežju zapisal, da je Poljska Cimanovski pripravljena ponuditi humanitarni vizum in nadaljevanje športne kariere na Poljskem, če se tako odloči.

Ruski medij RIA Novosti poroča, da se je Cimanovska odločila ostati pod zaščito na poljski ambasadi, v kratkem pa naj bi jo japonska policija pospremila na letališče, od koder bo odpotovala na novo lokacijo.

Cimanovska: Ukaz je prišel z vrha

Štiriindvajsetletnica je v nedeljo dejala, da so jo najprej na hitro brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 400 metrov, potem ko ena od njenih reprezentančnih kolegic ni smela nastopiti, saj ni opravila zadostnega števila dopinških testov. Beloruski mediji so njeno potezo obsodili in dejali, da nima ekipnega duha, kasneje pa je sledila izključitev iz reprezentance v Tokiu. Kot je dodala, si je izključitev "priborila" tudi zaradi kritike trenerskega štaba. 

Ukaz za izključitev naj bi prišel z vrha, je prepričana 24-letnica. Predsednik beloruskega olimpijskega komiteja je sin predsednika Aleksandra Lukašenka Viktor. | Foto: Reuters Ukaz za izključitev naj bi prišel z vrha, je prepričana 24-letnica. Predsednik beloruskega olimpijskega komiteja je sin predsednika Aleksandra Lukašenka Viktor. Foto: Reuters "Ne bojim se izločitve iz reprezentance, bojim se, da bi me v Belorusiji lahko zaprli. Pravijo, da ukaz, naj me izključijo, ni prišel od trenerjev, pač pa s samega vrha," je Cimanovska nakazala, da bi izključitev lahko imela tudi politično ozadje. Ob tem je dodala, da se boji za svojo družino v Belorusiji.

Njen soprog Arsenij Zdanevič je že zapustil državo in prispel v Ukrajino. Po poročanju AFP je trener fitnesa pred časom že živel na Poljskem.

Danes bi morala nastopiti na 200 metrov, a je njena proga samevala. | Foto: Reuters Danes bi morala nastopiti na 200 metrov, a je njena proga samevala. Foto: Reuters Beloruski olimpijski komite: Izključitev zaradi slabega psihološkega stanja

V nedeljo je bila Cimanovska že na letališču, da bi zapustila Tokio, a se ni želela vrniti v domovino in je zaprosila za pomoč Mednarodni olimpijski komite (Mok). Mok je v nedeljo v kratki izjavi zapisal, da je videl poročanje medijev in da je beloruski olimpijski komite že prosil za pojasnilo. 

Beloruski olimpijski komite, na čelu katerega je sin beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, Viktor Lukašenko, pa je svoje dejanje pojasnil s tem, da je Cimanovska ostala brez mesta v reprezentanci zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja.

Oglasila se je Tihanovska

Športnico sicer podpira beloruska športna solidarnostna organizacija (BSSF), ki podpira domače športnike, ki so jih zaprli ali jim onemogočili ukvarjanje s športom zaradi njihovega političnega mišljenja. Organizacija je bila ustanovljena avgusta 2020, potem ko so nekateri športniki javno protestirali proti ponovni izvolitvi Lukašenka.

Do poskusa domnevne prisilne vrnitve atletinje v Belorusijo je bila kritična tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska. | Foto: Reuters Do poskusa domnevne prisilne vrnitve atletinje v Belorusijo je bila kritična tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska. Foto: Reuters

Do poskusa domnevne prisilne vrnitve atletinje v Belorusijo je bila kritična tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je opozorila, da primer spominja na ugrabitev letala družbe Ryanair konec maja. Takrat so beloruske oblasti aretirale opozicijskega novinarja Romana Protaseviča in njegovo partnerko, ki sta bila na letalu, ki so ga prisilili v pristanek v Minsku.

Tihanovska je na Twitterju še pozvala IOC k uvedbi preiskave proti beloruskemu olimpijskemu komiteju in zagotovitvi varnosti vseh beloruskih športnikov.

Changhong Zhang
Sportal Kitajec do zlata s svetovnim rekordom
Maja Mihalinec Zidar
Sportal Kajakašici v polfinale, jadralki šele v torek, Janežič najhitreje v tej sezoni
Simone Biles
Sportal Bilesova vendarle v olimpijski boj

 

Ne spreglejte