Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
4. 1. 2015,
22.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

maraton

Nedelja, 4. 1. 2015, 22.10

8 let

Prvi letošnji večji maraton in takoj vrhunska rezultata zmagovalcev

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kenijec Moses Mosop in Etiopijka Mare Dibaba sta zmagovalca maratona v Xiamenu na Kitajskem - prvega cestnega teka letos, ki se ponaša z zlato oznako Mednarodne atletske zveze (IAAF).

Mare Dibaba je ubranila lansko zmago, rekord proge, ki ga je postavila lani, pa je še izboljšala na odličnih 2;19:52. Etiopijka je kmalu po štartu ušla konkurentkam in si do cilja nabrala veliko prednost skoraj osmih minut pred najbližjo zasledovalko. To je bila njena rojakinja Meseret Legesse (2;27:38), ki je bila druga že lani. "Lahko bi tekla hitreje, a sem zadnjih deset kilometrov čutila bolečine v nogah, zato sem upočasnila tempo. Vseeno sem zadovoljna z rezultatom," je povedala 25-letna zmagovalka. Zanimivo je to, da je Dibaba izenačila svoj osebni rekord, saj je leta 2012 maraton v Dubaju pretekla z do sekunde enakim časom.

Se vrača v formo izpred štirih let?

Rekord proge je postavil tudi Moses Mosop, ki je ciljno črto prečkal v času 2;06:19. Pred štirimi leti je kazalo, da bo Kenijec eno glavnih maratonskih imen v naslednjih letih, a se to ni zgodilo. V premiernem maratonskem nastopu v Bostonu je namreč tistega leta dosegel čas 2;03:06 in zaostal zgolj za zmagovalcem Geoffreyjem Mutaijem (2;03:02). Oba sta tekla hitreje od svetovnega rekorda, a bostonska proga ne izpolnjuje vseh zahtev Mednarodne atletske zveze, zato rekord Mutaija ni bil uradno priznan. Mosop je jeseni nastopil še na maratonu v Chicagu in zmagal s časom 2;05:37 ter postavil rekord proge. Kenijec pa je blestel že nekaj let pred tem, saj je leta 2005 na svetovnem prvenstvu v Helsinkih osvojil bron v teku na 10.000 metrov, dve leti pozneje pa je na svetovnem prvenstvu v krosu v domači Mombasi osvojil srebro med posamezniki in ekipno zlato. Naslednji nastop ga čaka na maratonu v Parizu.

Ne spreglejte