Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
20. 7. 2015,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prvaki Robert Renner

Ponedeljek, 20. 7. 2015, 12.15

8 let

Prvak, ki ve, kako je pasti na dno in se spet povzpeti na vrh

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V rubriki Prvaki so med nami tokrat predstavljamo enega od najobetavnejših slovenskih atletov Roberta Rennerja, ki je nedavno postal evropski prvak med mlajšimi člani v skoku ob palici.

Robert Renner je pred slabima dvema tednoma nekoliko nepričakovano postal evropski prvak v skoku ob palici. Nepričakovano predvsem zato, ker v zadnjih letih ni blestel, saj je preživljal psihološko krizo, zaradi katere je večkrat pomislil, da bi palico postavil v kot, a se je očitno odločil pravilno, saj se je vrnil na sam vrh, kjer je enkrat v karieri že bil. Leta 2011 je namreč postal tudi mlajši mladinski svetovni prvak.

Z bambusovo palico skakal na vrtu

Renner se je že kot otrok odločil, da bo skakal ob palici. To je počel že njegov oče in na eni od tekem, na kateri ga je spremljal, ga je ta atletska disciplina povsem prevzela. Takrat je bil še premlad za trening, je pa večkrat z bambusovo palico skakal in se igral na vrtu. "Sprva sem na šoli obiskoval atletski krožek, v šestem razredu pa sem začel tudi skakati ob palici. Oče je poznal trenerja Milana Kranjca, tako da sem z njim že od vsega začetka. Tudi on je bil skakalec ob palici, njegov osebni rekord pa je preskočenih pet metrov," se prvih atletskih korakov spominja 21-letni Celjan.

Njegov talent se je hitro razvijal, kmalu so prišle prve zmage, leta 2011 tudi naslov svetovnega prvaka. Istega leta je zmagal na poletnem olimpijskem festivalu evropske mladine, kjer je preskočil že 531 centimetrov. Leta 2012 je šel še višje, preskočil 550 centimetrov, rezultatski vrhunec pa je dosegel v dvorani leta 2013, ko je preskočil 562 centimetrov in postal državni rekorder.

Takrat so se začele težave

"Tri tedne po dvoranski sezoni so se začele pojavljati težave. Šlo je samo navzdol, začelo se je že s težavami pri zaletu, pri vbodu palice se me je loteval strah, bilo je vedno huje, dokler nisem mogel več čisto nič. To se je dolgo vleklo. Bili so vzponi in padci, a prišel sem do največ petih metrov in nič več. Poskušali smo različne stvari, a mi ni nič pomagalo. Letošnjo zimo pa sem poskusil še s hipnozo in težave so bile po treh obiskih odpravljene. Začel sem skakati brez težav in rezultati se samo stopnjujejo," je razložil Renner, ki še nima norme za letošnje svetovno prvenstvo, a ima časa še do 10. avgusta.

"Rezultat v Talinu je prišel ob pravem času in na pravi tekmi. Verjamem, da lahko postavim tudi normo za svetovno prvenstvo. Čakata me vsaj še dve tekmi, upam, da mi uspe," še doda Celjan, ki je študij trenutno postavil na stranski tir, a se bo k njemu spet vrnil, saj se zaveda, da bo izobrazbo v prihodnosti še potreboval.

Želja je skok prek šest metrov

"S tem, ko je pri 17 letih postal svetovni prvak in pri dobrih 18 letih v dvorani preskočil 562 centimetrov, kar je le osem centimetrov manj od mladinskega svetovnega rekorda, enega od najboljših dvoranskih rekordov, je pokazal talent in možnost, da se razvije v skakalca, ki bo v svoji generaciji med najboljšimi na svetu. Mi se bomo za to trudili, on željo ima. Njegov cilj je preskočiti šest metrov. Upamo, da nam bo to ob dobrem delu in podpori, ki jo bomo za take rezultate potrebovali, uspelo. Ni pa nobenega jamstva," je dejal njegov trener Milan Krajnc.

Ne spreglejte