Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 3. 2018,
10.21

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

4

Natisni članek

doping

Sreda, 28. 3. 2018, 10.21

6 let

Državni prvak v atletiki pozitiven na dopinškem testu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

4

Domen Hafner | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenski atlet Domen Hafner, aktualni državni prvak v polmaratonu in varovanec slovenskega rekorderja v maratonu Romana Kejžarja, je bil pozitiven na dopinškem testu, so sporočili iz Slovenske protidopinške agencije (SLOADO). 24-letnik je priznal kršitev pravil in se odpovedal testiranju vzorca B. Zaradi uživanja darbepoetina je dobil štiriletno prepoved nastopanja.

Kot so zapisali pri Sloado, sta dva urinska vzorca, ki so jih Hafnerju vzeli po dubajskem maratonu oz. prihodu v domovino 29. januarja, vsebovala darbepoetin, ki je uvrščen na Listo prepovedanih snovi in postopkov Svetovne protidopinške agencije WADA. Snov, ki je prepovedana na tekmovanjih in zunaj tekmovanja spada v skupino S2, kamor spadajo peptidni hormoni, rastni dejavniki, sorodne snovi in posnemovalci.

Osebni rekord, a prepočasen za normo za EP

24-letni atlet iz Atletskega kluba Železniki je januarja letos na maratonu v Dubaju zasedel 17. mesto. Čeprav je 42-kilometrsko razdaljo pretekel v času 2;22:16 in s tem (kljub krčem v zadnjih kilometrih) postavil osebni rekord, je za slabi dve minuti zaostal za normo za nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo avgusta gostil Berlin.

Primer Hafnerja je po pozitivnem vzorcu, ki ga je na olimpijskih igrah v Pjongčangu oddal hokejist Žiga Jeglič, že drugi dopinški primer med slovenskimi športniki v tem letu.

Pri atletski zvezi ogorčeni nad kršitvijo

Na kršitev so se že odzvali pri Atletski zvezi Slovenije, kjer so obsodili Hafnerjevo zlorabo in še enkrat sporočili, da imajo ničelno toleranco do nedovoljenih substanc v atletiki in športu nasploh.

"Zdravje ljudi je temeljna vrednota, zato nanjo gledamo kot na pravico in hkrati tudi kot na dolžnost športnikov in športnic," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik AZS Roman Dobnikar.

Hafner je zmagal na 40. novoletnem teku v Varaždinu, 28. maja lani pa je na 37. maratonu treh src v Radencih zasedel skupno tretje mesto (1;11:07) in s tem naslov slovenskega prvaka v polmaratonu.

Leta 2016 je aprila v Postojni zmagal med člani na slovenskem prvenstvu na 10.000 metrov (31:43,38), junija v Novi Gorci na 5000 metrov (14:54,54) na atletskem pokalu, konec oktobra pa je bil tretji na polmaratonski razdalji ljubljanskega maratona (1;09:29).

Slovenijo je leta 2015 kot član kranjskega Triglava zastopal na evropskem prvenstvu v krosu in konec leta v francoskem Hyeresu končal na 61. mestu med mlajšimi člani do 23 let ter pol leta pred tem v drugi ligi na evropskem ekipnem prvenstvu v Stari Zagori v Bolgariji in bil sedmi na 5000 metrov (15:21,40). Na tej razdalji je slavil tudi na slovenskem pokalu.

Prvi vidnejši izid na uradnih članskih atletskih prvenstvih je v Slovenj Gradcu zabeležil 19. oktobra 2014, ko je bil drugi v cestnem teku na 10 kilometrov (32:28), nato pa je 26. oktobra na ljubljanskem maratonu na deset kilometrov zasedel drugo mesto (32:48).

Pred tem je bil kolesar. Konec sezone 2012 ni bil več član kranjske Save ter se je po krajšem premoru posvetil teku, sprva rekreativnemu, pozneje pa tudi tekmovalnemu. Njegov atletski trener je slovenski rekorder v maratonu Roman Kejžar.

Ne spreglejte