Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
11. 11. 2015,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SLOADO Jani Dvoršak doping Rusija

Sreda, 11. 11. 2015, 15.02

8 let

''Naivni bi bili, če bi verjeli, da se to dogaja le v Rusiji in le v atletiki''

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
O aktualni dopinški aferi, ki jo je razkrilo poročilo Svetovne protidopinške agencije (Wada), smo se pogovarjali s človekom, ki v Sloveniji o tej temi verjetno največ ve.

Jani Dvoršak je direktor Slovenske protidopinške organizacije, ki neodvisno deluje zadnji dve leti, in zagotovo pravi naslov za nekatera pojasnila glede zadnjih dogodkov, ki pretresajo ne le atletsko, temveč celotno športno javnost. Po poročanju nemške televizije ARD o kršitvi dopinških pravil je bila decembra lani ustanovljena neodvisna komisija, ki je pred dnevi izdala poročilo, ki razkriva številne kršitve, predvsem je na udaru Ruska federacija.

"Kar je komisija ugotovila, je šokantno. Gre za izjemne razsežnosti in kot v Sloveniji radi rečemo, nikoli več ne bo, kot je bilo. Komisija namreč ugotavlja veliko število kršitev na vseh ravneh. Obtožbe, ki so se pojavile v dokumentarcu, so se izkazale za resnične, komisija pa je prišla do vrste zaključkov," je pojasnil Dvoršak in dodal, da komisija ne more in ne sme sprejemati končnih odločitev: "Komisija je pripravila le priporočila."

Niso pomembne kazni, temveč kakšne bodo razsežnosti

"Meni osebno ni pomembno, kakšne bodo kazni, temveč kakšne razsežnosti bo imela ta preiskava. Najbolj je na udaru Rusija v celoti, saj je postala neskladna s protidopinškimi pravili, ki jih je dolžna kot država spoštovati. Tudi ruski laboratorij je kršil pravila, najdenih je polno nepravilnosti in bo treba uvesti preiskavo tudi proti laboratoriju.

To pomeni veliko težavo, saj Rusija pokriva vzorce širše regije in letno opravi vsaj 15 tisoč analiz. Ruska protidopinška agencija RUSADA je bila še pred kratkim skladna s pravili, zdaj pa je pod vprašajem. Tu so še športniki, ki so izpostavljeni v poročilu, ki bodo morali v postopkih dokazovati svojo nedolžnost. Zoper njih je podan predlog o dosmrtnih izključitvah, prav tako za trenerje, zdravnike in vse vpletene," razmišlja sogovornik, ki meni, da bi morali ustrezni organi pri svojem delu priporočila upoštevati.

Zaupal nam je tudi, da se prihodnji teden na rednem srečanju sestane ustanovitveni in izvršni odbor Wade, kjer bo poročilo raziskave ena ključnih točk. Verjame, da se bodo obstoječi dogovori, ki veljajo, izvedli tudi v tem primeru.

Del poročila je v tem trenutku še zakrit

"Škandal brez primere so tudi vloge nekdanjega predsednika krovne atletske zveze Lamina Diacka in njegovih sodelavcev. Primer sta prevzela francoska kriminalistična policija in Interpol.

Del poročila, ki se nanaša na ta del, je v tem trenutku zakrit, a ko bodo omenjeni organi opravili svoje delo, bo tudi ta del poročila odprt. Dejstvo je, da gre za visoka sredstva, ki so bila plačana za prikrivanje pozitivnih vzorcev svetovno znanih športnikov," je dejal Dvoršak, ki smo ga zmotili med sestankom evropskega sveta v Strasbourgu.

Prepoved nastopanja na mednarodnih tekmah tudi za Kenijo?

"Naivni bi bili, če bi mislili, da se to dogaja le v Rusiji in le v atletiki. Na nek način to namiguje na možnost koruptivnih dejanj tudi drugih držav in v drugih športih. Trenutno gre le za sum, kaj več je težko reči," je dejal Dvoršak, ki pa je v pogovoru omenil Kenijo, ki naj bi bila naslednja deležna sankcij:

"Javno stališče Wade je, da bi se nastopi na mednarodni sceni prepovedali tudi Keniji. Obstaja dovolj razlogov za to odločitev, ki jo kmalu lahko tudi pričakujemo. Prepoved bi veljala, dokler Kenija ne bi uvedla resnega protidopinškega programa."

Dokaz, da je tudi v Keniji nekaj gnilega, je 15 kenijskih atletov, ki trenutno prestajajo kazni zaradi dopinških prekrškov, med njimi je tudi odlična maratonka, zmagovalka bostonskega maratona, Rita Jeptoo.

Ob Keniji se v javnosti pojavlja še njena tekaška soseda Etiopija. Gre za državi, ki v zadnjih desetletjih prevladujeta v svetu teka na dolgih progah. V svetu maratona je veliko denarja, in kjer se obračajo milijoni, so možnosti zlorab odprte.

Boj proti dopingu ni izgubljen

Čeprav bi ob zadnjih razkritjih marsikdo pomislil, da je boj proti dopingu težko dobiti, saj je afer vse več in dosegajo vse večje razsežnosti, Dvoršak meni ravno nasprotno. "Če ne bi nič odkrivali in delovali, potem ne bi nič našli. Od leta 1999, odkar Wada obstaja, smo priča velikemu napredku. Klasičnega dopinga je bistveno manj, kot ga je bilo in kot bi ga bilo, če ne bi izvajali, kar izvajamo.

Metode se spreminjajo, boj proti dopingu pa ni izgubljen. Programi se uspešno izvajajo, zato se odkrivajo novi in novi primeri. Še uspešnejši bi bili, če bi v svoje vrste vključili farmacijo v celoti – tiste, ki razvijajo, in tiste, ki prodajajo. Govorimo o zdravilih, saj je doping zloraba zdravil, ki se uporabljajo v večjih odmerkih in podobno, predvsem pa gre za zdravju škodljiva dejanja, kar je za nas ključno pri boju proti dopingu.

Prepričan sem, da doping ne bo uničil športa, bolj ga uničujeta profesionalizem, ki uporablja vse možne prijeme, in odprti trg," je pogovor zaključil Dvoršak in dodal, da se v Sloveniji s primeri podkupovanja s strani atletov ali podobnimi prekrški ne srečujejo, srečujejo pa se s pomanjkanjem sredstev za uspešno delovanje. Ljudje po njegovem mnenju namreč povsem podcenjujejo problem dopinga v Sloveniji in mu ne namenjajo dovolj pozornosti.

Ne spreglejte