Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
23. 9. 2015,
20.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Berlin maraton Eliud Kipchoge Sandi Novak

Sreda, 23. 9. 2015, 20.57

8 let

Rekord bo v Berlinu spet visel v zraku, Novak po olimpijsko normo

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedeljo dopoldne bo na sporedu 42. berlinski maraton. Kenijec Eliud Kipchoge bo napadal svetovni rekord, slepi slovenski tekač Sandi Novak pa bo lovil normo za paraolimpijske igre v Riu de Janeiru.

Berlinska proga je najhitrejša na svetu. To potrjujejo rekordni dosežki najboljših maratoncev na svetu, ki se vsako leto vračajo v nemško prestolnico. Letos ne bo nič drugače. Zasedba bo odlična, na štartu pa bo tudi bržkone najboljši maratonec v tem trenutku, Kenijec Eliud Kipchoge.

Kipchoge je v svoji karieri nastopil na petih maratonih, povprečje njegovih časov pa znaša neverjetnih 2;04:42. Kot debitant na najdaljši olimpijski atletski razdalji je leta 2013 s časom 2;05:20 zmagal v Hamburgu. Septembra istega leta je v Berlinu zasedel drugo mesto (2;04:05) in zaostal le za Wilsonom Kipsangom, ki je tedaj postavil svetovni rekord. Lani je spomladi s časom 2;05:00 zmagal v Rotterdamu, jeseni pa še s časom 2;04:11 v Chicagu. Največji maratonski uspeh je dosegel letos v Londonu, kjer je s časom 2;04:42 dobil preizkušnjo z najkakovostnejšo udeležbo v zgodovini maratonskega teka.

Ga lahko preseneti njegov partner na treningih?

Ob Kipchogeju bo tekel njegov "sparing partner" Emmanuel Mutai, ki ima boljši osebni rekord, saj je drugi najhitrejši maratonec vseh časov. Lani je v Berlinu tekel 2;03:13 in osvojil drugo mesto. Mutai ima le eno zmago z največjih maratonov, leta 2011 je slavil v Londonu, drugih mest pa ima kar šest. Mu je tudi tokrat usojeno, da Kipchogeja gleda v hrbet, ali bo po dobrih štirih letih spet stal na najvišji stopnički?

Tretje veliko ime na štartu bo Geoffrey Mutai, rekorder prog v Bostonu in New Yorku, ki pa v zadnjih dveh sezonah ni blestel. Njegova zmaga bi bila manjše presenečenje.

Sandi Novak bo poskušal uloviti normo za Rio

Prvi ime med slovenskimi udeleženci bo tokrat slepi tekač Sandi Novak, ki bo lovil normo za paraolimpijske igre v Riu de Janeiru, ta znaša 2;42:00. Novak, ki ga bosta na poti vodila Urban Jereb in slovenski maratonski rekorder Roman Kejžar, je letos v Londonu tekel 2;51:38, zdaj pa želi svoj izid še izboljšati. Na štartnem seznamu najdemo tudi odličnega slovenskega maratonca Toneta Kosmača, a je njegov nastop zaradi slabšega počutja v zadnjih dneh še pod vprašajem. Če se bo berlinskemu nastopu odpovedal, bo zagotovo nastopil na maratonu v Ljubljani, na katerega se je pripravljal v zadnjem obdobju.

Ne spreglejte