SiolNET. Sportal Atletika
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski atleti in atletinje v sredo na troboju v Beogradu

0,02

termometer

Tina Šutej |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Slovenska atletska reprezentanca bo v sredo v Beogradu nastopila na troboju, na katerem bosta še gostiteljica Srbija in Hrvaška. Prvo ime ekipe bo Tina Šutej, slovenska rekorderka v skoku s palico. Lani je bila bronasta na evropskem prvenstvu in tudi na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Beogradu.

Tina Šutej, ki bo edina iz šestčlanske vrhunske selekcije 1, je lani zasedla tudi četrto mesto na SP v Oregonu ter bila tretja v seštevku diamantne lige. Zato je prejela tudi naziv najboljše slovenske atletinje 2022. Napovedala je, da bo v tej sezpni imela dva velika cilja, ko bo od 2. do 5. marca dvoransko EP v Istanbulu, ter od 19. do 27. avgusta na SP v Budimpešti. Tekma v srbski prestolnici bo začetek njene letošnje tekmovalne poti do omenjenih velikih tekmovanj.

Na 400 m bosta nastopila Agata Zupin in Lovro Mesec Košir, v skoku v višino Lia Apostolovski, v skoku s palico pa Robert Renner, ki je pred dobrim tednom dni v Zagrebu preskočil 5,40 metra in za 22 cm zaostal za svojim dvoranskim državnim rekordom iz leta 2013 (5,62 m).

V ekipi ni Jana Vukoviča, ki je med vikendom na mitingu srebrne serije svetovne turneje Astani v Kazahstanu v teku na 800 metrov s časom 1:48,72 popravil svoj dvoranski osebni rekord.

Slovenska reprezentanca je 1. februarja lani na dvoranskem troboju Hrvaške, Slovenije in Srbije v Zagrebu osvojila drugo mesto za Hrvaško in bila pred Srbijo. Slovenci so med drugim zmagali v obeh štafetnih preizkušnjah z novima državnima dvoranskima rekordoma, Tina Šutej pa je po prepričljivi zmagi v skoku s palico poskušala priti do rekorda na 4,77 metra, a ni bila uspešna. Preskočila je 4,67 metra.

Pokrita dvorana v Češči vasi pri Novem mestu pa je prvič ta troboj gostila 22. januarja 2020, ko je zmagala Slovenija, druga je bila Srbija, tretja pa Hrvaška.

* Slovenska reprezentanca na troboju v Beogradu:- člani:Anej Čurin Praprotnik (Ptuj, 60 m), Gal Kumar (Olimpija, 60 m), Lovro Mesec Košir (Mass, 400 m, 4 x 400 m), Gregor Grahovac (Mass, 400 m, 4 x 400 m), Anže Svit Požgaj (Slovan, 800 m, 4 x 400 m), Žiga Jan (Kladivar, 800 m, 4 x 400 m), Teodor Majcenovič (Velenje, 1500 m), Tilen Dobnikar (Triglav, 1500 m), Primož Kobe (Krka, 3000 m), Vid Botolin (Kladivar, 3000 m), Alen Subašić (Velenje, 60 m ovire), Jan Duhovnik (Krka, 60 m ovire), Sandro Jeršin Tomassini (Mass, višina), Tilen Delić Verstovšek (Krka, višina), Robert Renner (Mass, palica), Luka Zupanc, Viva, palica), Dino Subašič (Velenje, daljina), Nino Celec (Slovenska Bistrica, daljina), Andraž Durjavan (Krka, troskok), Filip Bizjak (Gorica, troskok), Luka Lah (Velenje, krogla), Maj Janža (Mass, 4 x 400 m);

- članice:Nika Jenko (Velenje, 60 m), Kaja Debevec (Mass, 60 m), Agata Zupin (Velenje, 400 m, 4 x 400 m), Karolina Zbičajnik (Štajerska, 400 m, 4 x 400 m), Jerneja Smonkar (Velenje, 60 m, 4 X 400 m), Petja Klojčnik (Štajerska, 800 m, 4 x 400 m), Maša Holešnik (Rudar, 1500 m), Nika Fajfar (Štajerska, 3000 m), Maja Bedrač (Ptuj, 60 m ovire), Nika Glojnarič (Brežice, 60 m ovire), Lia Apostolovski (Mass, višina), Monika Podlogar (Mass, višina), Tina Šutej (Kladivar, palica), Vita Benedičič (Gorica, palica), Maja Bedrač (Ptuj, daljina), Eva Pepelnak (Kladivar, troskok), Zoja Šuštaršič (Mass, krogla), Veronika Domjan (Ptuj, krogla), Aneja Simončič (Mass, 4 x 400 m).

 

Svetovna atletika zvezam predložila pravila za transspolne osebe

Svetovna atletika (WA) je svojim članicam predlagala, da se transspolnim ženskam še naprej dovoli tekmovati v ženskih kategorijah mednarodnih tekmovanj, pri čemer je pristop drugačen od drugih športov, ki so jim prepovedovali nastope na elitnih tekmovanjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dokument je krovna atletska zveza že predložila posamičnim zvezam članicam in se bo z njimi prednostno posvetovala pred končnim glasovanjem v mesecu marcu.

V izjavi je WA zapisala, da je "najprimernejša zaostritev pravil glede dovoljenj za tekmovanja, vendar želi ob tem uporabiti omejitve testosterona kot odločilni dejavnik".

Drugi športi, kot je denimo plavanje, so transspolnim ženskam dejansko prepovedali udeležbo na vrhunskih dogodkih zaradi pomislekov, da imajo nepošteno prednost.

Mednarodna plavalna zveza Fina uporablja pravilo za športnike, ki so šli skozi katerokoli stopnjo procesa moške pubertete.

Svetovna atletska organizacija je v izjavi zapisala: "Pri naših pravilih bomo sledili znanosti in desetletju ter več raziskavam, ki jih imamo na tem področju, da bi zaščitili žensko kategorijo, ohranili pravičnost naših tekmovanj ter ostali čim bolj vključujoči."

Dodali so, da je najprimernejša zaostritev pravil, ki zajemajo tako transspolne športnike kot tiste, ki imajo razlike v spolnem razvoju glede na splošno populacijo, še piše AFP.

Najbolj odmevna športnica v tem pogledu je dvakratna olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov Caster Semenya iz Južnoafriške republike.

V skladu s predlogi WA bi morale transspolne športnice in atletinje z motnjami spolnega razvoja zmanjšati količino testosterona v krvi s trenutne največje vrednosti petih nanomolov na liter pod 2,5 in ostati pod to ravnjo dve leti in ne eno, kot je to veljalo doslej.

Krovna atletska zveza je dodala, da še vedno zbira povratne informacije o svojih predlogih, a to ne pomeni, da bodo predloge predstavili svetu WA ali jih dejansko sprejeli.

Predloge so kritizirali nekateri športniki. Med njimi tudi britanska tekmovalka v metu krogle Amelia Strickler, ki je lani tekmovala na svetovnem prvenstvu v Oregonu.

"Če se to zgodi, me ne bi presenetilo, če bi videli veliko svetovnih rekordov v rokah transšportnikov. Resnično sem zaskrbljena, vendarle gre za zaščito žensk," AFP citira njene izjave za britanski časnik Telegraph.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin