Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
15. 5. 2013,
23.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srdjan Djordjević

Sreda, 15. 5. 2013, 23.12

8 let

Rodićeva po odličnem začetku: vztrajala bom do leta 2016

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Snežano Rodić je rezultat, ki ga je v troskoku dosegla na prvi letošnji tekmi, malce presenetil, predvsem pa ji dal zagon za nadaljevanje sezone, v kateri ima visoke cilje.

Ko je lani ostala brez nastopa na olimpijskih igrah v Londonu, je bila zelo razočarana. Celo tako zelo, da smo se mnogi bali, da se bo pri 30 letih poslovila od resnega treninga in atletiko opustila. K sreči se to ni zgodilo. Pozimi ni imela sreče z zdravjem, zato je dvoransko sezono izpustila. V času priprav na poletno sezono je šlo vse po načrtih, rezultat je bil viden že na prvi tekmi. V Mariboru je pred slabima dvema tednoma zmagala z rezultatom 14,10, ki je bil takrat tretji najboljši na svetu. Od takrat naprej ni več tekmovala, zdaj je na svetovni lestvici šesta. ''Bila sem kar malce presenečena, da sem skočila tako daleč. V Mariboru sem namreč, povsem na svojo željo, nastopila iz polnega treninga in s krajšim zaletom. Tudi pogoji niso bili najboljši. Pihal je veter v prsi, nastopale smo le štiri tekmovalke, kar je pomenilo, da so si skoki vrstili eden za drugim. Res sem lahko zadovoljna. Zdaj imam še večjo motivacijo, saj vem, da sem na dobri poti,'' je prešerne volje Snežana Rodić, ki še ne ve, kdaj bo nastopila naslednjič, a dobro ve, kaj sta njena velika cilja v tej sezoni. Najprej sredozemske igre, ki bodo v drugi polovici junija v Turčiji, potem svetovno prvenstvo na prostem, ki bo sredi avgusta v Rusiji. ''Že pred začetkom sezone sem imela v glavi zgolj en cilj, ki ostaja isti. Da popravim osebni rekord in preskočim 14 metrov in pol. S takšnim rezultatom bi na sredozemskih igrah lahko osvojila medaljo, čeprav ne bo lahko, saj je troskok na tem tekmovanju zelo kakovosten. Na svetovnem prvenstvu bi se lahko potegovala za finale. Bomo videli, kako se bo sezona razpletala, a sem zelo optimistična,'' je povedala atletinja, ki je v troskoku osebni rekord 14,47 dosegla leta 2010, na velikih tekmovanjih pa do zdaj ni imela preveč sreče. Na dvoranskem evropskem prvenstvu leta 2011 je bila četrta, podobno se je razpletel tudi njen nastop na sredozemskih igrah štiri leta poprej. Pohvali se lahko tudi s šestim mestom z dvoranskega EP 2009, šesta je bila tudi na EP na prostem leto za tem. Mnogokrat zelo blizu stopničk, a nikoli na njih. ''Res sem bila nekajkrat že zelo blizu in upam, da se mi v prihodnosti vse skupaj vrne,'' si je zaželela.

Morda ji uspe že letos. Pravi, da ima še veliko rezerv in da najboljše šele prihaja. ''Pozimi sem imela natrgano mišico, zato sem veliko delala na moči in tehniki, medtem ko šprintati nisem mogla. V teku imam veliko rezerve. Če bom povezala moč, ki jo že imam, in tek, res lahko skočim zelo daleč,'' je razveselila atletinja, ki je razpeta med Primorsko in Ljubljano. Trikrat tedensko pod vodstvom trenerja Srdjana Djordjevića vadi v prestolnici, preostale treninge opravlja doma. ''Zdaj bom do konca maja še naprej trdo trenirala in se posvečala predvsem teku. Do takrat bom na polno trenirala, potem pa začela spuščati. S trenerjem načrtujeva, da bom v pravi formi nekje sredi junija,'' je razkrila načrte in še enkrat ponovila: ''Glavni cilj je, da se v Moskvi uvrstim v finale. Prepričana sem, da lahko skočim osebni rekord''. Na SP se bo skorajda zagotovo uvrstila. Ker je Marija Šestak zanosila in letos seveda ne bo tekmovala, mora izpolniti zgolj normo B (14,20) in ne A, kot jo je morala lani, ko je ostala brez nastopa v Londonu. ''Na njeno odsotnost sploh ne gledam s tega zornega kota ... Da bom zdaj, ko nje ni, lahko v Moskvo odšla tudi z B normo. Ne, želim si preskočiti A normo. To je moj cilj. Če bi bila Marija zraven, bi se obnašala podobno. Če bi si nastop na svetovnem prvenstvu zaslužila, bi šla, če ne, pač ne …'' je povedala atletinja, ki je pred leti prekinila atletsko pot in se odločila za naraščaj. Zdaj se je za podoben korak odločila njena velika prijateljica in sotekmovalka. ''Izvedela sem med prvimi. Zelo sem vesela zanjo. Prepričana sem, da se je odločila za pravi korak. Bila je poškodovana, okrevala bi kar nekaj časa, zdaj pa bo ta čas izkoristila za porod. Rekla je, da se bo vrnila decembra. Prepričana sem, da ji bo uspelo. Počuti se odlično, še vedno jo videvam na štadionu. Verjamem, da se bo vrnila in bila spet uspešna,'' je še povedala.

S pogodbo AZS ni zadovoljna

Motiva za nadaljnjo pot Rodićevi ne manjka. Morda celo malce presenetljivo je priznala, da si želi nastopati vse do naslednjih olimpijskih iger, ki bodo leta 2016 v Riu de Janeiru. Na največjem športnem tekmovanju na svetu še ni bila. Glede na rezultate, ki jih kaže, si to prav gotovo zasluži, zato sporoča: ''Lahko priznam, da že zdaj razmišljam o olimpijskih igrah. Leta 2016 bom stara 34 let, še vedno bom lahko skakala daleč. Vsaj verjamem, da bo tako. Če bom zdrava in bom imela voljo, ki mi je trenutno ne manjka, bom zagotovo vztrajala do Ria de Janeira. Moja želja je, da kariero zaključim z nastopom na olimpijskih igrah!'' Veliko manj gostobesedna je bila ena izmed najboljših slovenskih atletinj, ko je beseda nanesla na Atletsko zvezo Slovenije. Znano je, da je imela s krovno atletsko organizacijo že nekaj nesporazumov. Tudi zdaj ni ravno navdušena nad sodelovanjem. ''Ne bi rada govorila na dolgo in široko, a lahko rečem, da s pogodbo, ki sem jo dobila, nisem zadovoljna,'' je bilo vse, kar je povedala Rodićeva, ki je bila ob nedavnem podpisu pogodb razvrščena v drugi kakovostni razred. Če bo v nadaljevanju letošnje sezone nadgradila tisto, kar je pokazala na uvodu, se ne gre bati, da se ne bo ekspresno vrnila med najboljše. Sicer pa je bolj kot to pomembno, da bi z rezultati, ki jih načrtuje, skočila tudi v svetovni vrh. In potem bi bilo vse skupaj seveda veliko lažje.

Ne spreglejte