Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
22. 1. 2016,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dubaj maraton svetovni rekord

Petek, 22. 1. 2016, 12.14

8 let

Na "etiopskem prvenstvu" v Dubaju doseženi odlični rezultati

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Hitra maratonska proga v Dubaju je tudi letos postregla z odličnimi rezultati. Zmagovalec Tesfaye Abera je slavil s časom 2;04:24, zmagovalka Tirfi Tsegaye pa s časom 2;19:41.

Tesfaye Abera je presenetljivi zmagovalec letošnjega maratona v Dubaju. Etiopijec je nastopil šele na drugem maratonu v karieri in s časom 2;04:24 le za sekundo zaostal za rekordom proge, ki ga je njegov rojak Ayele Abshero postavil leta 2012. S tem časom je postal tudi deveti najhitrejši maratonec vseh časov.

Čeprav je njegova zmaga presenetljiva, osebni rekord je popravil za več kot pet minut, je v preteklosti nekajkrat že opozoril nase. Kot 20-letnik je leta 2012 polmaraton pretekel v času 1;00:32, kar je izjemen čas, lani pa je na svojem prvem maratonu v karieri zmagal v Bombaju. Pohvali se lahko celo z zlato medaljo s svetovnega prvenstva v krosu, ki jo je skupaj s kolegi iz reprezentance prejel leta 2013 za ekipno zmago. V posamični konkurenci je bil 14.

Na poti do cilja padel tudi svetovni rekord

Maratonci v Dubaju so začeli izjemno hitro, na polovici jih je bilo, kljub ritmu, ki je bil za šest sekund hitrejši od Dennisa Kimetta, ko je postavil svetovni rekord, v vodilni skupini še 16. Tempo naslednjih deset kilometrov ni popustil, tako da so bili tam že 17 sekund v prednosti, z vmesnim časom 1;27:20 so postavili tudi svetovni rekord na 30 kilometrov. Komu bodo pripisali najboljši dosežek, za zdaj še ni znano, saj so bili takrat povsem skupaj Etiopijec Sisay Lemma in oba narekovalca tempa iz Kenije Edwin Koech in Amos Kipruto. Slednja sta tu tudi opravila svojo nalogo in odstopila, v naslednjih kilometrih pa je tempo nekoliko padel in sanje o rekordu so splavale po vodi.

Na 40. kilometru je napadel lanski zmagovalec Lemi Berhanu in odzval se je lahko le Abera, po 41. kilometru pa je tudi on začel zaostajati. Razlika ni bila velika, le nekaj metrov, in ko je vodilni nekajkrat pogledal nazaj in s tem pokazal svojo šibkost, je napadel Abera in nekaj sto metrov pred ciljem prehitel svojega rojaka ter se veselil prestižne zmage in čeka za 200 tisoč ameriških dolarjev (185 tisoč evrov). Etiopijci so osvojili prvih šest, selektor reprezentance za olimpijske igre pa bo imel očitno precej dela pri izboru ekipe.

Odličen čas je dosegla tudi zmagovalka pri dekletih. Tirfi Tsegaye je v cilj pritekla v času 2;19:41 in postala 19. maratonka, ki se je spustila pod mejo 2;20. Tudi pri dekletih so bile v glavnih vlogah Etiopijke, ki so zasedle prvih pet mest.

Ne spreglejte