Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
20. 8. 2015,
18.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zvezdniki Genzebe Dibaba

Četrtek, 20. 8. 2015, 18.17

6 let, 6 mesecev

Štirikratna svetovna rekorderka v lov na dvojno krono

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Genzebe Dibaba je najhitrejša tekačica v zgodovini teka na 1500 metrov, a medalje z največjih tekmovanj na prostem še nima. Odličen finiš bi ji v Pekingu lahko prinesel dvojno krono.

Genzebe Dibaba je najmlajša od treh sester, ki so pustile pomemben pečat v svetovni atletiki. Ejegayehu, najstarejša od sester, je nekdanja olimpijska podprvakinja, Tirunesh, ki smo jo predstavili med legendami svetovnih prvenstev, pa je trikratna olimpijska prvakinja in petkratna svetovna prvakinja. Genzebe je svojo najuspešnejšo sestro po rezultatih že skoraj ujela, po medaljah pa je še daleč za njo. Z največjih tekmovanj na prostem namreč še nima medalje, a se bo po letošnjem prvenstvu v Pekingu to najbrž spremenilo.

Odlična že kot mladinka

Etiopijka je bila odlična že v mladinski kategoriji, saj je dvakrat zapored postala mladinska svetovna prvakinja v krosu, v teku na 5000 metrov pa je kot mladinka osvojila tudi zlato in srebro na svetovnih mladinskih prvenstvih.

Leta 2009 je še kot mladinka nastopila na svetovnem prvenstvu v Berlinu, kjer je nadomestila sestro Tirunesh, ki je zaradi poškodbe nastop v teku na 5000 metrov odpovedala, in se zlahka uvrstila v finale, kjer je končala na osmem mestu. Dve leti pozneje je v isti disciplini tekla tudi na svetovnem prvenstvu v Daeguju, a svoje uvrstitve ni izboljšala, v cilj je spet pritekla osma.

Svoj prvi naslov svetovne prvakinje je osvojila leta 2012, ko je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Carigradu zmagala v teku na 1500 metrov. Odlično formo je prenesla tudi v poletno sezono, saj je na mitingu diamantne lige v Šanghaju s časom 3:57,77 popravila etiopski rekord. Na olimpijske igre v London je odšla kot ena od favoritinj, a se je v predteku poškodovala in v solzah končala svoj olimpijski debi. Naslednje leto je na svetovnem prvenstvu v Moskvi nastopila v teku na 1500 metrov, a tudi tokrat višje od osmega mesta ni šlo.

Rekordi začeli padati drug za drugim

Prišla je dvoranska sezona 2014 in z njo prvi rekordi. Že na prvi tekmi na prvi februarski dan je s časom 3:55,17 postavila nov svetovni rekord v teku na 1500 metrov, tako hitro niti na prostem nobena atletinja ni tekla od leta 1997. Le pet dni pozneje je s časom 8:16,60 podrla še svetovni rekord na 3000 metrov, tako hitro pa na prostem ni nihče tekel od leta 1993. Teden pozneje je s časom 9:00,48 postavila še najboljši izid vseh časov v teku na dve milji (uradni svetovni rekord se v tej disciplini ne beleži). Izjemne dosežke je kronala z naslovom svetovne dvoranske prvakinje v teku na 3000 metrov v Sopotu.

Tako vrhunske forme Dibaba ni prenesla v poletno sezono, ko je doživela tudi nekaj bolečih porazov. Kljub vsemu je zmagala na prvenstvu celin ter leto končala z najboljšima izidoma sezone v tekih na 2000 in 5000 metrov.

Popravila rekord, ki je veljal za nedosegljivega

Tudi letošnji sezono je začela z dvoranskim svetovnim rekordom. Februarja je na mitingu v Stockholmu 5000 metrov pretekla v odličnem času 14:18,86.

Dozdajšnji vrhunec kariere je prišel 17. julija na mitingu diamantne lige v Monaku, ko je postavila svetovni rekord v teku na 1500 metrov. Da je v izjemni formi, je dokazala že nekaj dni pred tem na mitingu v Barceloni, ko se je povzpela na deveto mesto vseh časov, v Monaku pa se je v enem koraku povzpela na sam vrh, s katerega je izrinila štiri kitajske tekmovalke, ki so izjemne rekorde postavile v sumljivih okoliščinah. Dozdajšnji rekord (3:50,46) je Yunxia Qu postavila v Pekingu daljnega leta 1993, nova najboljša znamka Dibabe pa znaša 3:50,07!

Na svetovno prvenstvo v Peking tako prihaja kot nesporna favoritinja za zlato, nastopila pa bo tako v teku na 1500 kot 5000 metrov. Bo osvojila dvojno krono? Največja ovira bi lahko bil urnik tekmovanja, saj bo imela med finalnim tekom na 1500 metrov (to bo že njen tretji tek) in predtekom na 5000 metrov le 37 ur premora.

Ne spreglejte