Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
16. 11. 2016,
19.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

5

Natisni članek

atletika maraton Roman Kejžar Sonja Roman Urban Jereb Dejan Lenart

Sreda, 16. 11. 2016, 19.37

6 let, 6 mesecev

Piše se nova maratonska zgodba

Tekaška trenerja, ki sta odločena spisati uspešno maratonsko zgodbo #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

5

BC Atletski klub | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Atletska trenerja Roman Kejžar in Dejan Lenart sta odločena končati krizo slovenskih tekov na srednje in dolge proge. Ustanovila sta nov klub, zbrala in podprla nekaj izkušenih in nekaj obetavnih atletov in zagnala projekt Tokio 2020.

Slovenski teki na dolge proge so v krizi. Čeprav smo imeli na olimpijskih igrah v Riu dva maratonska predstavnika, pa je prihodnost slovenskega maratona videti vse prej kot svetla. Rekreativnih tekačev je sicer iz leta v leto več, atletov, ki bi bili pripravljeni garati za vrhunski rezultat, pa ni. To je potrdil tudi letošnji ljubljanski maraton, ki se spet lahko pohvali z rekordno udeležbo, a na najdaljši razdalji ni bilo Slovenca, ki bi bil vsaj blizu rezultatom, ki zagotavljajo nastope na največjih tekmovanjih.

Kejžar in Lenart sta temu pripravljena narediti konec

Lenart in Kejžar sta odločena spisati novo maratonsko zgodbo. | Foto: Peter Kastelic Lenart in Kejžar sta odločena spisati novo maratonsko zgodbo. Foto: Peter Kastelic Slovenski maratonski rekorder, ki se je po končani karieri podal v trenerske vode, Roman Kejžar in tekaški trener Dejan Lenart razmišljata drugače. Prepričana sta, da imamo v Sloveniji tekače, ki bodo tudi v prihodnosti zmožni zastopati slovenske barve na največjih tekmovanjih.

Odločila sta se, da združita moči, ustanovita nov atletski klub in spišeta novo maratonsko zgodbo.

''Po končanih olimpijskih igrah sem imel razgovore z Luko Steinerjem (nekdanji direktor, op. p.) na Atletski zvezi Slovenije (AZS) in sem mu predstavil idejo o pomlajeni maratonski ekipi za olimpijske igre v Tokiu. Steiner je idejo dobro sprejel, sledil naj bi še sestanek s predsednikom AZS Romanom Dobnikarjem, a razgovora nikdar ni bilo. Medtem sem idejo predstavil tudi Dejanu, ki prav tako nima najboljših izkušenj z zvezo, predlagal je, da poskusiva zadevo izpeljati sama,'' je idejne začetke opisal Kejžar.

Vlagatelj podprl peterico najbolj obetavnih

Njuno srečanje je kmalu obrodilo sadove, Lenart je v nekaj dneh našel vlagatelja, ki je bil pripravljen podpreti peterico atletov in jim do Tokia zagotoviti nemotene priprave, opremo in trenerja. ''Oba sva v zadnjih letih o tem veliko razmišljala, zdaj pa se nama je želja uresničila. Takoj sva ustanovila Atletski klub BC, v katerega so najboljši atleti že prestopili, zdaj pa se zgodba odvija naprej,'' je še dodal Kejžar.

Tekači, ki bodo v prvi fazi deležni podpore, so državna rekorderka v teku na 1500 metrov Sonja Roman, ki je presedlala v maratonske vode (v nedeljo bo na maratonu v Valencii lovila normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Londonu), Neja Kršinar, Mateja Pokrivač, Urban Jereb, ki je skupaj s Kejžarjem na tekmovanjih spremlja slepega tekača Sandija Novaka, in Domen Hafner.

''Atletika je zapostavljena''

''Tudi sam sem bil atlet in ves čas sem lahko ugotavljal, da so v atletiki sami entuziasti. Marsikdo ima veliko želja, a ga prej ali slej mine, saj nikamor ne pride. Poleg tega so skoraj vsi trenerji sprti med seboj. Hkrati je atletika v primerjavi z drugimi panogami zapostavljena, za kar krivim tudi AZS, ki se premalo ukvarja s prepoznavnostjo,'' je bil Lenart kritičen do trenutnih razmer, saj je prepričan, da bi si glede na uspehe, ki jih atleti dosegajo, ti zaslužili več.

Neja Kršinar (levo) želi na olimpijskih igrah v Tokiu nastopiti v maratonu, Mateja Pokrivač pa v teku na 1500 metrov. | Foto: Peter Kastelic Neja Kršinar (levo) želi na olimpijskih igrah v Tokiu nastopiti v maratonu, Mateja Pokrivač pa v teku na 1500 metrov. Foto: Peter Kastelic

Lenart je imel že pred sodelovanjem svojo ekipo, ki ji je na lastne stroške poskušal zagotoviti čim boljše okolje, kljub temu pa je bil klica slovenskega rekorderja vesel: ''Roman ima izkušnje kot trener in tekmovalec. Če ima kdo izkušnje v dolgih tekih, je to on. Hkrati me veseli, da v zgodbi nisem sam. Iz vsakega sodelovanja pride nekaj pozitivnega. Delali bomo na tem, da bomo najboljši tekaški klub v Sloveniji. Vrata seveda niso za nikogar zaprta, še posebej ne za atlete.''

Prepričana sta, da bodo v Tokiu tekli trije Slovenci

Slovenski rekorder ima bogate maratonske izkušnje. | Foto: Peter Kastelic Slovenski rekorder ima bogate maratonske izkušnje. Foto: Peter Kastelic Srednjeročni cilj obeh trenerjev so olimpijske igre v Tokiu. Prepričana sta, da bo tam tekla trojica njunih tekačev. ''Sonja Roman je v pravih maratonskih letih, ona bi iz tega cikla lahko potegnila največ. Sledila ji bo mlajša ekipa, ki prihaja. Vsaj trije bodo sposobni doseči mednarodne norme, o tem sem skoraj prepričan,'' je še dodal Kejžar in poudaril, da se prihodnje leto obeta večje slovensko zastopstvo na ljubljanskem maratonu: ''S klubom bomo vsekakor prisotni tudi na ljubljanskem maratonu, saj se kaj podobnega kot letos ne sme ponoviti. Z Andrejem Razdrihom (predsednik organizacijskega odbora, op. p.) smo se že pogovarjali in mislim, da bomo našli skupni jezik.''

Slovenski maraton tako dobiva nov zagon, vsi pa seveda lahko upamo, da bo začetna zagnanost trajala čim dlje in bomo kmalu videli prve pozitivne rezultate.

Ne spreglejte