Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
13. 12. 2016,
18.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

maraton Zersenay Tadese Lelisa Desisa Eliud Kipchoge Nike

Torek, 13. 12. 2016, 18.30

6 let, 7 mesecev

Bo padla maratonska meja dveh ur?

Nike razkril projekt: maratonski tek pod dvema urama že v letu 2017

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Športni opremljevalec Nike je razkril smel projekt, v katerega je vključil tri izmed najboljših tekačev na svetu, ki bodo že spomladi prihodnje leto poskušali maraton preteči prej kot v dveh urah.

Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa in Zersenay Tadese bodo že spomladi prihodnje leto maraton poskušali preteči pod magično mejo dveh ur. Takšen načrt je po dveh letih raziskav, testiranj in priprav pred dnevi razkril Nike, ameriški športni opremljevalec, ki sponzorira omenjene tekače. Točen termin in kraj za zdaj še nista znana.

Cilj je teči vsaj 1;59:59

Cilje je jasen: maraton preteči v času 1;59:59 ali hitreje. Trenutni svetovni rekord, ki ga drži Dennis Kimetto, znaša 2;02:57.

Kdor bi maratonsko razdaljo pretekel pod dvema urama, bi moral teči v povprečnem tempu 2:50,61 na kilometer, kar je izjemno hitro. Povprečni rekreativni tekač tako hitro ni zmožen preteči niti kilometra.

Posebni pogoji, posebna proga, zato rekord ne bo priznan

Nike je za zdaj precej skop z informacijami, a glede na to, da je cilj precej boljši od aktualnega rekorda in da napad nanj ne bo v sklopu kakšnega od največjih svetovnih maratonov, je jasno, da bodo tek izvedli na posebni progi in pod posebnimi pogoji. To pomeni, da rezultat ne bo priznan kot uradni rekord, saj skoraj zagotovo ne bo zadoščal pogojem Mednarodne atletske zveze IAAF.

Zaradi projekta nič od velikega londonskega obračuna

Vsi trije tekači, vključeni v projekt Breaking2, so morali odpovedati svoj nastop na enem od največjih spomladanskih maratonov. Tako je v vodo padel tudi težko pričakovan londonski obračun Kipchogeja in Kenenise Bekeleja, ta je letos v Berlinu zmagal s časom 2;03:03.

Podjetje, ki stoji za idejo, prav tako ni razkrilo, kakšen bo strošek projekta, prav tako ni jasno, koliko bo zaslužila trojica tekačev. Razkrili niso niti, ali bodo atlete testirali za prepovedana sredstva.

Kdo so izbranci?

Trojica izbrancev, ki bo poskušala doseči cilj. | Foto: Nike Trojica izbrancev, ki bo poskušala doseči cilj. Foto: Nike Eliud Kipchoge (Kenija), 32 let – najboljši maratonec zadnjega obdobja je zmagal na svojih zadnjih šestih maratonskih nastopih. Dvakrat zapored je slavil v Londonu, enkrat v Berlinu in Chicagu, letos pa je postal tudi olimpijski prvak. Z osebnim rekordom 2;03:05 je tretji najhitrejši maratonec vseh časov, za svetovnim rekordom pa zaostaja le osem sekund.

Lelisa Desisa (Etiopija), 26 let – najmlajši od trojice je svoj osebni rekord 2;04:45 postavil že ob prvem maratonskem nastopu. Leta 2013 je zmagal na maratonu v Bostonu, uspeh pa je ponovil leta 2015. Letos je bil na isti progi drugi. Drugi je bil tudi leta 2013 na svetovnem prvenstvu v Moskvi.

Zersenay Tadese (Eritreja), 34 let – svetovni rekorder v polmaratonu, v katerem ima tudi drugi najhitrejši čas na svetu, je na omenjeni razdalji tudi štirikratni svetovni prvak. Študije so pokazale, da gre za enega od najbolj ekonomičnih tekačev v zgodovini. Kljub vsemu pa Eritrejec na maratonski razdalji do zdaj ni bil uspešen. Njegov osebni rekord je zanj skromnih 2;10:41, letos pa je v Riu v teku na 10.000 metrov osvojil osmo mesto.
Ne spreglejte